Dempster Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MA Route 5.svg
Dempster Highway map.png
Highway 5
Begin Dawson City, YT
Einde Inuvik, NT
Lengte 735 km
Route

Centrum.svg Dawson City

Centrum.svg Tsiigehtchic

Centrum.svg Inuvik

De Dempster Highway is een highway in de Canadese territoria Yukon en Northwest Territories. De weg verbindt de Klondike Highway nabij Dawson City noordwaarts naar Inuvik aan de Mackenzie River. De weg is één van de noordelijkste van Canada, is 735 kilometer lang en een gravelweg.

Routebeschrijving

Yukon

De Dempster Highway begint zo'n 40 kilometer ten oosten van Dawson City bij een tankstation op een kruispunt met de Klondike Highway. De weg verloopt noordwaarts door een woest en onbevolkt berggebied. De bergen in dit gebied zijn ruim 2.000 meter hoog. De weg verloopt door zeer spectaculair en eenzaam landschap, met regelmatig schitterende vergezichten over de taiga en de kale bergen. De weg verloopt steeds verder noordwaarts, plaatsen liggen er niet op de route. In onherbergzaam gebied volgt de grens met Northwest Territories.

Northwest Territories

Men bereikt daarna het dal van de Peel River. Er is geen brug, maar wel een veerdienst. Nabij het gehucht Tsiigehtchic volgt een tweede veerdienst over de veel grotere Mackenzie River. De weg voert verder noordwaarts en eindigt in Inuvik, een klein plaatsje aan de Mackenzie River. Vanaf hier kan men nog 120 kilometer verder noordwaarts via een all-weather road naar Tuktoyaktuk aan de Arctische Oceaan. Dit is de enige weg in Canada die naar de noordkust van het land leidt.

Wegnummering

De Dempster Highway is als volgt genummerd;

  • Yukon: Highway 5
  • Northwest Territories: Highway 8

Geschiedenis

De Dempster Highway in Yukon.

Inuvik werd in 1953 gesticht als administratief centrum van de Mackenzie River Delta. In 1958 nam de Canadese overheid de beslissing om een wegverbinding naar Inuvik aan te leggen. De weg werd op 18 augustus 1979 opengesteld voor het verkeer als een brede gravelweg die in alle jaargetijden te berijden is. Vanwege de hoge kosten en problemen met ijsafvoer in de lente zijn geen bruggen over de Peel en Mackenzie Rivers aangelegd.

De weg is bijzonder vanwege de constructiemethode. Een groot probleem van het bouwen van wegen in arctisch gebied is dat de bovenste laag van de permafrost in de zomer smelt, waardoor een weg zou wegzakken in de modder. Daarom is een isolatielaag van gravel van 1 tot 2 meter dik over de permafrost aangelegd om zo de onderste laag te isoleren, zodat de weg in het zomerseizoen niet verdwijnt.

Verlenging naar Tuktoyaktuk

In 2017 opende de Inuvik - Tuktoyaktuk Highway, een verlenging van de Dempster Highway van Inuvik naar Tuktoyaktuk. Hiermee is het mogelijk om de Arctische Oceaan te bereiken. De verlenging is officieel geen onderdeel van de Dempster Highway, maar is een aparte highway die het nummer 10 heeft.

Rijden over de Dempster Highway

De Dempster Highway is een gravelweg. In tegenstelling tot de Dalton Highway in Alaska wordt de Dempster Highway meer door toeristen gebruikt, mede omdat de weg daadwerkelijk bewoonde plaatsen ontsluit, in plaats van alleen olie-installaties. De Dempster Highway heeft een soort mythische status in Canada, als enige weg in Canada die poolcirkel kruist, en de noordelijkste plaatsen van Canada over de weg bereikbaar maakt.

De Dempster Highway loopt door extreme wildernis. De Dempster Highway is berijdbaar met reguliere personenauto's in de zomer, maar het is aan te bevelen om een 4x4 te gebruiken voor comfort, aangezien de gehele route een gravelweg is. Desondanks zijn hoge rijsnelheden mogelijk zijn, de maximumsnelheid is 90 km/h. Het is aanbevolen te rijden met een volledig reservewiel in plaats van thuiskomers. Thuiskomers zijn ongeschikt voor dergelijke afstanden en onverharde wegen. Ook wordt extra brandstof aanbevolen, aangezien er tussen Dawson en Inuvik maar twee plaatsen zijn met tankstations, op 371 kilometer bij Eagle Plains en op 558 kilometer in Fort McPherson.

De Dempster Highway kan in 12 tot 16 uur gereden worden van Dawson tot Inuvik, maar de meeste mensen rijden het in twee dagen. Vrachtwagenchauffeurs kunnen de afstand naar Inuvik net binnen hun maximale rijtijden afleggen vanaf Dawson. In de zomer is er lang daglicht, ten noorden van de poolcirkel zelfs de hele nacht. Er gebeuren echter wel ongevallen vanwege vermoeidheid. Op veel plekken is geen mobiele telefoonontvangst, alhoewel er wel een aantal zendmasten langs de weg staan. Het bereik is over het algemeen beter dan langs de Dalton Highway in Alaska, waar amper ontvangst is. De veerdiensten over de Peel River en de Mackenzie River zijn gratis te gebruiken.

's Winters wordt rijden met een personenauto over de Dempster Highway sterk afgeraden. Er zijn frequent blizzards en temperaturen dalen geregeld tot beneden -40°C. Er is wel vrachtverkeer dat 's winters van de Dempster Highway gebruikmaakt, aangezien plaatsen als Aklavik alleen over ice roads vanaf Inuvik bereikbaar zijn. De Dempster Highway heeft diverse bergpassen en een berucht stuk is de zogenaamde 'Hurricane Alley', waar vaak veel wind staat en whiteouts veel voorkomen. Het zicht is hier soms zo slecht dat men de paaltjes langs de weg, die elke 30 meter geplaatst zijn, niet meer kan zien.[1] De Dempster Highway wordt frequent afgesloten als het zicht te gering is.

Trivia

Inuvik is één van de verst gelegen plaatsen die men over de weg vanaf de hoofdstad Ottawa kan bereiken, namelijk een afstand van 6.600 kilometer. Sydney, Nova Scotia, is het verst gelegen punt dat men over de weg kan bereiken vanaf Inuvik, 8.300 kilometer naar het oosten.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks gemiddeld 60 tot 120 voertuigen over de Dempster Highway in Yukon.

Referenties

Territorial highways in Yukon

1234567891011141537

Territorial highways in de Northwest Territories

12345678910