Highway 24 (Egypte)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egypt 24.svg
Highway 24 Egypt map.png
24
Begin Ismailia
Einde Hala'ib (SUD)
Lengte 1.165 km
Route

Centrum.svg Ismailia Egypt 4.svg

Centrum.svg Suez Egypt 3.svg

Centrum.svg Ain Sokhna Egypt 23.svg

Centrum.svg Zaafarana Egypt 26.svg

Centrum.svg Ras Ghareb Egypt 27.svg

Centrum.svg Hurghada

Centrum.svg Port Safaga Egypt 28.svg

Centrum.svg Quseer Egypt 29.svg

Centrum.svg Marsa Alam

Centrum.svg Abu Ghusun

Centrum.svg Hala'ib

Flag of Sudan.svg

De Highway 24 is een hoofdweg en gedeeltelijke dual carriageway in Egypte. De weg vormt een lange noord-zuidroute door het oosten van het land, langs het Suezkanaal en langs de Rode Zee. De weg verloopt vanaf Ismailia via Suez en Hurghada naar de grens met Sudan bij Hala'ib. De Highway 24 is 1.165 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ismailia - Suez

De Highway 24 begint aan de zuidkant van de stad Ismailia aan het kanaal van Cairo naar Ismailia, nabij de Highway 4 die naar Port Said loopt. De Highway 24 voert zuidwaarts langs de rand van de woestijn en volgt het Suezkanaal naar het zuiden. Het eerste deel wordt gevormd door een route langs het Great Bitter Lake. De Highway 24 is tussen Ismailia en Suez een dual carriageway met 2x2 rijstroken, maar zonder ongelijkvloerse kruisingen. Zuidelijk van het Great Bitter Lake loopt de weg wat verder van het Suezkanaal af. Via een rotonde heeft men toegang naar de Ahmed Hamdi Tunnel die onder het Suezkanaal loopt. Men kruist hier de Highway 3. De weg voert dan door de grote stad Suez, gelegen aan het zuidelijk eindpunt van het Suezkanaal en het eind van de Golf van Suez. Er is geen volledige rondweg, men moet door het westen van Suez. Hier eindigt ook de Cairo - Suez Road.

Suez - Hurghada

De weg begint dan aan zijn lange kustroute naar het zuiden. De weg is een dual carriageway met 2x2 rijstroken en voert langs de Golf van Suez. De kuststrook bestaat hier direct uit woestijn en kent lage bergen. De weg voert hier rond het havengebied van Ain Sokhna, en hier sluit ook de Cairo - Red Sea Road aan, een snelweg vanuit Cairo. Zuidelijk van Ain Sokhna is de weg enkelbaans.

De kust is in eerste instantie bergachtig, op de weinige vlakke gebieden zijn resorts aangelegd. Na 30 kilometer wordt de kuststrook wat breder en liggen er veel resorts tot aan Zaafarana. Zuidelijk van Zaafarana is de Highway 24 langdurig een dual carriageway en voert zuidwaarts langs de kust. De weg voert deels direct langs zee en deels iets landinwaarts, afhankelijk van hoe breed de vlakke kuststrook is. Soms sluiten er wegen vanuit de Nijlvallei op de Highway 24 aan. Dit zijn de enige zijwegen die verder landinwaarts gaan. De dual carriageway heeft soms een zeer brede middenberm.

Rond de toeristenstad Hurghada zijn drie mogelijkheden, de oude route door de stad, de oude dual carriageway langs de stad en de westelijke ringweg. Een ongeveer 60 kilometer lange kuststrook is hier bebouwd met grootschalige resorts. Rond Hurghada is de kustvlakte ook vrij breed. Vanaf Hurghada voert de route ook niet meer langs de Golf van Suez, maar direct langs de Rode Zee.

Hurghada - Sudan

Niet ver na Hurghada volgt de havenstad Safaga, waar de Highway 28 landinwaarts gaat naar de Nijlvallei bij Qena. De dual carriageway eindigt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Safaga. De weg voert verder als enkelbaans weg door Al-Qusair en bereikt zuidelijker weer een gebied met wat verspreide resorts, op kleinere schaal dan bij Hurghada. De weg passeert langs Marsa Alam International Airport, dat ongeveer 60 kilometer ten noorden van Marsa Alam zelf ligt. Tussen de luchthaven en Marsa Alam liggen ook wat resorts. Bij Marsa Alam sluit de zuidelijkste oost-westverbinding vanuit de Nijlvallei aan. De weg voert daarna door dunbevolkt woestijngebied en men bereikt uiteindelijk de Hala'ib-driehoek, een betwist gebied, dat onder bestuur van Egypte staat. De Highway 24 is van dit gebied de enige doorgaande gasfalteerde weg. De weg voert door afgelegen woestijngebied, dat nagenoeg onbevolkt is. De Highway 24 eindigt op de grens met Sudan, aan Sudanese zijde gaat een weg verder langs de kust naar Port Sudan.

Geschiedenis

De Highway 24 is een strategische weg en punt van conflict geweest in het verleden. Tijdens de Yom Kippur-oorlog van 1973 wist het Israëlische leger het Suezkanaal over te steken en door te stoten naar Ismailia en Suez, precies het gebied waar de Highway 24 doorheen loopt. In deze regio is destijds hevig gevochten.

Sinds de jaren '80 is de situatie in Egypte rustiger en werden er veel resorts langs de Rode Zee ontwikkeld, waarvan de grootste resorts rond Hurghada liggen. Om toeristen te trekken is de infrastructuur langs de Rode Zee verbeterd. Lange stukken van de Highway 24 zijn opgewaardeerd naar dual carriageway, alhoewel dit geen echte snelwegen zijn, aangezien de kruispunten gelijkvloers zijn of via U-turns. Rond 2004 is de bypass van Hurghada verdubbeld naar een dual carriageway. Ook is rond 2004 de bypass van Safaga aangelegd, inclusief een klaverblad met Highway 28. Circa 2005 is de Highway 24 ten noorden van Hurghada verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Rond 2006 is het deel tussen Hurghada en Safaga naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2016 is een 2x2 bypass van Quseer aangelegd.

Dual carriageways

In 2015 waren er de volgende trajecten uitgebouwd naar 2x2 dual carriageway;

  • Ismailia - Suez (85 km)
  • Suez - Ain Sokhna (55 km)
  • Zaafarana - Safaga (350 km)
  • rond Marsa Alam (20 km)

Hala'ib-driehoek

De Hala'ib-driehoek is een stuk land van ruim 20.000 km² in het zuidoosten van Egypte. Dit is betwist gebied tussen Sudan en Egypte maar staat onder bestuur van Egypte. Het twistpunt komt voort vanuit verschillende grenzen die in 1899 en 1902 getrokken zijn. Egypte houdt vast aan de grens van 22° noord, waarlangs ook de rest van de Egyptische grens loopt, terwijl Sudan aanspraak maakt op een administratieve grens uit 1902 die door de Britten getrokken is en dit deel onder Sudanees bestuur liet vallen. Sudan was destijds nog een Britse kolonie en ook Egypte stond onder Brits bestuur en was de-facto een kolonie, zodat het verschil in grenzen geen probleem was tot na onafhankelijkheid van Sudan in 1956. Het gebied staat de-facto onder Egyptisch bestuur nadat het land er militaire eenheden stationeerde in de jaren '90. Het gebied is nauwelijks bewoond en heeft weinig grondstoffen. In 2000 trok het Sudanese leger zijn eenheden terug, waarna het gebied volledig onder Egyptisch bestuur stond. De Highway 24 is vermoedelijk kort daarna geasfalteerd.

Grensovergang met Sudan

Lange tijd was de enige grensovergang tussen Egypte en Sudan via een veerdienst over het Lake Nasser. In 2014 opende een grenspost aan de oostkant van Lake Nasser en in 2016 aan de westkant (Highway 2). De enige andere doorgaande verbinding is de grensovergang van de Highway 24. Mogelijk wordt deze grensovergang in de toekomst opengesteld. Aan Egyptische zijde is de Highway 24 volledig geasfalteerd tot aan de Sudanese grens sinds minimaal 2004. Naar verluidt is de weg aan Sudanese zijde tot aan Port Sudan in 2010 geasfalteerd.

Referenties


Flag of Egypt.svg Highways in Egypte Flag of Egypt.svg

1 2 3 4 5 6 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59