Hogeweidebrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Hoge Weidebrug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hogeweidebrug

Vleutenseweg

Blank.png
Hogeweidebrug.jpg
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Rijstroken 1x2
Totale lengte 170 meter
Hoofdoverspanning 170 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 03-06-2008
Verkeersintensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart

De Hogeweidebrug, is een boogbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal aan de westkant van de stad Utrecht. De brug zorgt voor de verbinding van de wijk Utrecht-West met de A2.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een markante gele boogbrug met een lengte van 170 meter en overspant naast het kanaal ook de wegen op beide oevers. Vanwege de knalgele kleur wordt de brug in de volksmond ook de "Gele Brug" genoemd. De naam Hogeweidebrug is afgeleid van de wijk Hoge Weide die bij de Utrechtse wijk Leidsche Rijn hoort. Over de brug loopt de Vleutenseweg met 1x2 rijstroken. De brug is uitgevoerd met twee gescheiden rijbanen maar de andere rijbaan is ingedeeld als busbaan met 1x2 rijstroken. Aan de zuidkant buiten de boogconstructie ligt een vrijliggend fietspad voor twee richtingen. Parallel aan de Hogeweidebrug liggen aan de noordzijde de twee Vleutense spoorbruggen. Direct tegen de zuidzijde van de brug is de koffiefabriek van Douwe Egberts gevestigd. Aan de noordwestkant staat de elektriciteitscentrale Lage Weide. Ruim 2 kilometer richting het zuiden ligt de Meernbrug en ruim 5 kilometer richting het noorden is de Zuilensebrug de eerstvolgende verkeersbrug.

Geschiedenis

De Hogeweidebrug is in 2008 opengesteld voor verkeer ter vervanging van de voormalige Vleutensebrug. Deze brug moest wijken ten behoeve van de spoorverbreding van de lijn Utrecht - Gouda. De oude brug, die stamde uit de jaren 1930, lag tussen de huidige Hogeweidebrug en de spoorbrug in. De Vleutenseweg lag destijds dichter tegen het spoor aan en ging ten westen van de brug met een viaduct parallel aan het spoor over de oude rijksweg A2 heen richting Vleuten. Er was een verbinding met de snelweg via de aansluiting Oog in Al. De aansluiting is opgeheven vanwege de verbreding van de A2 en de bouw van de Leidsche Rijntunnel. Vanwege de tunnel en de spoorverbreding is de Vleutensweg geheel op een nieuw tracé herbouwd. De oude Vleutensebrug werd vanwege de koffiefabriek ook de "Koffiebrug" genoemd. Douwe Egberts heeft een stuk grond moeten inleveren ten behoeve van de toeleidende weg naar de huidige brug. Voor de spoorverdubbeling is een nieuwe spoorbrug gebouwd die op 19 november 2017 is ingeschoven op de plek van de oude Vleutensebrug.

Externe Links