Knooppunt Holendrecht
![]() | |
---|---|
Holendrecht | |
![]() | |
Kruisende wegen | |
Type | trompet+half-turbine |
Opengesteld | 1974 |
Het knooppunt Holendrecht is een dubbelknooppunt in Nederland, uitgevoerd als een trompet met geïntegreerde aansluiting en een halfturbine. Het knooppunt ligt ten zuiden van Amsterdam in de provincie Noord-Holland. Hier kruist de A2 de A9.
Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het riviertje de Holendrecht dat ten zuiden van het knooppunt stroomt. Naast het knooppunt zijn ook een Amsterdamse wijk en een metro- en treinstation naar de Holendrecht genoemd.
Configuratie
Het knooppunt bestaat uit twee delen, vergelijkbaar met het knooppunt Ridderkerk, doch op iets kortere afstand van elkaar. Beide knooppunten liggen 1 kilometer uit elkaar en kunnen als één knooppunt beschouwd worden. Holendrecht-Zuid bestaat uit een trompetknooppunt met de aansluiting Amsterdam-Zuidoost erin verwerkt. Het knooppunt Holendrecht-Noord is een half turbineknooppunt. In beide gevallen is de A2 de doorgaande verbinding; de A9 eindigt en begint op het knooppunt. Het centrale deel telt 4 rijbanen met in totaal 12 rijstroken. De aansluitende A2 telt 2x4 rijstroken naar het noorden en 2x6 rijstroken naar het zuiden. De A9 telt 4+3 rijstroken richting westen en 2x3 rijstroken naar het oosten. Het knooppunt ligt circa 4 meter beneden zeeniveau.
Geschiedenis
Reeds in de jaren 1940 werd begonnen met de aanleg van aarden banen voor de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, maar het gedeelte rond het knooppunt Holendrecht ging in 1951 in uitvoering. Op 21 oktober 1952 werd de eerste rijbaan opengesteld, waarna op 1 april 1954 de gehele A2 werd opengesteld tussen Amsterdam en Utrecht met 2x2 rijstroken. In 1973 werd begonnen met een provisorische verbreding naar 2x3 rijstroken; deze was in 1976 voltooid.[1]
In 1968 was de aanleg voorzien van de rijksweg 6 Velsen - Groningen, die bij Holendrecht haar meest zuidelijke punt zou hebben. Het knooppuntontwerp was een zogenaamde "vlinderdas", met zeer soepele semi-directe verbindingsbogen voor de relaties van Amsterdam naar Lelystad en van Utrecht naar Haarlem. Omdat het wegvak tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Muiderberg voorlopig niet zou worden aangelegd en er bezuinigd moest worden, werd het knooppunt zo minimaal mogelijk aangelegd. Volstaan werd met het kunstwerk voor de zuidelijke hoofdrijbaan van rijksweg 6 van Amstelveen naar Lelystad, waarop provisorisch een trompetaansluiting op de A2 werd gerealiseerd. Voor de verbindingswegen werden wel alle grondwerken aangelegd, maar deze zijn eind jaren 1980 verwijderd ten behoeve van de aanleg van de Ringweg A10.

Op 5 november 1974 werd rijksweg 6 opengesteld tussen Ouderkerk aan de Amstel en het knooppunt Holendrecht-Zuid, waarmee het knooppunt een feit was. In 1978 werd dit deel van rijksweg 6, dat inmiddels A9 heette, verbreed naar 2x3 rijstroken. De A9 werd tussen knooppunt Diemen en knooppunt Holendrecht-Noord pas op 30 maart 1982 opengesteld en in juni 2000 werd de Meibergdreef aangesloten in het knooppunt, gebruik makende van de lus die voor de verbindingsweg van Lelystad naar Utrecht was voorzien. Vanaf dat moment was het knooppunt Holendrecht in zijn huidige vorm gereed.[2]
Tussen 2006 en 2010 werd de A2 ten zuiden van het knooppunt Holendrecht verbreed naar 2x5 rijstroken. Tussen Abcoude en knooppunt Holendrecht-Zuid liggen zelfs kortstondig 2x6 rijstroken.[3]
De plannen om de A6 tussen de knooppunten Holendrecht en Muiderberg aan te leggen kwamen opnieuw ter sprake bij de trajectstudie Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). In 2006 werd dit project door de MER-commissie positief beoordeeld. In 2006 en 2008 werd door de politiek uiteindelijk toch gekozen voor een forse verbreding van de bestaande snelwegen A1 en A9, in plaats van aanleg van het ontbrekende wegvak.

De weg is tussen het knooppunt Holendrecht en het knooppunt Diemen naar 2x5 rijstroken verbreed plus een wisselstrook. Dit laatste deel ligt deels in een tunnel met een parallelstructuur.[4] Op het noordelijk deel van het knooppunt zijn vier nieuwe kunstwerken aangelegd, de langste was een fly-over vanaf de aansluiting Amsterdam-Zuidoost naar Utrecht/Schiphol. Deze flyover is op 4 december 2017 in gebruik genomen.
Toekomst
In het kader van de planstudie Schiphol - Amsterdam - Almere (SAA) [5] wordt de A9 verbreed. Van het oorspronkelijke plan hoeft nog enkel het traject tussen knooppunt Badhoevedorp en het knooppunt Holendrecht verbreed te worden naar 2x4 rijstroken[6]. De A9 tussen het knooppunt Holendrecht en Ouderkerk aan de Amstel krijgt 2x5 rijstroken om aan te sluiten op de verbrede A2 vanuit Utrecht.[7]
Verkeersintensiteiten
