National Highways

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Highways England)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voor het algemene begrip, zie national highway.

National Highways, tot 2021 Highways England en tot 2015 Highways Agency, is de wegbeheerder in Engeland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

Taken

Highways England beheert de motorways en belangrijke A-roads in Engeland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Het is een uitvoerend agentschap van het Department for Transport.

Geschiedenis

Highways Agency werd op 30 maart 1994 opgericht en was verantwoordelijk voor het Strategic Road Network, een netwerk van 6.920 kilometer van hoofdwegen, goed voor 34% van het verkeer en 67% van het vrachtverkeer. Het had ook 9.000 bruggen in beheer. Het wegennet dat in het beheer was van Highways Agency werd gewaardeerd op 108 miljard pond. Highways Agency was operationeel opgedeeld in zes regio's.

In verband met een bestuurlijke reorganisatie van het wegennet in het Verenigd Koninkrijk is Highways Agency op 1 april 2015 vervangen door Highways England.[1] Een belangrijk verschil was dat Highways England op langere termijn de financiën kon plannen.[2] Tevens werd duidelijker dat het beheerde wegennet alleen dat van Engeland is, en niet van Wales, Schotland en Noord-Ierland. Op 19 augustus 2021 werd Highways England hernoemd naar 'National Highways'.[3]

Zie ook

Referenties