Horburgtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Horburgtunnel
Kruist Basel
Lengte 1.090 meter
Openstelling 06-12-1999
Intensiteit 56.600 mvt/dag
Locatie kaart

De Horburgtunnel is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de Zwitserse A3 en is 1,1 kilometer lang. De tunnel ligt midden in het stedelijke gebied van Basel.

Kenmerken

De 1.090 meter tellende Horburgtunnel gaat onder oostkant van het centrum van de stad Basel door en ligt net ten oosten van de rivier de Rhein. Verder volgen ten westen van de tunnel de Dreirosenbrücke en de St. Johanntunnel. Ten oosten van de tunnel bevindt zich een aansluiting naar het noorden van Basel waarna de Verzweigung Wiese volgt. In de Horburgtunnel zelf ligt een aansluiting naar Basel-Klybeck. De tunnel maakt onderdeel uit van de Nordtangente Basel.

De tunnel heeft twee tunnelbuizen en telt 2x2 rijstroken. De tunnel ligt grotendeels op 5 meter diepte en loopt tot 3,5 meter onder de randen van de bebouwing van de stad door.[1] Om de 300 meter bevindt zich een nooduitgang in de tunnel. Het oostportaal van de tunnel ligt op circa 270 meter hoogte en het westportaal op 260 meter. In oostelijke richting stijgt de weg dus zo'n 10 meter. In de tunnel geldt een maximumsnelheid van 80 km/h.[2]

Geschiedenis

De eerste studies naar een tunnel onder Basel werden al gedaan in 1970. Men zocht destijds al naar oplossingen om de stad Basel te doorkruisen omdat men in 1963 afspraken met Frankrijk had gemaakt over een tracé van de A3 dat zou aansluiten op de A35. In 1976 gaf de Bundesrat (federale raad) opdracht voor de oprichting van een algemeen project voor het tracé door Basel. Dit werd echter in 1981 massaal afgewezen in een referendum over het plan. In 1986 werd het plan met wat aanpassingen wel geaccepteerd in een referendum. In 1989 werd de A35 in Frankrijk geopend voor verkeer, maar het tangent door Basel zou nog zo'n 20 jaar op zich laten wachten. En al die tijd zou al het doorgaande verkeer, dat mede gecreëerd werd door de A35, door het centrum van Basel heen moeten rijden.

In 1993 werd begonnen met de bouw van de Horburgtunnel. Deze is geopend in 1999 en is aangelegd door middel van de wanden-dakmethode. De jaren na de opening van de Hornburgtunnel werden steeds meer kunstwerken in het tracé geopend. In 2007 is het hele project afgerond.[3][4]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er zo'n 56.600 voertuigen per dag door de tunnel.[5] Dit maakt de tunnel redelijk druk bereden. Filevorming kan in de vakantieperiode voorkomen in de tunnel, meestal door terugslag van de A2.

Referenties