Honduras

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Honduras
Hoofdstad Tegucigalpa
Oppervlakte 112.492 km²
Inwonertal 9.571.000
Lengte wegennet 3.126 km
Lengte snelwegennet 18 km
Eerste snelweg 1994
Benaming snelweg autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode HN

Honduras (Spaans: República de Honduras) is een land in Centraal-Amerika en telt 9,5 miljoen inwoners en is 3 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Tegucigalpa.

Inleiding

Geografie

Honduras is grotendeels gelegen aan de Caribische Zee in het noorden, maar heeft ook een korte kustlijn aan de Pacifische Oceaan in het zuiden. Het land meet maximaal 650 kilometer van west naar oost en 320 kilometer van noord naar zuid. Honduras grenst in het zuiden aan Nicaragua, in het zuidwesten aan El Salvador en in het westen aan Guatemala. Zo'n 80% van het land bestaat uit bergachtig terrein met diverse bergruggen met toppen van meer dan 2.000 meter hoogte. De 2.870 meter hoge Cerro Las Minas is het hoogste punt van Honduras. Het uiterste oosten van Honduras bestaat echter uit laagland met jungle, een regio die La Mosquitia heet. Het land heeft vrij veel rivieren maar geen echt grote rivieren. De Río Ulúa is hiervan het belangrijkste. Honduras heeft een tropisch klimaat dat varieert naar gelang van de hoogte. In het laagland bedragen de temperaturen het hele jaar door rond 32°C. In de hoger gelegen hoofdstad Tegucigalpa liggen de temperaturen tussen 25 en 30°C. In de hogere bergen heerst een koeler klimaat, maar ook de hoogste bergen van Honduras liggen onder de boomgrens en sneeuwval komt niet voor.

Demografie

Honduras telt ruim 9 miljoen inwoners, het is na Guatemala het meest bevolkte land van Centraal-Amerika. Honduras heeft twee grote stedelijke regio's, de hoofdstad Tegucigalpa, dat ruim 1,3 miljoen inwoners telt, gevolgd door San Pedro Sula, dat samen met onder andere de voorstad Choloma ook 1,4 miljoen inwoners telt. Honduras heeft 5 steden met meer dan 100.000 inwoners. De bevolking is vrij evenwichtig verspreid in de hooglanden en de kustregio, behalve de oostelijke laaglanden. Honduras heeft maar één echte havenstad, Puerto Cortés aan de Caribische kust.

De inwoners van Honduras bestaan voor 90% uit Mestizo, gemixt Europees en Indo-Amerikaans. 7% is inheems, 2% Afrikaans en 1% blank. Afrikanen wonen vooral in de Caribische kustregio, zoals overal in Centraal-Amerika. Zij zijn afstammelingen van gevluchte slaven uit het Caribisch gebied. Honduras heeft een grote diaspora, naar schatting wonen meer dan 1 miljoen Hondurezen in de Verenigde Staten. In Honduras wordt Spaans gesproken, daarnaast zijn er inheemse talen die door een klein deel van de bevolking gesproken worden.

Economie

Honduras heeft een onderontwikkelde economie en geldt als één van de armste landen in Centraal-Amerika, het gevolg van corruptie, intern conflict en natuurrampen. Ongeveer de helft van de Hondurezen leeft in armoede. Honduras heeft in tegenstelling tot zuidelijker gelegen landen, een vrij belangrijke maakindustrie, met name textielproducten vormen een groot deel van de export van Honduras. Daarnaast werken veel Hondurezen in de landbouw en de informele economie.

Geschiedenis

In 1502 landde Columbus in wat nu Trujillo aan de noordkust van Honduras is. Vanaf 1524 begonnen de Spanjaarden Honduras te koloniseren. De Spanjaarden wisten het ontoegankelijke oosten echter nooit volledig onder controle te krijgen. Honduras werd in 1821 onafhankelijk van Spanje en was daarna twee jaar onderdeel van Mexico, waarna het een onderdeel was van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. In 1838 werd Honduras een onafhankelijke republiek. Eind 19e eeuw werd Honduras ontwikkeld met de bouw van infrastructuur voor de export van tropische producten, met name in het noorden van het land. Amerikaanse fruitbedrijven hadden de-facto de macht in delen van Honduras, waardoor de naam "bananenrepubliek" voor het eerst aan Honduras werd toegekend in 1904. Het noorden van de Mosquito Coast behoorde nog tot 1960 tot Nicaragua, waarna het werd toegekend aan Honduras. Dit gebied had feitelijk weinig economische waarde, het bestaat uit ontoegankelijke jungle, het moderne departement Gracias a Dios telt nog geen 100.000 inwoners en heeft geen steden. In 1969 werd de korte "voetbal-oorlog" met buurland El Salvador uitgevochten. In de jaren '70 werd een groot deel van de hedendaagse infrastructuur in Honduras aangelegd. In 1998 werd het land getroffen door Orkaan Mitch, die enorme schade aan de landbouw en infrastructuur veroorzaakte en het land tientallen jaren terugzette in de tijd. Bijna alle bruggen en secundaire wegen in Honduras werden verwoest.

Wegennet

Een 2x2 weg in Honduras.

Het hoofdwegennet (Red Vial Nacional) besloeg in 2015 14.044 kilometer, waarvan 21,2% (2.977 kilometer) van geasfalteerd was. De rest is een gravelweg of zandweg. Er zijn geen echte autosnelwegen in Honduras, maar wel zijn er een aantal 2x2 wegen, met name in en om de hoofdstad Tegucigalpa. Vanwege het bergachtige karakter is reizen over de weg vaak een tijdrovende zaak, maar alternatieven zijn er niet. Het wegennet is vanwege natuurrampen zoals aardverschuivingen en overstromingen vaak in slechte toestand. De meeste wegen lopen in het centrale deel van Honduras, in het oosten zijn amper wegen, dit gebied bestaat uit dichtbeboste jungles. Honduras heeft met elk buurland twee belangrijke grensovergangen. De belangrijkste transitroute voert vanaf de Nicaraguaanse grens via Choluteca, Tegucigalpa en Siguatepeque naar de grens met Guatemala.

Het wegennet in Tegucigalpa is enigszins gestructureerd, met enkele 2x2 wegen die naar hogere ontwerpstandaarden zijn uitgebouwd, met een groter aantal ongelijkvloerse kruisingen, soms als klaverblad. Er loopt één 2x2 weg oost-west door de stad en er is een westelijke 2x2 bypass. Tevens is er een oostelijke rondweg. Rondom het centrum is het wegennet in een grid gebouwd, typerend voor Latijns-Amerikaanse steden. Uiteindelijk moet Tegucigalpa een volledige 2x2 ringweg krijgen. De ringweg van Tegucigalpa heet de Anillo Periférico.

De conditie van het wegennet varieert sterk. Van de verharde wegen is circa 60% in goede en 35% in redelijke conditie. Van de onverharde wegen is 65% in slechte en 23% in redelijke conditie. In totaal werd in 2002 37% van het nationale wegennet als goed betiteld.[1]

Rutas nacionales in Honduras

CA1CA2CA3CA4CA5CA6CA7CA10CA11CA11ACA13


Geschiedenis

In de jaren '80 werd duidelijk dat de conditie van het Centraal-Amerikaanse wegennet snel achteruit ging door het gebrek aan onderhoud. Vanaf begin jaren '90 werd daarom veel geld gestoken in de modernisatie van het wegennet. Daarom is in 1993 besloten om een nationaal wegenfonds (Fondo Vial de Honduras) op te richten. Dit wegenfonds werd in 1999 in zijn definitieve versie ingesteld.[2]

In 1998 werd Honduras getroffen door Hurricane Mitch, een categorie 5 orkaan. De schade was catastrofaal, 14.600 mensen kwamen in het land om het leven en bijna de volledige infrastructuur werd verwoest, voornamelijk vanwege landverschuivingen en overstromingen na extreme regenval. Naar schatting werd 70-80% van de weginfrastructuur beschadigd of verwoest, waaronder de meeste bruggen en secundaire wegen. De verkeersinfrastructuur is in de 5 jaar daarna gefaseerd herbouwd.

Wegbeheer

De rutas centroamericanas in Honduras.

Het wegennet is in het beheer van het Secretaría de Infraestructura y Servicios Públicos (Insep), tot 2014 bekend als het Secretaría de Obras Públicas, Transporte y Vivienda de Honduras (SOPTRAVI), het Hondurese ministerie verantwoordelijk voor publieke werken, transport en huisvesting. Het uitvoerend agentschap is de Dirección General de Carreteras.[3]

Het wegennet wordt administratief opgedeeld in drie wegklassen;

  • Red Principal: 3.199 km, 76% geasfalteerd
  • Red Secundaria: 2.565 km, 14% geasfalteerd
  • Red Vecinal: 7.839 km, 0% geasfalteerd

Wegnummering

Er zijn drie wegnummerlagen in Honduras, vergelijkbaar met buurland Guatemala.

De rutas centroamericanas zijn eigenlijk de enige belangrijke en doorgaans geasfalteerde wegen van Honduras. De rutas nacionales hebben vaak maar een beperkt regionaal belang en zijn vaak kort. Deze hebben een tweecijferig nummer. De rutas vecinales zijn secundaire wegen die bijna altijd onverhard zijn en een driecijferig nummer hebben.

Rutas nacionales

Zie lijst van rutas nacionales in Honduras.

De rutas nacionales van Honduras zijn genummerd van de RN15 t/m RN99. Bijna alle nummers zijn in gebruik. Veel routes zijn zeer kort, vaak aftakkingen van andere wegen naar kleine plaatsen van enig regionaal belang. Veel rutas nacionales zijn onverhard. Slechts enkele rutas nacionales verlopen door meerdere departementen.[4]

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Honduras is vergelijkbaar met wat men elders in Midden-Amerika aantreft, groene wegwijzers met witte kapitaalletters en plompe pijlen. Er zijn ook blauwe borden met dezelfde layout.[5][6] Wegnummers worden op een groen schild met wit kader aangegeven.[7][8]

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten