Highway 60 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 60
Begin Badr
Einde Al-Artawiyah
Lengte 830 km
Route

Badr

Medina

Buraydah

Al Zilfi

Al-Artawiyah

De Highway 60 is een hoofdweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een oost-westroute door het westen en midden van het land, vanaf de kust bij Badr tot aan Al-Artawiyah in het binnenland. De grootste stad op de route is Medina. De Highway 60 is 830 kilometer lang. Het overgrote deel van de Highway 60 is een snelweg met 2x3 rijstroken over 620 kilometer.

Routebeschrijving

De weg begint halverwege Yanbu en Badr op een knooppunt met de Highway 5, de kustsnelweg. De weg voert landinwaarts door een rotsgebergte, naar de grote stad Medina. De route is deels enkelbaans, maar ongeveer 40 kilometer ten westen van Medina begint een snelweg met 2x3 rijstroken, die naar Medina voert. De snelweg stijgt niet bijzonder, naar zo'n 700 meter hoogte, waarna men verder kan door Medina, al dan niet via de tweede of derde ringweg van Medina. In Medina kruist men de Highway 15. De route van Medina naar Buraydah is een snelweg met 2x3 rijstroken, die door de afgelegen woestijn loopt. De rotswoestijn gaat oostwaarts over in een zandwoestijn, die vrij vlak is. De snelweg is ten oosten van Buraydah met de Highway 65 dubbelgenummerd, wat ongeveer 40 kilometer duurt. Ten oosten van Burayday splitsen beide wegen, waarbij de Highway 65 naar Riyadh voert en de Highway 60 een relatief onbelangrijke verlenging vormt naar Al-Artawiyah, die een gelijkvloerse 2x2 weg is tot aan de Highway 50.

Geschiedenis

De snelweg van Medina naar Buraydah is waarschijnlijk al in de jaren 70 of 80 geopend, het is één van de langste snelwegen in het binnenland van Saudi-Arabië met een lengte van 470 kilometer. De snelweg ten westen van Medina is nieuwer en opende in 2004 voor het verkeer.

Referenties


Hoofdwegen in Saudi-Arabië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95