Highway 2 (Egypte)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egypt 2.svg
Highway 2 Egypt map.png
2
Begin Cairo
Einde Aswan
Lengte 910 km
Route

Centrum.svg Cairo Egypt 1.svg

Centrum.svg Giza Egypt 10.svg

Centrum.svg Mazghuna

Centrum.svg Al Ayyat

Centrum.svg Al Matanyah

Centrum.svg Al Quturi

Centrum.svg Al Wasta

Centrum.svg Al Mayum

Centrum.svg Beni Suef Egypt 22.svg

Centrum.svg Biba

Centrum.svg Al Fashn

Centrum.svg Maghaghah

Centrum.svg Bani Mazar Egypt 27.svg

Centrum.svg Matay

Centrum.svg Samalut

Centrum.svg Minya

Centrum.svg Al Mahras

Centrum.svg Mallawi

Centrum.svg Dayr Mawas

Centrum.svg Dayrout

Centrum.svg Al Qusiyyah

Centrum.svg Manfalut

Centrum.svg Asyut Egypt 25.svg

Brug.svg Nijl

Centrum.svg Bisrah

Centrum.svg Al Badari

Centrum.svg Saqultah

Centrum.svg Al Kushh

Centrum.svg Qena Egypt 28.svg

Centrum.svg Qift

Centrum.svg Khozam

Centrum.svg Luxor

Centrum.svg Al Miallah

Centrum.svg Ad Dayr

Centrum.svg An Nuzul

Centrum.svg Dabud

Centrum.svg Kom Umbu

Centrum.svg Daraw

Centrum.svg Aswan

De Highway 2 is een hoofdweg en gedeeltelijke dual carriageway in Egypte. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Cairo tot Aswan, volgens sommige kaarten tot de grens met Sudan. De weg voert de gehele lengte tot Aswan door de dichtbevolkte vallei van de Nijl. Tussen Cairo en Asyut loopt de weg over de westoever van de Nijl, tussen Asyut en Aswan op de oostoever. De mogelijke verlenging naar Sudan voert weer ten westen van de Nijl, langs het Lake Nasser. De Highway 2 is tot Aswan 910 kilometer lang, tot aan de Sudanese grens 1.240 kilometer lang.

Routebeschrijving

Cairo - Asyut

De exacte route door Cairo en Giza is niet duidelijk omdat wegnummers niet aangegeven staan. De weg begint in het centrum van Cairo op de oostoever van de Nijl en steekt dan vrijwel direct de rivier over via Gezira Island. Daarna voert de route zuidwaarts door de dichtbevolkte voorstad Giza. In het zuiden van Giza kruist men de Ring Cairo. Ten zuiden van Giza is de Highway 2 een dual carriageway. Deze weg is niet ongelijkvloers en voert door tal van plaatsen. De weg volgt de rivier de Nijl veelal op korte afstand. Er liggen tussen Giza en Asyut weinig grote steden op de route, maar wel zeer veel kleine steden en dorpen, waardoor de omgeving erg dichtbevolkt is. Ongeveer 35 kilometer ten zuiden van Giza kruist men de Regional Ring Road.

Het landschap in de Nijlvallei is relatief vlak, de gecultiveerde vallei is 10 tot 20 kilometer breed en ligt bezaaid met dorpen en kleine steden. De Highway 2 is rond tal van plaatsen omgelegd, buiten de plaats of in elk geval buiten het centrum. Her en der is de weg gesplitst, waarbij de ene rijbaan door de plaats gaat, en de andere (veelal ten westen) erlangs. De weg volgt ook irrigatiekanalen die parallel aan de Nijl lopen. Zo'n 100 kilometer ten zuiden van Giza voert de weg door de stad Beni Suef, die een wat groter belang heeft.

De weg voert van Beni Suef door een vergelijkbare omgeving, waarbij de meeste grotere dorpen een omlegging hebben. Zo'n 120 kilometer ten zuiden van Beni Suef passeert men langs de stad Minya. Bruggen zijn er maar sporadisch over de Nijl, voornamelijk bij grotere plaatsen. De doorgaande dual carriageway eindigt bij Minya, ten zuiden daarvan is de weg overwegend enkelbaans buiten de grote plaatsen. De weg volgt de lange irrigatiekanalen, waarbij er vaak aan beide kanten van het kanaal een weg loopt. Uiteindelijk bereikt men dan de grotere stad Asyut. Asyut heeft een rondweg door de buitenwijken. Bij Asyut steekt men de rivier de Nijl over en wisselt de Highway 2 van de west- naar de oostoever.

Asyut - Aswan

Zuidelijk van Asyut voert de Highway 2 over de oostoever, die wat minder grotere plaatsen kent dan de westoever. Op veel plekken is de vallei aan de oostkant smaller, waardoor de woestijn hier dicht bij de Nijl komt. Verder naar het zuiden toe wordt het dal ook wat nauwer en is soms nog maar een paar kilometer breed. De weg is over de oostoever overwegend enkelbaans.

In de regio Qena buigt de Nijl af, en voert de Highway 2 zo'n 50 kilometer oostwaarts, naar de stad Qena. Het deel door Qena telt 2x2 rijstroken, bij Qena is ook één van de weinige bruggen over de Nijl. Vanaf Qena buigt de weg weer naar het zuiden, later zuidwesten af en volgt ook hier deels de irrigatiekanalen in plaats van dicht langs de Nijl. De weg passeert net buiten de toeristenstad Luxor langs, ook hier enkelbaans. Ten zuiden van Luxor is weer een brug over de Nijl. Zuidelijk van Luxor is het gecultiveerde deel van de vallei smaller, soms minder dan 2 kilometer, en is de woestijn meer zichtbaar. Noordelijk van Aswan is het dal zo nauw dat er geen landbouw mogelijk is. De Highway 2 eindigt dan in Aswan.

Aswan - Sudan

Rond Aswan ligt een bypass die deels 2x2 rijstroken telt. Dit deel voert verder van de Nijl af, door de woestijn. Vanaf Aswan is het dan nog 15 kilometer verder zuidwaarts over de oostoever van de grote Aswan Dam, waarachter het immense Lake Nasser ligt. De weg voert over de Aswan Dam en komt dan op de westoever van de Nijl. De weg passeert hier langs de luchthaven van Aswan.

Zuidelijk van Aswan voert de Highway 2 door de woestijn, veelal op wat grotere afstand van het Lake Nasser, zodat men daar geen zicht op heeft. Het is een enkelbaans geasfalteerde weg door de verder vrij vlakke woestijn. Na zo'n 200 kilometer door de onbewoonde woestijn kruist men het irrigatiekanaal van Lake Nasser naar de Toshka Lakes. Hierna is de zijtak van de Highway 2 naar Abu Simpel, een toeristenoord dat ruim 50 kilometer van de Highway 2 af ligt. De weg voert dan nog verder zuidwaarts door de woestijn tot de grens met Sudan. Er is ter plaatse geen grensovergang, alhoewel aan Sudanese zijde wel een geasfalteerde weg verder gaat naar Dongola en uiteindelijk Khartoum.

Geschiedenis

Cairo - Asyut

De wegen langs de Nijl zijn van oudsher de belangrijkste van Egypte. Alhoewel veel vrachtvervoer in Egypte over de Nijl gaat, is de Highway 2 vanwege de bevolkingsdichtheid tussen Cairo en Asyut grotendeels als dual carriageway uitgevoerd. In 2015 reikte de dual carriageway tot aan Minya, een afstand van 250 kilometer. De dual carriageway eindigde in 2005 al na 50 kilometer in Al Ayyat. Tussen 2005 en 2010 is de dual carriageway zo'n 70 kilometer zuidwaarts verlengd tot Beni Suef. Tussen 2010 en 2015 is de dual carriageway zuidwaarts verlengd tot aan Minya, bovendien is de weg bij tal van plaatsen omgelegd, bijna altijd aan de westkant. Een vrij lange omlegging was bij Bani Mazar, waar ook een zuidelijke rondweg is aangelegd, die aansluit op een in 2013 opengestelde brug over de Nijl.

In de periode 2002-2005 is de weg bij Asyut verlegd tot buiten het centrum over een route met 2x2 rijstroken, deels op nieuw tracé, deels als verdubbeling van een bestaande weg. Bij Asyut steekt de Highway 2 de rivier de Nijl over. Dit gebeurde van oudsher via de Assiut Barrage, een dam in de rivier die in 1903 is aangelegd. Later is iets stroomopwaarts een vierstrooks brug aangelegd, wanneer dit exact is gebeurd is niet bekend, in elk geval voor 2002 en vermoedelijk eerder gezien het feit dat Assiut een grote stad is. In 2011 kwam de Cairo - Asyut Expressway gereed over de oostoever. Tussen Cairo en Asyut is dit sindsdien een snellere en beter uitgebouwde route dan de Highway 2 over de westoever.

Aswan

De eerste dam bij Aswan is door de Britten tussen 1898 en 1902 aangelegd. Hierover liep toen al een weg. In 1960 werd stroomopwaarts ten zuiden van Aswan begonnen met de bouw van een veel grotere dam. Deze werd met hulp van de Sovjetunie aangelegd. In 1964 was de eerste fase voltooid en begon het stuwmeer te ontstaan. De gehele dam kwam in 1970 gereed. De dam is de zuidelijkste verbinding tussen het westen en oosten van Egypte. Zuidelijker ligt het grote Lake Nasser dat tot in Sudan ligt.

Grensovergang met Sudan

De rest van de route van Aswan tot de grens met Sudan bestaat al langere tijd, maar de weg tot aan de grens is pas in 2013 geasfalteerd. Traditioneel ging verkeer met een veerdienst over Lake Nasser naar Sudan. Aan Sudanese zijde is in 2013 een 472 kilometer lange geasfalteerde weg in gebruik genomen tussen Dongola en de Egyptische grens bij Argeen. Op 27 augustus 2014 opende een nieuwe grensovergang tussen Egypte en Sudan, maar deze ligt ten oosten van Lake Nasser en sluit niet op de Highway 2 of de rest van het Egyptische wegennet aan.[1][2] Verkeer naar deze grensovergang moet altijd via een veerdienst over Lake Nasser. In 2016 opende de nieuwe grensovergang Argeen die wel aan de westkant van Lake Nasser ligt, aan het eindpunt van Highway 2.[3]

Referenties

Flag of Egypt.svg Highways in Egypte Flag of Egypt.svg

1 2 3 4 5 6 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59