Highway Gothic

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway Gothic.

Highway Gothic, ook bekend onder de formele naam FHWA Standard Alphabet , is een lettertype voor de bewegwijzering dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en later in tal van landen in al dan niet aangepaste vorm is toegepast.

Geschiedenis

Het lettertype is eind jaren '40 ontwikkeld als landelijke standaard voor de bewegwijzering in de Verenigde Staten. Het lettertype is voornamelijk in California ontwikkeld door Caltrans, en als test werden in 1942 wegwijzers geïnstalleerd met dit lettertype rond het Pentagon in Virginia. In 1966 heeft de Federal Highway Administration de Standard Alphabets For Traffic Control Devices uitgebracht, waarin zowel kapitaalschrift als normaalschrift werd gestandaardiseerd. Deze editie omvatte het kapitaalschrift in de series B,C,D,E en E modified, evenals regulier schrift E modified en F. De serie A werd daarbij geschrapt. In 1977 volgde een metrische versie in anticipatie op een mogelijke invoering van het metrische stelsel in de Verenigde Staten. In 1977 werden ook symbolen voor op het wegdek gestandaardiseerd. In 1966 en 1977 werd ook de spatiëring gestandaardiseerd, nog lang voordat de wegwijzers computermatig ontworpen werden. In 2000 is het schrift opnieuw vastgesteld.

Button copy

Button copy.

In de eerste decennia van de gestandaardiseerde bewegwijzering bestond retroreflecterende bewegwijzering nog niet. Men had de optie tussen het monteren van verlichting onder de wegwijzer of intern verlichte wegwijzers, of het toepassen van reflecterende bolletjes op de wegwijzers zelf, zodat de wegwijzers 's nachts leesbaar waren. Dit wordt 'button copy' genoemd. Na de introductie van reflecterende wegwijzers is button copy snel uitgefaseerd, de laatste staat die de specificaties voor button copy schrapte was Arizona in 2000. Button copy is tegenwoordig zeldzaam, de grootste hoeveelheid is nog in California te vinden, al decennia is het wegenbudget van deze staat bijzonder krap en zijn wegwijzers op kleinere schaal vervangen. Dat was ook de reden waarom California pas laat afritnummering invoerde.

Landen

Highway Gothic heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten, en is later in tal van landen gekopieerd of met lokale aanpassingen ingevoerd. Het lettertype wordt onder andere gebruikt in Australië, Canada, China, Indonesië, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Taiwan en Thailand. In aangepaste vorm wordt het ook gebruikt in Nederland en Spanje.

Referenties