Highway 65 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 65
Begin Kharj
Einde Al-Haditha (HKJ)
Lengte 1.390 km
Route

Kharj

Riyadh

Al-Majmaah

Buraydah

Ha'il

Al Qurayyat

De Highway 65 is een hoofdweg en autosnelweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Kharj via Riyadh en Buraydah naar de grens met Jordanië bij Al-Haditha en vormt als zodanig de ruggengraat van het land. De Highway 65 is 1.390 kilometer lang. Nagenoeg de gehele route is een autosnelweg, grotendeels met 2x3 rijstroken.

Routebeschrijving

Highway 65 in Riyadh.
Highway 65 tussen Jubbah en Ha'il.

De Highway 65 begint in Kharj, circa 80 kilometer ten zuidoosten van Riyadh op de Highway 10. Dit gebied is een woestijn, maar heeft cirkelirrigatie. De route tussen Kharj en Riyadh is grotendeels uitgevoerd als een snelweg met 2x3 rijstroken. De Highway 65 voert dan over de zuid- en westring van Riyadh en telt 2x3 tot 2x4 rijstroken en is onderdeel van het stedelijke snelwegennet van Riyadh. Langs de route van de Highway 65 zijn veel wolkenkrabbers ontwikkeld, met name ten noorden van het centrum. In het centrum van Riyadh kruist men de Highway 40.

De snelweg voert dan van Riyadh naar Buraydah en is voortdurend met 2x3 rijstroken uitgerust, alhoewel de weg door vrijwel onbevolkt woestijngebied voert, een vlak gebied met veel zand. Er liggen slechts enkele kleine plaatsen op dit deel van de route. De grootste is Al-Majmaah, waar men de Highway 50 kruist. De weg buigt dan naar het westen af, en is de laatste 40 kilometer tot Buraydah met de Highway 60 dubbelgenummerd.

De snelweg loopt dan door als de Highway 60 naar Medina, waarna de Highway 65 door Buraydah loopt als een gelijkvloerse stedelijke hoofdweg, maar er is wel een ringsnelweg voorhanden voor doorgaand verkeer. Vanaf Buraydah naar het noordwesten is de Highway 65 weer een snelweg met 2x3 rijstroken en voert naar de stad Ha'il, zo'n 250 kilometer verderop. Daar kruist men de Highway 70. De weg voert dan noordwestwaarts, door één van de meest afgelegen stukken woestijn van het land. De route telt 2x2 rijstroken en is feitelijk een snelweg omdat er geen kruisende wegen zijn. In de provincie Al Jawf is de weg een stukje met de Highway 80 dubbelgenummerd. De snelweg voert daarna verder noordwestwaarts, eerst parallel aan de grens met Jordanië, waarna vlak voor de Jordaanse grens de Highway 85 vanaf de oostkust op de Highway 65 eindigt. Daarna volgt de grens met Jordanië en gaat de Jordaanse Highway 30 verder naar Amman.

Geschiedenis

Vrijwel de gehele Highway 65 is omgebouwd of vervangen door een snelweg. Het deel tussen Kharj en Riyadh is waarschijnlijk in de jaren 90 verdubbeld naar een snelweg. Het snelwegennet van Riyadh dateert ook uit die tijd. De snelweg van Riyadh naar Buraydah is waarschijnlijk ouder, omdat dit de route naar Medina is. Mogelijk is deze al in de jaren 70 of 80 aangelegd, maar weinig is hierover bekend. De route tussen Buraydah en Ha'il is nieuwer en is circa 2007 opengesteld. Hier is de Highway 65 over een nieuw tracé aangelegd. De openingsdata van de andere trajecten is niet bekend.

Referenties


Hoofdwegen in Saudi-Arabië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95