Highway 35 (Egypte)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egypt 35.svg
Highway 35 Egypt map.png
35
Begin Cairo
Einde Aswan
Lengte 895 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Highway 22 (Faiyum Desert Road)

Tol.svg toll plaza

Knooppuntsymbool.svg Regional Ring Road

Afslagsymbool.svg Izbat as Sad

Afslagsymbool.svg Ar Riqqah

Afslagsymbool.svg Maydum

Afslagsymbool.svg Al Khurman

Afslagsymbool.svg Maasarat Abu Sir

Afslagsymbool.svg Faiyum / Beni Suef

Afslagsymbool.svg Hawwarat Al Maqta

Afslagsymbool.svg desert developments

Afslagsymbool.svg Qasr Al Basil

Afslagsymbool.svg Qalha

Afslagsymbool.svg Muzurah

Afslagsymbool.svg Shinara

Afslagsymbool.svg Maghagha

Afslagsymbool.svg Az Zawarah

Afslagsymbool.svg Al Bahnasa

Afslagsymbool.svg desert area

Afslagsymbool.svg Izabt Abduh Abu Al Jud

Afslagsymbool.svg Samalut

Afslagsymbool.svg Nagaa Abu Sayf Al Ashab

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Minya

Afslagsymbool.svg rural area

Afslagsymbool.svg Balansurah


Centrum.svg Asyut

Centrum.svg Qena

Centrum.svg Aswan

De Highway 35, ook wel bekend als de Cairo - Aswan Desert Road of de Western Upper Egypt Desert Road is een hoofdweg en gedeeltelijke autosnelweg in Egypte. De weg vormt een lange noord-zuidroute van Cairo naar Aswan, grotendeels door de woestijn ten westen van de Nijl. De weg vormt een bypass van alle plaatsen in de Nijlvallei. De weg doet daardoor geen plaatsen direct aan, maar voert door woestijngebied als doorgaande route. Het deel tussen Cairo en Minya is een volwaardige autosnelweg, het deel van Minya tot Qena is een reguliere dubbelbaans weg en het deel van Luxor tot Aswan is een enkelbaans weg. De route is 895 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Highway 35 begint ten zuidwesten van Cairo in de woestijn als afsplitsing van de Cairo - Faiyum Desert Road. De autosnelweg is dan grootschalig opgezet over een afstand van meer dan 250 kilometer, met 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer en parallelwegen met veelal 3 rijstroken per richting voor lokale ontsluiting. Moderne aansluitingen geven toegang tot het onderliggend wegennet. Even ten zuiden van Cairo volgt een knooppunt met de Regional Ring Road.

De autosnelweg voert dan door woestijngebied, tussen de oasis van de regio Faiyum en de Nijlvallei in. De autosnelweg vormt daarbij een bypass van beide gecultiveerde gebieden. De autosnelweg voert daarna zuidwaarts door woestijngebied, veelal 10 tot 15 kilometer de woestijn in vanuit de gecultiveerde Nijlvallei gezien. Er liggen geen plaatsen direct aan de route, zijwegen geven toegang tot de vele dorpen en steden in de Nijlvallei. Vrijwel geen wegen voeren vanaf de autosnelweg westwaarts de woestijn in.

De autosnelweg eindigt ter hoogte van Minya. Hierna gaat de Highway 35 als een dubbelbaans gelijkvloerse weg verder, dit deel telt 2x2 rijstroken en heeft duidelijk lagere ontwerpstandaarden. Dit traject heeft echter eenzelfde karakter als bypass van de Nijlvallei door de woestijn. De weg passeert ruim ten westen van de stad Asyut langs en voert door desolaat woestijngebied, dat echter niet heel erg bergachtig is.

De weg volgt de grote knik in de Nijl tot nabij de stad Qena, waar de route een grote bocht maakt. Een route door de bergen snijdt deze route af maar heeft een lagere standaard. Ter hoogte van Luxor is de route onderbroken, het deel door de Valley of the Kings kent geen desert road. Hier gaat het verkeer over de oude hoofdweg langs de Nijl, die door veel dichter bevolkt gebied voert.

Westelijk van Luxor begint de desert road weer, dit traject kent lange rechte stukken zuidwaarts door de woestijn naar Aswan. Dit traject is een enkelbaans weg. Bij Aswan volgt een knooppunt met een zijtak die als autosnelweg langs de lage dam van Aswan volgt. De route eindigt daarna bij de grote stuwdam van Aswan.

Wegnummering

Er zijn conflicterende bronnen over de wegnummering in Egypte. Wegnummers worden vaak niet aangegeven en de wegnummering is meermaals aangepast. Highway 35 verloopt volgens Open Street Map van Cairo tot Aswan, inclusief de route langs Qena en Aswan. In Google Maps is het traject van Cairo tot Asyut ongenummerd en van Asyut tot Qena als de Highway 60 genummerd. Het traject van Qena naar Aswan is in Google Maps ook ongenummerd. De Mashreq Route M75 voert over de gehele route van Cairo naar Aswan.

Geschiedenis

De oorspronkelijke desert road

De weg door de woestijn ten westen van de Nijl is vermoedelijk in de tweede helft van de jaren '80 aangelegd ten zuiden van Cairo. Dit was een bypass van de routes door de Nijlvallei, zodat doorgaand verkeer een forse reistijdwinst kon boeken. De weg is in eerste instantie enkelbaans aangelegd van Cairo tot Asyut. In de periode van circa 1998-2003 is de weg door de woestijn vanaf Asyut tot Qena aangelegd, ook als enkelbaans weg. Omstreeks 2002 is ook de weg van Luxor naar Aswan door de woestijn aangelegd.

Verdubbeling van de desert road

In de periode 2007-2009 is de weg tussen Cairo en Minya naar 2x2 rijstroken verbreed door er een tweede rijbaan naast te bouwen. Dit was op dat moment nog een grotendeels gelijkvloerse dubbelbaans weg, alhoewel enkele belangrijke kruisingen wel ongelijkvloers waren. In de periode 2007-2010 is ook het traject van Minya naar Asyut naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit deel voert door meer afgelegen woestijngebied dan het noordelijk deel. In de periode 2010-2012 is het deel van Asyut naar ter hoogte van Girga naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2017-2018 volgde het deel verder tot ter hoogte van Qena.

Upgrade tot autosnelweg

Zie ook Upper Egypt Western Desert Highway.

In de periode 2019-2021 is de dubbelbaans weg tussen Cairo en Minya opgewaardeerd tot een volwaardige autosnelweg, de gehele corridor is hier aangelegd op een breder profiel met 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer, die volledig ongelijkvloers zijn, en parallelwegen met 2 tot 3 rijstroken per richting voor lokale ontsluiting. Het 230 kilometer lange traject van Cairo tot Minya werd op 25 december 2021 officieel opgeleverd.[1][2][3][4]

Op 2 maart 2023 opende 60 kilometer van de opgewaardeerde autosnelweg tussen Minya en Al Qussiyah, met 6 rijstroken per richting.[5][6]

Referenties

Flag of Egypt.svg Highways in Egypte Flag of Egypt.svg

1 2 3 4 5 6 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59