Hondsrugtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hondsrugtunnel
Blank.png
Blank.png
Blank.png
Kruist Willinkplein
Lengte 235 meter
Openstelling 19 december 2014
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie n.v.t.
Locatie kaart

De Hondsrugtunnel is een onderdoorgang in Nederland, gelegen in de stad Emmen met een gesloten deel van slechts 235 meter lengte. De Hondsrugtunnel is door zijn korte lengte geen tunnel in de zin van de Tunnelwet. De onderdoorgang heeft twee buizen en gaat onder een deel van de stad door.

Kenmerken

De Hondsrugtunnel ligt in het centrum van Emmen en voert zo de doorgaande Hondsrugweg onder het winkelcentrum langs. Dankzij het verdiept aanleggen van de weg kon er een nieuw plein overheen worden aangelegd dat winkelcentrum De Weiert verbindt met het nieuwe theater en het dierenpark. De onderdoorgang is 235 meter lang, kostte 45 miljoen euro en de bouw duurde iets meer dan een jaar. Omdat de onderdoorgang korter is dan 250 meter hoeft hij niet volledig aan de Tunnelwet te voldoen.

De wanden van de tunnel zijn voorzien van lichtkunst. Bij elkaar opgeteld bijna één kilometer en daarmee het grootste lichtkunstwerk ter wereld. Het licht kan verschillende kleuren aannemen. De lichtkunst symboliseert een motief van veldkeien van de Hondsrug.

De tunnel wordt verwarmd door buizen met water die onder het asfalt stromen. Dit zorgt dat vorst minder snel grip krijgt op de bodem, zodat er niet gestrooid hoeft te worden. In de zomer wordt door dit systeem het wegdek gekoeld. Door deze combinatie gaat het wegdek langer mee.

Geschiedenis

De tunnel is op 19 december 2014 opengesteld voor het verkeer.[1][2]

Referenties