Highway 70 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 70
Begin Al Ula
Einde Limah
Lengte 720 km
Route

Al Ula

Ha'il

Limah

De Highway 70 is een hoofdweg in Saudi-Arabië. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Al Ula tot Limah. De enige grotere stad op de route is Ha'il, en de Highway 70 is feitelijk de minst belangrijke hoofdweg van het land. De Highway 70 is 720 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in berggebied bij het dorp Al Ula, en kruist geen belangrijke wegen. De weg telt 1x2 rijstroken en voert oostwaarts door de rotswoestijn. Alhoewel de Highway 70 geen grotere steden aandoet behalve Ha'il is de weg relatief goed uitgebouwd, met ongelijkvloerse kruisingen en korte stukken 2x2 ter hoogte van deze aansluitingen. De aansluiting met de Highway 15 in onbewoond woestijngebied is een klaverblad. De weg voert op zo'n 1.000 meter hoogte oostwaarts door de woestijn. Pas na ruim 400 kilometer bereikt men de eerste enige grotere plaats op de route, de stad Ha'il. In Ha'il kruist men de Highway 65, beide wegen zijn door Ha'il kortstondig dubbelgenummerd. De weg voert daarna verder oostwaarts door onbewoond woestijngebied en eindigt bij het gehucht Limah op een regionale weg, op ongeveer 100 kilometer voor de grens met Irak.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de aanleggeschiedenis van de Highway 70. De weg is relatief goed uitgebouwd met een optimaal alignement en ongelijkvloerse kruisingen met sommige wegen, behalve juist in de grootste stad Ha'il. Onduidelijk is waarom de weg zo goed is uitgebouwd, gezien het geringe belang van de Highway 70.

Referenties


Hoofdwegen in Saudi-Arabië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95