Highway 85 (Saudi-Arabië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 85
Begin Abu Hadriya
Einde Al Qurayyat
Lengte 1.270 km
Route

Abu Hadriya

Naiyrah

Hafar Al-Batin

Arar

Al Qurayyat

De Highway 85 is een hoofdweg in Saudi-Arabië, gelegen in het uiterste noorden van het land. De weg vormt formeel een noord-zuid, maar feitelijk een oost-westroute vanaf de oostkust bij Abu Hadriya tot aan Al Qurayyat. Een groot deel van de route verloopt op korte afstand van de grens met Irak. Er liggen geen grote plaatsen op de route, maar de Highway 85 is van significant doorgaand belang en is 1.270 kilometer lang. Nagenoeg de gehele route is een snelweg met 2x2 rijstroken.

Routebeschrijving

De Highway 85 splitst bij Abu Hadriya van de kustroute Highway 95 af en voert landinwaarts in noordwestelijke richting. De Highway 85 is een snelweg met 2x2 rijstroken en voert door woestijngebied, zoals alle wegen in het land. Na ruim 50 kilometer passeert men langs de eerste plaats op de route, het stadje Naiyrah, waar men de Highway 75 via een klaverblad kruist. Het eerste deel van de route voert op 80 tot 120 kilometer afstand van Koeweit, daarna langs de grens met Irak. Bij Hafar Al-Batin kruist men de Highway 50. Daarna volgt een zeer uitgestrekt woestijngebied, met over honderden kilometers geen plaatsen van belang. De snelweg voert door het eenzame grensgebied tussen Irak en Saudi-Arabië. De grens met Irak ligt op z'n dichtst op 25 kilometer van de Highway 85. Uiteindelijk bereikt men het stadje Arar, waar men de Highway 80 kruist. Vanaf Arar buigt de weg geleidelijk af van een noordwestwaartse naar een westwaartse richting, en voert dan langs de grens van Jordanië, ditmaal op wat grotere afstand. Turaif is de laatste plaats op de route, waarna de Highway 85 ten noorden van Al Qurayyat op de Highway 65 aansluit, die vlak daarna de grens met Jordanië richting Amman oversteekt.

Geschiedenis

De Highway 85 is van significant strategisch belang, zeker in de jaren 90, omdat het de enige doorgaande route langs de grens met Irak is. Tevens is de weg van belang voor internationaal verkeer, bijvoorbeeld van Turkije naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het deel tussen de kust en Arar is al langer van 2x2 rijstroken voorzien, het deel tussen Arar en het einde van de weg bij Al Qurayyat is recenter naar 2x2 rijstroken verbreed, circa 2006-2010.

Referenties


Hoofdwegen in Saudi-Arabië

Highway 5Highway 10Highway 15Highway 30Highway 40Highway 50Highway 60Highway 65Highway 70Highway 75Highway 80Highway 85Highway 95