Highway 40 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 40
Begin Jeddah
Einde Al-Manamah
Lengte 1.340 km
Route

Jeddah

Makkah

Taif

Zalim

Riyadh

Judah

Damman

Al-Manamah

De Highway 40 is een hoofdweg en autosnelweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land en is de belangrijkste oost-westroute van het land. Het beginpunt is in Jeddah aan de Highway 5. De weg voert door de hoofdstad Riyadh en eindigt in Al-Manamah aan de oostkust. Een groot deel van de weg is met minimaal 2x2 rijstroken uitgevoerd. De Highway 40 is 1.340 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint bij de grote stad Jeddah op de Highway 5 aan de westkust en voert landinwaarts door de woestijn naar het nabijgelegen Makkah (Mekka). De route tussen beide steden is een snelweg met 2x5 rijstroken. Rond Makkah wordt de Highway 40 over de derde ringweg geleid, die 2x3 rijstroken telt en ongelijkvloers is. In het zuiden van Makkah begint een dubbelnummering met de Highway 15 tot Taif. Deze route is deels een snelweg en deels een substandaard expressweg, met 2x2 rijstroken. Tussen Makkah en Taif stijgt de weg over korte afstand van 700 naar 2.000 meter hoogte, waarna men een plateau bereikt. In Taif splitsen de routes 15 en 40.

Vanaf Taif is de Highway 40 een snelweg met 2x3 rijstroken die oostwaarts door de zandwoestijn loopt en geleidelijk daalt. Op ongeveer een derde van de route tussen Taif en Riyadh splitst de Highway 50 af, die noordoostwaarts loopt. Tussen Taif en Riyadh liggen geen steden van belang, maar de snelweg is wel doorlopend met 2x3 rijstroken uitgevoerd. Dichter bij Riyadh liggen er wat kleine dorpjes op de route, maar geen significante steden. De weg voert door vlak woestijngebied met veel zand en weinig rots.

De Highway 40 doorkruist dan de agglomeratie Riyadh. De route door de stad is ongeveer 50 kilometer lang en de snelweg ligt grotendeels verdiept. Er zijn knooppunten met diverse andere snelwegen in Riyadh, waaronder de Highway 65, de noord-zuidas door Riyadh. De snelweg telt overwegend 2x3 rijstroken in Riyadh, en voert ten oosten van de stad weer door woestijngebied. Tussen Riyadh en Damman ligt 350 kilometer woestijn, zonder grotere plaatsen, maar ook hier telt de gehele snelweg 2x3 rijstroken. Op tweederde van de route kruist men de Highway 75, waarna men de oostkust van het land bereikt. In Damman kruist men de Highway 95, waarna de snelweg in Al-Manamah eindigt.

Geschiedenis

De Highway 40 is één van de belangrijkste wegen van het land en is over de gehele route met minimaal 2x2, grotendeels 2x3 en deels 2x4 rijstroken uitgevoerd. De snelwegtrajecten zijn waarschijnlijk al in de jaren 70 aangelegd, maar exacte openingsdata zijn niet bekend. Het is waarschijnlijk de oudste interstedelijke snelweg van Saudi-Arabië. In 2016 is het deel tussen Jeddah en Makkah naar 2x5 rijstroken verbreed.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Saudi-Arabië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95