Hills Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M2
Begin Sydney
Einde Sydney
Lengte 21 km
Route

Westlink

Old Windsor Road

Windsor Road

NorthConnex

Pennant Hills Road

Beecroft Road

Toll Plaza

Christie Road

Lane Cove Road

Delhi Road

Epping Road

Lane Cove Tunnel

De Hills Motorway of M2 is een motorway in Sydney, New South Wales, Australië. De snelweg vormt een oost-westverbinding door het noorden van de stad, en verbindt de Westlink met de Lane Cove Tunnel, Gore Hill Freeway en de Warringah Freeway richting het centrum van Sydney. De snelweg is 21 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ter hoogte van de Old Windsor Road gaat de Westlink over in de Hills Motorway, een snelweg met 2x2 rijstroken. De snelweg bedient voornamelijk woonwijken, maar ook enkele kleine bedrijventerreinen. De snelweg verloopt deels door bossen en kent enkele kleine hoogteverschillen. Men kruist de NorthConnex tunnel en bij North Ryde gaat de snelweg over in de Lane Cove Tunnel, die uitkomt op de Gore Hill Freeway en uiteindelijk de Warringah Freeway richting het centrum van Sydney.

Geschiedenis

De westelijke voorsteden en wijken van Sydney waren van oudsher slecht ontsloten, met een maas van onderliggende wegen, zonder hoogwaardig uitgebouwde wegen. De Hills Motorway werd bedacht om de drukste binnenste rij van wijken te vermijden, en was oorspronkelijk plantechnisch genummerd als de F2. Het originele plan voor de F2 in 1942 voorzag een wat zuidelijker route via de Gladesville Bridge. De aanleg van de snelweg begon in 1993, en voorzag slechts 2x2 rijstroken, weinig voor een dermate groot stedelijk gebied dat het bedient. De Hills Motorway werd op 26 mei 1997 opengesteld voor het verkeer. In 2007 opende de aansluitende Lane Cove Tunnel, zodat het verkeer doorgaand vanaf de westelijke voorsteden naar het centrum kan over autosnelwegen.

Sinds 2013 is de Hills Motorway een onderdeel van de M2. Voor 2013 was de snelweg onderdeel van de Metroad 2 (ook M2). In 2020 werd het knooppunt met de NorthConnex tunnel in gebruik genomen, waarmee de Hills Motorway werd verbonden met de Pacific Motorway.

Verbreding

Tussen januari 2011 en mei 2013 is een groot deel van de snelweg naar 2x3 rijstroken verbreed en zijn extra aansluitingen gerealiseerd. In 2017 is nog een derde rijstrook gerealiseerd richting westen, van het knooppunt met de NorthConnex tot aan Windsor Road.

Tol

De Hills Motorway is een tolweg..[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 100.000 voertuigen van de snelweg gebruik, waarmee deze tot aan zijn capaciteit zit.[2]

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway