Highway 3A in British Columbia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 3A
Begin Castlegar
Einde Creston
Lengte 154 + 32 km
Route

Castlegar

Crescent Valley

Nelson

Balfour

Balfour - Kootenay Bay

Crawford Bay

Creston


Keremeos

Kaleden

De Highway 3A is een provincial highway in British Columbia, Canada. De weg bestaat uit twee delen in het zuiden van de provincie, een westelijk deel van 32 kilometer lengte tussen Keremeos en Kaleden en een langer oostelijk deel van 154 kilometer van Castlegar naar Creston. De gezamenlijke lengte bedraagt 186 kilometer.

Routebeschrijving

Keremeos - Kaleden

Highway 3A begint in de kleine plaats Keremeos op een kruising met de Highway 3. Keremeos is gelegen in een agrarische vallei van de Similkameen River op 400 meter boven zeeniveau. Highway 3A voert eerst noordwaarts, later noordoostwaarts en voert door nauwe dalen tot een circa 750 meter hoge bergpas. De weg is relatief goed uitgebouwd en heeft ook klimstroken. Aan de oostzijde van de pas volgt een wat steilere afdaling tot een kruising met Highway 97 bij Kaleden, even ten zuiden van Penticon.

Castlegar - Creston

De brug over de Kootenay River in Nelson.

Het oostelijk deel is een stuk langer en volgt een alternatieve route tussen Castlegar en Creston. De reguliere Highway 3 vormt een meer directe verbinding, terwijl Highway 3A een noordelijker route volgt door de valleien. Highway 3A blijft grotendeels op 500 tot 600 meter boven zeeniveau terwijl Highway 3 over twee hoge bergpassen gaat, waaronder Kootenay Pass, één van de hoogste bergpassen in Canada. Het grote nadeel van Highway 3A is dat het een veerdienst over Kootenay Lake vereist.

Vanuit Castlegar voert de Highway 3A in noordoostelijke richting door een smal dal van de Kootenay River. Tussen Crescent Valley en Nelson kent de weg een samenloop met de Highway 6. Nelson is de grootste stad op de route en Highway 3A gaat hier een langer stuk door de bebouwde kom, waaronder door het centrum van Nelson. De weg voert oostelijk van Nelson door schitterend landschap met hoge, besneeuwde bergen. Bij Balfour kruist men de Highway 31 die naar Revelstoke voert. Vanaf dit punt gaat Highway 3A met een veerdienst over Kootenay Lake en voert daarna zuidwaarts over de oever van het meer, een schitterende route met hoge bergen rondom. In het stadje Creston eindigt de weg dan weer op Highway 3.

Geschiedenis

Highway 3A is tussen Castlegar en Creston de oorspronkelijke route van Highway 3. Indertijd bestond de weg over Kootenay Pass nog niet en was dit de enige oost-westroute voor het doorgaand verkeer in het zuiden van British Columbia. Voor de jaren '60 waren er twee veerdiensten, bij Castlegar over de Columbia River en bij Balfour over Kootenay Lake. De huidige veerdienst over Kootenay Lake van Balfour naar Kootenay Bay werd in 1947 in gebruik genomen, alhoewel er al sinds de jaren 1890 veerdiensten waren over het meer. In 1964 opende de nieuwe, zuidelijker gelegen route van Highway 3 over Kootenay Pass, die een snellere route bood voor oost-westverkeer, maar wel gevoelig is voor winterweer. In 1967 verdween ook de veerdienst over de Columbia River in Castlegar, maar dit is geen onderdeel van Highway 3A meer.

Het westelijk deel van Highway 3A is feitelijk een zijtak, een afsnijding voor verkeer vanaf het zuidwesten van British Columbia naar de grote Okanagan Valley. Voor de bouw van de Coquihalla Highway was dit een veelgebruikte route voor verkeer tussen Vancouver en steden als Penticon en Kelowna. De Okanagan Valley is het meestbevolkte deel van British Columbia buiten de Lower Mainland en de regio Victoria.

Kootenay Lake Ferry

De Osprey 2000 als veerdienst over Kootenay Lake.

De Kootenay Lake Ferry is een veerdienst over Kootenay Lake, tussen Balfour en Kootenay Bay. Bij Balfour sluit de veerdienst ook aan op Highway 31 die noordwaarts langs Kootenay Lake voert. Zowel Highway 3A als noord-zuidverkeer langs het Kootenay Lake moet van deze veerdienst gebruik maken. De overtocht is 8 kilometer en duurt 35 minuten. Vanaf de ferry heeft men goed uitzicht over het meer en het omringende berglandschap. Normaliter is er één veerboot die heen en weer vaart, met 10 afvaarten per richting per dag. In de zomer is er een extra veerdienst die vijf afvaarten per richting toevoegt vanwege het hogere verkeersaanbod. De veerdienst is gratis te gebruiken.[1]

Referenties

Highways & freeways in British Columbia

1233A455A67891011121314151617181920212223242627282930313335373941434952779191A93959797C99101113118395