Highway 4 in Yukon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yukon Highway 4.svg
Robert Campbell Highway map.png
Highway 4
Begin Carmacks
Einde Watson Lake
Lengte 583 km
Route

Centrum.svg Carmacks Yukon Highway 2.svg

Centrum.svg Watson Lake Yukon Highway 1.svg

De Highway 4, ook wel bekend als de Robert Campbell Highway is een territorial highway in het Canadese territorium Yukon. De weg vormt een oost-westverbinding door het zuiden van Yukon, vanaf Carmacks tot Watson Lake. De Highway 4 is 583 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Highway 4 begint in het dorp Carmacks, waar de Haines Highway eindigt. De Highway 4 voert vanaf hier oostwaarts door het dal van de Yukon River. Dit gebied is vrij droog en voert door lage bergen, afgewisseld met wat hogere bergruggen. De gravelweg voert door eenzame wildernis. De Highway 4 buigt uiteindelijk wat naar het zuidoosten af. Alhoewel de weg door de Rocky Mountains loopt, volgt de Highway 4 brede valleien en kent geen echte bergpassen. De weg kent weinig grote hoogteverschillen en loopt veelal op 800 tot 900 meter hoogte. Het laatste deel van de weg buigt naar het zuiden af en eindigt bij Watson Lake op de Alaska Highway, vlakbij de grens met British Columbia.

Geschiedenis

Het eerste deel van de weg is begin jaren '60 aangelegd als gravelweg om vanaf Watson Lake het westen van de Northwest Territories te ontsluiten. Het deel tussen Miner Junction en Watson Lake is tegenwoordig onderdeel van de Highway 4, de rest is de Highway 10. Later in de jaren '60 en begin jaren '70 is de weg vanaf Carmacks oostwaarts tot Ross River aangelegd. Begin jaren '70 is het middendeel tussen Ross River en Miner Junction aangelegd.

De weg was oorspronkelijk als de Highway 9 genummerd, maar is rond 1978 omgenummerd naar de Highway 4.

Verkeersintensiteiten

Het grootste deel van de weg verwerkt tussen 20 en 50 voertuigen per dag. Bij Carmacks en Watson Lake ligt dit met 120 voertuigen iets hoger. In de zomer rijdt er meer verkeer dan in de winter, in de zomer rijden er op de meeste stukken tussen 100 en 300 voertuigen per dag.

Referenties


Territorial highways in Yukon

1234567891011141537