Highway 6 in Yukon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yukon Highway 6.svg
Canadian Oil Road map.png
Highway 6
Begin Teslin
Einde NWT border
Lengte 449 km
Route

Centrum.svg Teslin Yukon Highway 1.svg

Centrum.svg Ross River Yukon Highway 4.svg

Centrum.svg Sheldon Lake

Northwest Territories

De Highway 6, ook wel bekend als de Canadian Oil Road (Canol Road) is een territorial highway in het Canadese territorium Yukon. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Teslin via Ross River naar de grens met de Northwest Territories. De Highway 6 is 449 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Highway 6 splitst aan de noordkant van het Teslin Lake van de Alaska Highway af en verloopt noordwaarts. De weg verloopt door zeer afgelegen wildernis van zuidelijk Yukon. De weg verloopt 240 kilometer noordwaarts naar Ross River. Ross River heeft slechts 300 inwoners, maar is wel de grootste plaats op de route. Er is een kabelveerdienst over de Yukon River. Noordelijk voert de weg eerst door vlakker gebied, later weer door bergachtiger gebied op de grens met de Northwest Territories. De weg eindigt op de grens daarvan.

Geschiedenis

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Alaska lastig te verdedigen, de Japanners rukten op via de Aleoeten en Japanse onderzeeërs maakten het de scheepvaart voor de kust van British Columbia moeilijk. Het U.S. Army bedacht het project 'Canol' (Canadian Oil), om een pijpleiding aan te leggen vanaf Normal Wells in de Northwest Territories naar Whitehorse in Yukon, een afstand van 1.000 kilometer door ontoegankelijke wildernis. De Canadese overheid werd nauwelijks op de hoogte gesteld van deze plannen en werd er min of meer mee voor het blok gezet door het Amerikaanse leger.

De pijpleiding zou een diameter van 10 centimeter hebben, met een all-weather road die alle pompstations op de route verbond. Daardoor was het project niet alleen een pijpleidingproject, maar ook een wegenbouwproject. Men noemde dit de 'unsinkable oil barge'. Voor de bouw van de pijpleiding werd Camp Canol opgericht, dat tussen 1943 en 1945 de meestbevolkte plaats in Noord-Canada was. Tussen 1943 en 1945 werd 2.4000 kilometer pijpleiding, 5.000 kilometer weg en pompstations gebouwd in de wildernis.

Tegen de tijd dat het project gereed kwam liep de Tweede Wereldoorlog ten einde en was de Japanse onderzeebootdreiging al geëlimineerd. De pijpleiding is alleen in 1944-1945 in gebruik geweest. De weg werd in 1947 afgesloten voor alle verkeer, maar het zuidelijke deel tussen de Alaska Highway en Ross River heropende in 1958. In 1972 heropende ook het deel van Ross River naar de grens met de Northwest Territories, vanwege de mijnbouw aan de zijde van de Northwest Territories.

De Highway 6 wordt alleen in de zomer open gehouden voor het verkeer. Bijna alle bruggen op de route zijn enkelstrooks, maar dit is geen probleem aangezien er vrijwel geen verkeer is. De weg is in Yukon weinig aangepast sinds de Tweede Wereldoorlog en is een matig tot slecht onderhouden gravelweg. Tot midden jaren '80 kon men nog tot in de Northwest Territories rijden, maar in 1988 is een deel van de weg in de Northwest Territories weggeslagen en sindsdien niet meer gerepareerd.

Er zijn geen voorzieningen langs de Highway 6, behalve in Ross River.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken zo'n 20 voertuigen van de kabelveerdienst bij Ross River gebruik. Op grote delen van de route rijden minder dan 10 voertuigen per dag.

Referenties


Territorial highways in Yukon

1234567891011141537