Highway 57 (Israël)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
כביש 57
Begin Netanya
Einde Damia Bridge
Lengte 49 km
Route

Netanya

Ganot Hadar

Kfar Yona

Tulkarm

Anabta

Nablus


Hamra

Damia Bridge (grens Jordanië)

De Route 57 of Kvish 57 (Hebreeuws: כביש 57) is een hoofdweg in Israël, gelegen in het midden van het land en de West Bank. De weg vormt een incomplete route vanaf Netanya via Nablus naar de Damia Bridge op de grens met Jordanië. De delen in het beheer van Israël zijn 49 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint bij de kuststad Netanya op een aansluiting met de Route 2. De weg voert dan oostwaarts door een mix van suburbs en agrarisch land. De route tussen Netanya en de Route 6 is een 2x2 dual carriageway met kruispunten.

Het tweede deel van de route voert over de West Bank. Dit deel sluit bij Tulkarm aan op de Route 6, maar onduidelijk is of dit te berijden is. De weg voert oostwaarts door het heuvelland en eindigt ten westen van de Palestijnse stad Nablus op de Route 60. Fysiek loopt de weg verder door Nablus

Het derde deel van de route begint bij het dorp Hamla in het oosten van de West Bank. Dit gebied is een woestijn. De weg voert zuidoostwaarts en voert door deels geïrrigeerde woestijn. Men kruist de Route 90, waarna de weg nabij de Damia Bridge over de Jordaan dood loopt. Er is geen grensovergang met Jordanië.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de Route 57 een doorgaande verbinding vanaf Netanya via Nablus naar de grens met Jordanië. Deze weg is in de jaren '30 en '40 door de Britten aangelegd. De Damia Bridge op de grens met Jordanië is in 1946 opgeblazen.

Het grootste deel van de Route 57 op de West Bank valt onder de zones A en B en staan onder Palestijns beheer. Israëlisch verkeer is hier niet mogelijk, maar de weg vormt wel een doorgaande verbinding van Tulkarm naar Nablus. Bij Tulkarm is de weg ooit omgelegd van het centrum naar de noordkant van de stad. Voor Israëlisch verkeer is zuidelijker de Route 557 aangelegd naar Eilav.

Het oostelijke deel van de route tussen Hamra en de Route 90 is open voor alle verkeer, maar onder Israëlisch beheer. De route door de regio Nablus bestaat fysiek wel, maar is onder Palestijns beheer. Israëlisch verkeer is hier niet mogelijk.

Referenties


Hoofdwegen en snelwegen in Israël

Freeways:

Highways: