Highway 65 (Jordanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 65
Begin Route 10
Einde Aqaba
Lengte 375 km
Route

Al Mazraa

Feifa

Aqaba

De Highway 65 is een hoofdweg in Jordanië. De weg vormt de westelijkste noord-zuidroute van het land, en volgt de rivier de Jordaan en de Dode Zee naar het zuiden, maar doet behalve eindpunt Aqaba geen grotere plaatsen aan. De weg is 375 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Highway 65 begint in het noordwesten van Jordanië op de Highway 10, die naar Irbid loopt. De weg is enkelbaans en voert zuidwaarts door de gecultiveerde, maar relatief dunbevolkte Jordaanvallei, continu parallel aan de grens met Israël en de Palestijnse gebieden. Op de Highway 65 beginnen alle oost-westroutes van Jordanië, in het noordwesten van het land de Highways 10, 20, 30 en de Highways 40, 50 en 60 in het midden van Jordanië. De weg passeert ongeveer 30 kilometer ten westen van Amman langs. Een zijweg geeft toegang naar de King Hussein grensovergang (Allenby crossing) naar Israël. Daarna volgt de weg een zeer mooie route langs de Dode Zee, op zo'n 400 meter beneden zeeniveau. Het is daarmee de laagstgelegen weg ter wereld. Er liggen hooguit wat dorpjes op de route. Ten zuiden van de Dode Zee wordt het landschap woestijnachtig en stijgt de weg tot boven zeeniveau. De weg voert zuidwaarts door de Negevwoestijn, parallel aan de grens met Israël. De weg eindigt in de zuidelijke havenstad Aqaba op de Highway 15.

Geschiedenis

De Highway 65 is een belangrijke route voor de voedselvoorziening van Jordanië en verbindt de landbouwgebieden langs de Jordaan met de grote steden in het noordwesten van Jordanië. Langs de Dode Zee is de weg belangrijk voor het toerisme. Het deel verder zuidelijk naar Aqaba is vooral van strategisch belang langs de Israëlische grens, en verwerkt een beetje doorgaand verkeer dat niet via de Highway 15 naar Aqaba rijdt. Geen deel van de Highway 65 is hoogwaardig uitgebouwd. Het deel tussen Aqaba en Safi nabij de Dode Zee is in de jaren '60 aangelegd als onderdeel van een 7-jaarplan.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Jordanië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 20Highway 25Highway 30Highway 35Highway 40Highway 50Highway 55Highway 60Highway 65