Highway 50 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 50
Begin Zalim
Einde Ar Raga'i (KWT)
Lengte 950 km
Route

Zalim

Shaqra

Al-Majmaah

Al-Artawiyah

Hafar Al-Batin

Ar Raga'i

De Highway 50 is een hoofdweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een diagonale oost-westroute in het midden en noordoosten van het land, en splitst bij Zalim van de Highway 40 af en loopt tot aan de grens met Koeweit bij Ar Raga'i. Er liggen geen grotere steden op de route. De Highway 50 is 950 kilometer lang.

Routebeschrijving

Zo'n 300 kilometer ten oosten van Makkah (Mekka) splitst de Highway 50 van de Highway 40 af, de snelweg van Makkah naar Riyadh. De Highway 50 is enkelbaans en voert noordoostwaarts door de uitgestrekte zandwoestijn. Op de eerste 400 kilometer komt men slechts door enkele kleine dorpen. De weg buigt ten noordwesten van Riyadh naar het noorden af en kruist in Al-Majmaah de Highway 65. Iets noordelijker eindigt de Highway 60 op deze weg. Ten noorden van Al-Majmaah zijn deels 2x2 rijstroken beschikbaar, aangezien dit de directe route van Riyadh naar Kuwait City is. De weg voert echter door geïsoleerd woestijngebied en kruist nauwelijks andere wegen. De belangrijkste plaats op dit deel van de route is Hafar Al-Batin, waar men de Highway 85 kruist. Vervolgens volgt de grens met het land Koeweit, waarna de Koeweitse Highway 70 verder gaat naar Kuwait City.

Geschiedenis

De Highway 50 is een wat minder belangrijke route in Saudi-Arabië omdat hij geen grote steden direct verbindt. Wel is het noordelijk deel onderdeel van de route van Riyadh naar Kuwait City, en daarom is de weg vanaf 2003 geleidelijk verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Een snelweg is het echter niet, door alle dorpen op de route zijn verkeerslichten of kruispunten.

Referenties


Hoofdwegen in Saudi-Arabië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95