Hochstraße Nord (Ludwigshafen)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Hochstraße Ludwigshafen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B44 Hochstraße Nord Ludwigshafen.jpg

De Hochstraße Ludwigshafen is een onderdeel van de B44 in Duitsland, gelegen in de stad Ludwigshafen. Het 2 kilometer lange viaduct staat ook wel bekend als de Hochstraße Nord.

Kenmerken

De Hochstraße Nord is een 2 kilometer lang viaduct met 11 toe- en afritten langs de noordzijde van het stadsdeel Mitte. De Hochstraße Nord begint in het westen op een knooppunt met de A650 en de Hochstraße Süd (B37). Het viaduct gaat eerst over een sporencomplex aan de westkant van het centrum en heeft dan een aansluiting naar het centrum. Het viaduct voert over een gebied met veel parkeerplaatsen. Op de westoever van de Rhein is een knooppunt met de L523, een belangrijke stadsweg naar BASF. Daarna volgt de aansluiting op de Kurt-Schumacher-Brücke naar Mannheim.

Het viaduct heeft 149 cirkelvormige pylonen en bestaat uit 34 aparte brugconstructies. De grootste overspanning bedraagt 70 meter. Het viaduct telt 2x2 rijstroken maar heeft geen vluchtstroken.

Geschiedenis

In juli 1959 opende het oostelijk deel van de Hochstraße Ludwigshafen, tussen de Rheinbrücke en de Heinigstraße. Het werd beschouwd als de eerste verhoogde autoweg in Europa. In 1972 opende de vernieuwde Kurt-Schumacher-Brücke naar Mannheim voor het verkeer.

In 1971 werd het terrein van het voormalige station van Ludwigshafen aangekocht door de stad voor 57 miljoen DM. Hierover is het westelijk deel van de Hochstraße Nord aangelegd, dat in 1982 werd opengesteld. Het viaduct was gebouwd naar voorbeeld van de 'elevated highways' in de Verenigde Staten.[1]

Toekomst

De Hochstraße Nord bevindt zich in zeer slechte conditie. In maart 2010 is het oostelijk deel voor vrachtverkeer afgesloten, daartoe zijn op de rijbaan richting westen breedtesluizen aangelegd zodat vrachtverkeer fysiek de Hochstraße Nord niet op kan rijden. Er vallen stukken beton van het viaduct af, daartoe zijn in december 2010 vangnetten onder het viaduct geïnstalleerd.

Op 22 augustus 2017 werd door de federale regering in Berlin de benodigde € 154,2 miljoen toegezegd om de Hochstraße Nord te slopen en vervangen door een stadsweg op maaiveld. Dit betrof 60% van de kosten.[2] Het totale project kost circa € 290 miljoen.[3] Het was gepland om in 2018 met de sloop te beginnen, waarbij het verkeer omgeleid zou worden via de Hochstraße Süd. Deze bevond zich ook in een zodanig slechte conditie dat er eerst omvangrijke versterkingsmaatregelen noodzakelijk zijn voordat de Hochstraße Süd als omleidingsroute kan fungeren. De sloop was daarom uitgesteld naar medio 2022.[4] Op 22 augustus 2019 is de Hochstraße Süd echter volledig voor het verkeer afgesloten waardoor de Hochstraße Nord de enige oost-westverbinding door Ludwigshafen werd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 39.000 tot 41.000 voertuigen van de Hochstraße Nord gebruik.

Zie ook

Referenties