Holmesdale Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Holmesdale Tunnel
M25 UK.svg
Blank.png
Kruist Waltham Cross
Lengte 600 meter
Openstelling januari 1984
Intensiteit 115.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Holmesdale Tunnel is een tunnel in Engeland in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de M25, de London Orbital, bij de plaats Waltham Cross. De tunnel is een landtunnel en loopt onder een deel van de plaats Waltham Cross door en heeft een lengte van 600 meter.

Kenmerken

De tunnel bestaat uit twee buizen met elk 3 rijstroken, een weefstrook en een vluchtstrook. De tunnel heeft een lengte van in totaal 600 meter. Bovenop de tunnel is een klein park gebouwd.

Geschiedenis

Oorspronkelijk waren er plannen voor diverse ringwegen rondom London. Voor een van deze ringen was er nabij Waltham Cross een ruimtereserving vrijgehouden. Deze ruimtereservering bleek echter onvoldoende ruimte te bieden voor 2x3 rijstroken. Daarom werd besloten de weg in een tunnel aan te leggen in de vorm van een landtunnel. De aanleg van de tunnel startte in 1981 en de tunnel werd inclusief een groot deel van de M25 in januari 1984 voor het verkeer opengesteld. De tunnel had toentertijd 2x2 rijstroken en een invoegstrook in de zuidelijke tunnelbuis. Al in de jaren 90 van de vorige eeuw, amper tien jaar na opening van de weg, bleek de capaciteit van de weg ontoereikend. In 2002 is daarom de rijbaan in de zuidelijke tunnelbuis verbreed naar drie rijstroken. Dit kon relatief eenvoudig, aangezien er al een lange uitvoegstrook zich in de tunnel bevond die kon worden omgebouwd tot derde rijstrook. In de noordelijke tunnelbuis kon dit niet, omdat deze tunnelbuis te smal daarvoor was vanwege de aanwezigheid van een verhoogd voetpad. Toen bleek echter dat het ventilatiesysteem van de tunnel hoognodig vervangen moest worden. In de periode 2005 - 2007 heeft de tunnel daarom een grondige renovatie ondergaan. Hierbij heeft men de verhoogde voetpaden in de tunnelbuizen gesloopt, zodat er voldoende ruimte ontstond voor 2x3 rijstroken, in-/uitvoegstroken en een vluchtstrook. Gedurende de renovatie is er tevens een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd en zijn er nieuwe nooddeuren geplaatst.

Verkeersintensiteiten

De M25 verwerkt ter hoogte van Waltham Cross dagelijks 115.000 voertuigen.[1]

Referenties