Houston

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Downtown Houston.
Het knooppunt tussen I-10 en I-45 bij Downtown Houston.

Houston is een grote stad in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Texas. De stad is de op drie na grootste van het land en telt 2.303.000 inwoners. De agglomeratie Houston is snelgroeiend en telt 7.340.000 inwoners (2022). De agglomeratie Greater Houston bestaat uit negen counties en is numeriek de op één na snelstgroeiende agglomeratie van de Verenigde Staten. De stad heeft een omvangrijk netwerk van autosnelwegen. De bijnaam is Space City, of wegengerelateerd; Stack City vanwege de vele gigantische knooppunten.

Inleiding

Ligging

Houston is gelegen in het zuidoosten van de staat Texas, niet ver van de Golf van Mexico en de grens met Louisiana. De stad ligt 350 kilometer ten zuiden van Dallas, 300 kilometer ten oosten van San Antonio en 500 kilometer ten westen van New Orleans. De agglomeratie wordt gevormd door 9 counties met Houston als belangrijkste centrum. Het is de op 4 na grootste agglomeratie in de Verenigde Staten met 6,9 miljoen inwoners. Houston is numeriek de op één na snelstgroeiende agglomeratie van de VS, en groeit in recente jaren met zo'n 100.000 tot 150.000 inwoners per jaar. Tot 2030 zal de agglomeratie nog met 2,5 miljoen inwoners groeien ten opzichte van 2010. De groei wordt veroorzaakt door de snelle immigratie vanuit Latijns-Amerikaanse landen, voornamelijk Mexico en Centraal-Amerika, maar in toenemende mate ook uit Oost-Azië, en de binnenlandse migratie van inwoners uit het westen en Midwesten en andere delen van de VS naar Houston. Een belangrijke oorzaak van de groei is de robuuste economie en de lage kosten voor levensonderhoud. De agglomeratie is ter grootte van half Nederland volgens de officiële definities (begrenzing met counties), maar het bebouwde gebied is kleiner dan dat.

Landschap

Doordat er weinig natuurlijke obstakels zijn heeft de agglomeratie ongehinderd kunnen groeien. Tot zeker 30 kilometer zijn de woonwijken in alle richtingen van het centrum gegroeid, met op sommige plekken suburbs op meer dan 60 kilometer afstand. Van oost naar west meet de agglomeratie 80 kilometer, en van noord naar zuid 100 kilometer, wat de agglomeratie tot één van de grootste van de Verenigde Staten maakt. Niet ver van Houston ligt ook nog de kuststad Galveston. Het landschap is vlak, en Houston is gebouwd op bosland, prairies en wetlands. In de regio liggen baaien of inhammen, zogenaamde bayous, waarvan sommige tot in Houston zelf reiken. Het klimaat van Houston is subtropisch, met een hoge luchtvochtigheid en een derde van het jaar temperaturen boven de 30 graden.

Economie

De Sam Houston Ship Channel Bridge van de Sam Houston Tollway. Langs het Houston Ship Channel bevindt zich veel petrochemische industrie.

Houston is een belangrijke industriestad, met name in het oosten en zuiden van de agglomeratie liggen onafzienbare industrieterreinen, vaak met zware industrie, met name langs het Houston Ship Channel. De petrochemische industrie is belangrijk in Houston. Alhoewel luchtvervuiling makkelijker de kans heeft om te verdunnen en weg te drijven, is de luchtkwaliteit relatief slecht, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door de havens en de petrochemische industrie. De haven van Houston is de op één na grootste van de Verenigde Staten in overslag en de grootste qua buitenlandse handel. Houston is van oudsher een stad waarvan de economie op olie en gas gebaseerd is, maar de laatste decennia neemt het aandeel daarvan in de economie af, maar blijft van groot belang. Veel grote oliemaatschappijen hebben een hoofdkantoor of regionaal kantoor in Houston of de suburbs. De economie van Houston is echter minder gebaseerd op oliewinning zoals in het verleden, en meer op de verwerking van olieproducten, waardoor de economische impact van lage olieprijzen fors verminderd is vergeleken met de jaren '80. Veel industrieën rond Houston profiteren van een lage olieprijs.

Houston heeft recentelijker containerterminals ontwikkeld. Lange tijd had de stad maar één kleine containerterminal, de Barbours Cut Terminal in La Porte. Vanaf 2005 is de Bayport Container Terminal ontwikkeld als nieuwe terminal verder zuidelijk bij Seabrook. Deze had meer ruimte om te groeien en kwam Houston in de top 50 van drukste containerhavens ter wereld.

Grote industriële complexen zijn onder andere een 25 kilometer lang industriegebied langs het Houston Ship Channel, de Baytown Refinery (35 km van downtown), de Texas City Refinery (60 km van downtown) en de grootschalige industrie rond Freeport, met name van Dow Chemical. Alhoewel Freeport ruim ten zuiden van het stedelijk gebied aan de Golf van Mexico ligt, wordt het tot de petrochemische industrie van Houston gerekend. Freeport ligt 90 kilometer ten zuiden van downtown Houston. Houston heeft verder nog veel bedrijventerreinen met lichte industrie, met name langs de Northwest Freeway (US 290) en in de omgeving van het George Bush Intercontinental Airport.

Houston heeft het grootste medische centrum ter wereld, het Texas Medical Center, waar 73.000 mensen werken. In de noordelijke suburb The Woodlands zitten veel campussen van grote bedrijven, waaronder de campus van ExxonMobil die meer vloeroppervlakte heeft dan de hoogste wolkenkrabber van Houston. Langs I-10 in het westen van Houston bevindt zich de Energy Corridor, waar veel kantoren van energiebedrijven zitten.

Houston heeft meerdere subcentra. Belangrijk zijn naast Downtown ook Uptown, gelegen aan I-610 in het westen, het Texas Medical Center, de Energy Corridor en The Woodlands en Spring. De meeste kantoren bevinden zich in het noorden en westen van de agglomeratie, de meeste industrie in het oosten en zuidoosten. In het noorden van Houston ligt het George Bush Intercontinental Airport, de 10e drukste luchthaven van de Verenigde Staten.

De agglomeratie heeft één van de meest robuuste economieën van de Verenigde Staten. Het was de eerste stad die alle banen die verloren gingen in de crisis van 2007-2008 weer creëerde, en het aantal banen groeit met circa 100.000 per jaar,[1] wat veel binnenlandse migratie aantrekt, in toenemende mate ook vanwege de lage kosten voor het levensonderhoud. Gerekend naar 'cost of living' is de waarde van een gemiddeld salaris in Houston het hoogste in het land.[2][3] In 2014 kostte een gemiddeld huis slechts 3,1 keer het gemiddelde inkomen van een huishouden. In bekende steden met hoge inkomens zoals San Francisco en Los Angeles ligt dat twee tot drie keer zo hoog. Tussen 2008 en 2015 groeide het aantal banen in de regio Houston met 10%.[4] In 2019 was Houston de nummer 1 op de lijst van Amerikaanse steden in de Economic Freedom Index.[5]

Geschiedenis

De geschiedenis van Houston gaat terug tot 1836, toen twee ondernemers genaamd Allen 26,9 km² land aankochten rond de Buffalo Bayou met de intentie er een stad te stichten. De stad werd vernoemd naar Sam Houston (1793-1863), die ervoor verantwoordelijk was dat Texas een onderdeel van de Verenigde Staten werd met de Battle of San Jacinto (1836) die nabij Houston plaatsvond. Houston werd in 1837 een stad met burgemeester. Tegelijkertijd werd Harris County georganiseerd. In 23 jaar tijd groeide de stad uit tot 5.000 inwoners en ontwikkelde zich als een knooppunt en haven voor de export van katoen. Vanaf 1860 verdubbelde het inwonertal van Houston ongeveer elke 10 jaar, en overschreed tussen 1910 en 1920 de grens van 100.000 inwoners. Vanaf 1890 was Houston het belangrijkste spoorknooppunt van Texas.

In 1900 werd de kustplaats Galveston verwoest door een orkaan. Tot die tijd waren Houston en Galveston ongeveer even groot, en was Galveston de belangrijkste haven in Texas. De orkaan maakte echter duidelijk dat Galveston te gevoelig was voor de impact van orkanen, en vanaf dat moment begon Houston te groeien als havenstad. In 1901 werd nabij Beaumont olie ontdekt. Het Houston Ship Channel werd uitgebaggerd en al na enkele jaren was Houston de grootste haven van Texas. Tussen 1910 en 1914 werd het kanaal verder uitgediept zodat het grote schepen kon ontvangen. Hiermee begon de ontwikkeling van Houston als havenstad, met name vanwege de petrochemische industrie. Vanwege de nabijheid van de olievelden van Texas werden grote olieraffinaderijen ten oosten en zuidoosten van Houston gebouwd. Rond 1930 overschreed Houston de grens van 300.000 inwoners en werd het de grootste stad in Texas. De olieindustrie rond Houston was booming tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1945 werd het Texas Medical Center gesticht, wat in de decennia daarna zou uitgroeien tot het grootste medische complex ter wereld, en één van de grootste werkgevers in de regio Houston.

Houston had tot 1950 nauwelijks suburbs, bijna alle inwoners van Harris County woonden binnen de gemeentegrenzen van Houston. De stad werd vanaf de jaren '50 aantrekkelijker om te wonen vanwege de verkrijgbaarheid van betaalbare airconditioning, die erg in trek was vanwege de hoge temperaturen en luchtvochtigheid in de regio. Houston kwam vanaf 1961 op de kaart vanwege het ruimtevaartcentrum van NASA, dat vanaf 1973 het Lyndon B. Johnson Space Center heette. Vanaf eind jaren '70 begon de bevolking van Houston en de omliggende gebieden zeer snel te groeien, voornamelijk vanwege binnenlandse migratie vanuit de 'Rust Belt' in het noorden van de Verenigde Staten. In de jaren '60 overschreed Houston de grens van 1 miljoen inwoners, en het was vanaf 1990 dat in Harris County 1 miljoen inwoners buiten de stadsgrenzen van Houston woonden, in de vele suburbs. De groei van Houston werd in de jaren '80 echter onderbroken door een overschot aan olie, waardoor investeringen werden uitgesteld, en Houston economisch fors getroffen werd. Daarna is gepoogd om de economie van Houston minder afhankelijk te maken van de olie-industrie.

In 2001 werd Houston getroffen door de tropische storm Allison die grote delen van de stad onder water zette na 1.000 millimeter regen. De schade liep in de miljarden en werd op dat moment beschouwd als de grootste natuurramp in de geschiedenis van Houston. In 2005 werd Houston geëvacueerd vanwege de naderende orkaan Rita. Dit was de grootste evacuatie in de Amerikaanse geschiedenis, waarbij 2,5 miljoen inwoners de stad verlieten in een zeer chaotische evacuatie. De freeways werden met contraflow in één richting ingezet, maar zelfs met 12 rijstroken leidde dit tot onvoorstelbare congestie, en leidde ertoe dat het beleid omtrent stedelijke evacuaties in de Verenigde Staten werd aangepast, omdat de chaos een groter probleem was dan het extreme weer. Houston werd vanaf 2008 getroffen door de financiële crisis, maar was de eerste grote agglomeratie in de Verenigde Staten die alle banen die verloren ging in de crisis weer creëerde en de stad was tussen 2010 en 2015 de grootste banenmotor van het land. De groei van Houston werd vanaf 2015 echter wat getemperd vanwege de lage olieprijzen. In 2017 werd Houston getroffen door orkaan Harvey, die extreme hoeveelheden regen tot wel 1.500 mm in enkele dagen dumpte op Houston. Er was sprake van grootschalige overstromingen en de economische schade liep in de tientallen miljarden dollars. De impact van orkaan Harvey overtrof die van tropische storm Allison in 2001.

Stedelijke ontwikkeling

stad inwonertal (2022)
Houston 2.303.000
Sugar Land 109.000
The Woodlands 116.000
Suburbane woonwijken zoals men overal in Houston aantreft.

Anders dan bijvoorbeeld Dallas heeft Houston minder suburbs met grote inwonertallen. Veel suburbs zijn stukken kleiner en veel plaatsen vallen nog onder het bestuur van de betreffende counties, en hebben dus geen eigen gemeentelijke overheid. Dit leidt ertoe dat de regio Houston veel "unincorporated communities" heeft, waarvan sommigen meer dan 100.000 inwoners tellen. Veel bebouwd gebied valt onder de 'extraterritorial jurisdiction' (ETJ) van de stad Houston en kan in de toekomst geannexeerd worden. Dit is veelal een zone van 8 kilometer buiten de gemeentegrenzen.[6] Zoals bijna alle stedelijke gebieden van na de Tweede Wereldoorlog is de stad voor het overgrote deel suburbaan in karakter, met uitgestrekte laagbouw en vrijstaande woningen. De bevolkingsdichtheid is niet zo hoog, maar niet onderscheidend van veel andere Amerikaanse steden. In veel woonwijken zijn massaal bomen geplant, zodat de woonwijken een groen uiterlijk hebben, en een goed leefklimaat hebben. Hierdoor vallen de industrieterreinen en betonnen snelwegen wel veel meer op, zoals te zien is op lucht- en satellietfoto's.

Harris County

Harris County is de grootste en het centrale county van het stedelijk gebied, waarin de stad Houston is gelegen. Zoals veel steden die zich pas na 1950 grootschalig ontwikkeld hebben, is Harris County vrijwel geheel suburbaan in karakter. Het oostelijk deel van Harris County is industrieel in karakter, met de haven van Houston en veel petrochemische industrie. Het westen van Harris County is het welvarendste deel en is overwegend suburbaan, alhoewel er ook veel werkgelegenheid is in met name Uptown Houston. Ook is hier de 'Energy Corridor' langs I-10 waar veel kantoren zijn. De corridor van de US 290 (Northwest Freeway) is ook industrieel in karakter. De luchthaven van Houston is gelegen in het noorden van Harris County. In het zuiden van Harris County is het Lyndon B. Johnson Space Center van NASA gelegen.

Galveston County

Galveston County ligt ten zuidoosten van Houston en grenst aan de Golf van Mexico. Op een eiland voor de kust ligt de stad Galveston, die oorspronkelijk een aparte stad buiten de regio Houston was, maar waar langs I-45 en de Galveston Bay een corridor van verstedelijking is. In Texas City staat een zeer grote olieraffinaderij. Het westen van Galveston County is meer exurbaan in karakter met een lage dichtheid.

Brazoria County

Het noorden van Brazoria County, dat ten zuiden van Houston ligt, is gesuburbaniseerd, met de suburbs Pearland en Alvin. Dit gaat richting zuiden over in exurbaan gebied, maar een groot deel van Brazoria County is nog klassiek platteland. Aan de Golf van Mexico ligt wel de stad Freeport waar veel petrochemische industrie is. Freeport behoort echter niet tot het continu bebouwde gebied van de agglomeratie Houston, het ligt ongeveer 60 kilometer buiten het stedelijk gebied.

Fort Bend County

Fort Bend County ligt ten zuidwesten van Houston en is één van de rijkste counties in de Verenigde Staten. Het bestaat voornamelijk uit suburbaan gebied tot aan Rosenberg, maar het westen en zuiden van Fort Bend County is nog platteland. De suburbanisatie rukt hier naar het zuidwesten op, maar de regio heeft weinig exurbaan gebied.

Waller County

Waller County ligt ten westen van Houston en bestaat nog vrijwel geheel uit platteland. De westelijkste suburb Katy ligt wel deels in Waller County en heeft de potentie om zich tot een Edge City te ontwikkelen. Vanaf 2015 begonnen er uitbreidingswijken rond Katy in Waller County gebouwd te worden. Voorlopig is Waller County echter nog grotendeels onbebouwd platteland.

Montgomery County

Montgomery County ligt ten noorden van Houston en is vrij dichtbebost. Het gebied heeft zich sinds eind jaren '90 ontwikkeld van slapende exurbs naar een snelgroeiende edge city, gecentreerd rond The Woodlands en het aangrenzende Spring in Harris County. Dit is één van de snelstgroeiende delen van de regio Houston. De oorspronkelijk ver van Houston liggende stad Conroe behoort inmiddels bijna tot het continu bebouwde gebied. Montgomery County heeft wel contrasten, het master-planned The Woodlands is redelijk dichtbebouwd, maar daarbuiten zijn veel kleine ontwikkelingen die niet goed geïntegreerd zijn.

Liberty County

Liberty County ligt ten noordoosten van Houston. Afgezien van wat kleinschalige exurbane gebieden is er nauwelijks sprake van suburbanisatie, mede omdat dit deel van de agglomeratie niet zo snel groeit.

Chambers County

Chambers County ligt ten oosten van Houston. Alleen het westelijkste deel hiervan behoort tot het stedelijk gebied. Dit is vooral industrieel in karakter, met zware industrie rond Mont Belvieu. De rest van Chambers County bestaat overwegend uit dunbevolkt platteland.

Bevolkingsgroei

Downtown Houston.

Afgeronde inwonertallen van de 5 belangrijkste counties van de agglomeratie Houston. De totale agglomeratie bestaat uit 9 counties, maar buiten de hieronder genoemde counties zijn deze voornamelijk landelijk in karakter, en de 4 overige counties hadden samen 239.000 inwoners in 2021.

Jaartal Harris Fort Bend Galveston Brazoria Montgomery overig* totaal % groei
1920 187.000 23.000 53.000 21.000 17.000 48.000 349.000
1930 359.000 30.000 64.000 23.000 15.000 55.000 546.000 +56% +197.000
1940 529.000 33.000 81.000 27.000 23.000 60.000 753.000 +38% +207.000
1950 807.000 31.000 113.000 47.000 25.000 61.000 1.084.000 +44% +331.000
1960 1.243.000 41.000 140.000 76.000 27.000 68.000 1.595.000 +47% +511.000
1970 1.742.000 52.000 170.000 108.000 49.000 73.000 2.194.000 +38% +599.000
1980 2.410.000 131.000 196.000 170.000 128.000 103.000 3.138.000 +43% +944.000
1990 2.818.000 225.000 217.000 192.000 182.000 116.000 3.750.000 +20% +612.000
2000 3.401.000 354.000 250.000 242.000 294.000 153.000 4.694.000 +25% +944.000
2010 4.092.000 585.000 291.000 313.000 456.000 182.000 5.919.000 +26% +1.225.000
2020 4.732.000 829.000 351.000 373.000 625.000 228.000 7.138.000 +21% +1.219.000
2022 4.781.000 889.000 357.000 388.000 678.000 247.000 7.340.000 +3% +202.000

*Liberty County, Waller County, Chambers County, Austin County

Uit de tabel is op te maken dat de groei van het voorstedelijk gebied pas vanaf de jaren '70 toenam. Harris County is nog altijd goed voor de ruime meerderheid van de bevolking in de agglomeratie. Galveston County was al vroeg een county met veel inwoners, maar dat concentreerde zich vooral rond de stad Galveston, die tot de jaren '90 onafhankelijk van Houston groeide. Pas in recente jaren zijn deze aan elkaar gegroeid. Met name in het noordoosten en noordwesten van Harris County zijn nog grote onontwikkelde gebieden, en het is waarschijnlijk dat Harris County verder zal groeien.

Ruimtelijke ordening

Houston is de grootste Amerikaanse stad zonder 'zoning' (bestemmingsplannen), wat ertoe geleid heeft dat de stad enigszins rommelig is opgebouwd, met vele bedrijventerreinen in en rondom woonwijken. Het gebrek aan zonering heeft er ook toe geleid, dat de originele stad Houston, wat grofweg binnen de Sam Houston Tollway ligt, erg rommelig is opgebouwd, met versnipperde bedrijventerreinen, woonwijken en groen. Sommige gedeelten zijn zelfs bijna helemaal niet bebouwd, terwijl er aan de randen van de stad steeds meer platteland wordt volgebouwd. De nieuwere buitenwijken hebben over het algemeen wel een stuk hogere bebouwingsdichtheid dan de oudere wijken. Verdichting van het bestaande gebied is dermate versnipperd dat het niet aantrekkelijk is om hier grootschalig te bouwen. Houston telt slechts 1.429 inwoners per vierkante kilometer, wat met meer verdichting circa 50% meer had kunnen zijn. Zo bestaan er zelfs nog landbouwgebieden binnen de ring van voorsteden in Houston. Grote delen van Houston zijn in karakter echter niet wezenlijk afwijkend van andere grote Amerikaanse steden die in dezelfde periode zijn gegroeid.

Wegennet

Het snelwegennet van Houston.

Inleiding

Het wegennet van Houston bestaat qua freeways uit een spinnewebstructuur, met radialen en ringwegen (hub & spoke). Vanuit de stad stralen 13 snelwegen uit, en de stad telt drie ringwegen, waarvan er twee tolwegen zijn. Het onderliggend wegennet is min of meer in een grid gebouwd en kent een dicht netwerk van urban arterials met gescheiden rijbanen, of vijf- tot zevenstrooks wegen met een center turn lane. I-10, I-45 en I-69 komen samen rond het centrum van Houston, en vormen een soort ringweg, maar worden niet als ringweg beschouwd. Door de agglomeratie Houston lopen drie hoofdroutes van Interstate Highways, namelijk de Interstate 10, Interstate 45 en Interstate 69. De binnenring wordt gevormd door de Interstate 610 en wordt vaak kortweg 'The Loop' genoemd. Het snelwegennet van de agglomeratie beslaat ongeveer 900 kilometer. Farm to Market Roads vormen secundaire wegen, voornamelijk in de periferie van de agglomeratie.

De snelwegen zijn erg massief, tellen vaak meer dan 2x4 rijstroken en verwerken enorme hoeveelheden verkeer, na Los Angeles liggen de drukste punten in Houston. De explosieve groei van de voorsteden en woonwijken leggen een zware druk op het wegennet, dat continu uitgebreid moet worden om aan de verkeersvraag te kunnen voldoen. Veel bedrijventerreinen liggen aan de zogenaamde frontage roads, dat zijn parallelwegen van de snelwegen. Vanaf de snelwegen is het aanzicht van Houston daarom vrij lelijk, met bedrijventerreinen, strip malls en billboards. Door de bedrijventerreinen langs de snelwegen zijn er wel relatief weinig geluidsschermen noodzakelijk. Frontage roads zijn ook vaak gebruikt als fasering voor een latere aanleg van autosnelwegen.

Er zijn in de agglomeratie diverse tolwegen, zoals de Sam Houston Tollway (Beltway 8), de middenring van Houston, de Grand Parkway (SH 99) die de buitenring vormt, en de Hardy Toll Road, die een alternatief biedt voor de Interstate 45 in het noorden van Houston. Daarnaast wordt op de meeste wisselstroken, die voorheen ook wel 'transitways' werden genoemd, ook tol geheven. Op de Katy Freeway (I-10) in het westen van Houston zijn aparte tolstroken. De tolwegen worden beheerd door de Harris County Toll Road Authority (HCTRA) en deels door het Fort Bend County Toll Road Authority (FBCTRA). Omdat het wegennet niet zo strak in een grid ligt als andere Amerikaanse steden centreert het verkeer zich sterk op de radiale snelwegen. Naast het snelwegennet zijn er een aantal parkways die semi-ongelijkvloers zijn, doch substandaard. De tolwegen kennen over het algemeen weinig filevorming.

Onder Downtown Houston ligt een complex systeem van voetgangerstunnels, die 95 stadsblokken ondergronds met elkaar verbinden. Het systeem is 11 kilometer lang en dateert vanaf de jaren '30 en is later uitgebreid. Samen met de skywalks in sommige delen van het centrum is het een groot netwerk die bijna alle gebouwen van de stad met elkaar verbindt. De tunnels zijn voorzien van airconditioning en grotendeels alleen tijdens kantooruren toegankelijk.

Overzicht freeways & tollways

De Fred Hartman Bridge van de State Highway 146 over het Houston Ship Channel.
weg wegnaam lengte* eerste opening laatste opening max AADT 2015
Katy Freeway 42 km 1961 1968 375.000
East Freeway 48 km 1953 1966 185.000
Gulf Freeway 77 km 1948 1976 253.000
North Freeway 64 km 1959 1963 312.000
Southwest Freeway 60 km 1958 1983 333.000
Eastex Freeway 55 km 1953 1981 229.000
The Loop 61 km 1952 1976 283.000
Crosby Freeway 27 km 1991 2011 42.000
Northwest Freeway 72 km 1975 2002 234.000
Sam Houston Tollway 142 km 1982 2011 201.000
Grand Parkway 112 km 2007 2022 71.000
Lanier Freeway 19 km 1995 86.000
Pasadena Freeway 25 km 1966 2000 139.000
Tomball Parkway 53 km 1994 2022 160.000
South Freeway 26 km 1980 1984 183.000
Decker Freeway 7 km 2001 2004 55.000
Southwest Freeway 1 km 1961 1961 56.000
Emmett F. Lowry Expressway 9 km 34.000
Fort Bend Parkway 12 km 2004 2023 26.000
Hardy Toll Road 35 km 1988 1988 83.000
Westpark Tollway 37 km 2004 2017 54.000

* lengte binnen het stedelijk gebied van Houston

Geschiedenis

De bouw van de snelwegen in Houston kan opgedeeld worden in twee tijdsvakken; gedurende de jaren 50 en 60, en vanaf midden jaren 80. Vanaf midden jaren 80 zijn ook veel snelwegen verbreed, een proces dat tot vandaag de dag nog doorgaat en hoognodig is in verband met de explosieve bevolkingsgroei van de agglomeratie. Houston groeide uit van een kleine stad met 600.000 inwoners ten tijde van de eerste snelweg in 1948, tot bijna 5,8 miljoen inwoners in 2010.

Voor de snelwegen

Voordat de eerste snelweg werd opengesteld in Houston, telde de stad zo'n 600.000 inwoners, en was voor destijds een relatief grote stad in het zuiden van de Verenigde Staten. Reeds voor de bouw van snelwegen was Houston suburbaan in karakter, met uitgestrekte woonwijken met vrijstaande woningen in een gridpatroon. De stad mat destijds ongeveer 15 bij 15 kilometer. Het centrum had destijds al een relatief indrukwekkende skyline. De stad was opgebouwd in een relatief dicht gridnetwerk, met grotendeels enkelbaans wegen. Slechts een paar wegen hadden in de jaren 40 al gescheiden rijbanen, bijvoorbeeld Navigation Boulevard, die het centrum met de olieindustrie aan het Houston Shipping Canal verbindt. Het gridsysteem heeft zijn basis al gevonden ver voor het autotijdperk, toen de stad in 1836 werd gesticht werd het direct in een gridpatroon gebouwd. Vanaf 1890 had de stad een relatief uitgebreid netwerk van elektrische trams, maar het gebruik daarvan nam vanaf eind jaren 20 al sterk af, en was tegen 1940 volledig vervangen door bussen. In de vergelijking met Los Angeles kan geconcludeerd worden dat snelwegen en trams in Los Angeles nog twintig jaar samen het vervoer regelden. In Houston is dit nooit het geval geweest, de laatste tram werd gesloten voordat de eerste snelweg werd opengesteld.

Eerste snelwegen

I-45 (North Freeway) ter hoogte van FM 1960.

Na de tweede wereldoorlog nam de welvaart en het autobezit enorm toe, en een netwerk van wegen met een hoge capaciteit was noodzakelijk om Houston bereikbaar te houden. Niet alleen waren er snelwegen nodig, ook moest vanaf de jaren 40 belangrijke hoofdassen verdubbeld worden naar 2x2 of zelfs 2x3 rijstroken. In 1942 werd het Major Street Plan for Houston and Vicinity gepubliceerd, waarin voor het eerst gewezen werd op de noodzaak van autosnelwegen. Nog geen corridors werden in dit plan aangewezen die een autosnelweg moest worden. Tussen 1943 en 1946 benoemde het Texas Department of Transportation de eerste snelwegcorridors in Houston.

Op 14 augustus 1945 werd Japan verslagen, en was de tweede wereldoorlog ten einde. Men kon zich weer richten op binnenlandse prioriteiten, en de bouw van een snelwegennet stond hoog op de lijst van prioriteiten. Houston was niet de eerste stad in de Verenigde Staten waar snelwegen gebouwd zouden worden. Reeds in de jaren 20 en jaren 30 heeft Robert Moses rond New York City een uitgebreid netwerk van parkways aangelegd, en in 1940 opende de eerste snelweg in Los Angeles. Deze projecten hebben echter weinig invloed gehad op de ontwikkeling van het snelwegennet van Houston. In oktober 1943 werd de eerste snelweg vastgesteld, de US 75, ook bekend als de Gulf Freeway, die vanaf Houston naar de havenstad Galveston moest lopen. Tevens werden de Eastex Freeway (US 59) en een kort stukje van de La Porte Freeway (SH 225) vastgesteld. In oktober 1946 werden daar de US 90 als oost-westcorridor en de North Freeway (US 75) aan toegevoegd. Het geplande netwerk bestond toen dus uit 5 radiale verbindingen. Deze waren nog lang niet voorzien als lange-afstandssnelwegen, ze waren gepland tot de toenmalige stadsgrens. Op 30 september 1948 opende de eerste snelweg voor het verkeer, de Gulf Freeway, tegenwoordig de Interstate 45, tussen Downtown Houston en de zuidoostelijke wijken van de stad. De nieuwe snelweg was 4,5 kilometer lang. Het was tevens de eerste snelweg in geheel Texas. Tot en met 1952 werd de snelweg nog een paar kilometer zuidoostwaarts verlengd.

Begin jaren 50 werd een beter doordacht snelwegennet voor Houston ontwikkeld. Duidelijk was dat enkele radiale verbindingen die op het onderliggend wegennet rond het centrum eindigden niet voldoende was, een netwerk van snelwegen was noodzakelijk om het verkeer van en naar, en rond het centrum te verwerken. In de zomer van 1953 werd dit plan gepresenteerd, waarin 12 radiale snelwegen voorzien waren, evenals een downtown loop en een grotere ring om de stad. In het jaar erna werden tracé's vastgesteld en eventueel nog aangepast, en het centrale snelwegennet was min of meer definitief tegen het einde van 1954. Tot omstreeks 1957 was het een taak van de gemeente om de right-of-way te verkrijgen, pas daarna werd dit overgeheveld naar de staten. Hierdoor drukten de aanlegkosten van snelwegen zwaar op het stadsbudget van Houston, wat ook een reden is waarom er tot die tijd relatief weinig snelwegen zijn aangelegd. Midden jaren 50 werd voornamelijk gebouwd aan de Eastex Freeway, onderdeel van de US 59. Tegen 1960 had Houston eigenlijk maar twee langere stukken snelweg; de Gulf Freeway richting Galveston en de Eastex Freeway naar het noordoosten.

Downtown Freeways

In 1945 werd begonnen met de studie naar een snelwegennet van en naar downtown Houston. De stad telde toen ongeveer 400.000 inwoners. In 1948 opende de Gulf Freeway, net buiten het centrum met verschillende toevoerwegen tussen het centrum en de nieuwe freeway. In 1954 werd het snelwegenplan uitgewerkt en gepresenteerd, en in 1955 opende de eerste snelweg bij het centrum van Houston, een klein stukje van I-45 aan de noordwestzijde van downtown dat nog niet met de Gulf Freeway verbonden was. De aanleg van de snelwegen rond downtown Houston verliep vrij eenvoudig, rondom het centrum was de dichtheid erg laag en bestond voornamelijk uit in verval geraakte bedrijventerreinen. Alleen rondom de US 59 ten zuiden van downtown moest vrij veel bestaande bebouwing gesloopt worden.

In 1966 opende de US 59 langs de oostzijde van het centrum. Deze snelweg liep minder dicht langs het daadwerkelijke centrum dan I-45, omdat de oostkant voornamelijk uit bedrijven en parkeerterreinen bestond. In 1967 opende het Pierce Viaduct van I-45 aan de zuidzijde van downtown. Dit was oorspronkelijk gepland als een dubbeldeksviaduct, maar is uiteindelijk als een enkeldeks viaduct met 2x3 rijstroken aangelegd. Het laatste deel van de Downtown Loop opende in 1972, toen I-10 werd geopend. In 1974 opende uiteindelijk nog de US 59 ten zuiden van downtown, waarmee het centrumplan geheel voltooid was. Het snelwegennet is vrijwel volledig aangelegd zoals in de jaren 40 gepland was, alleen de Harrisburg Freeway naar het oosten (SH 225) is nooit aangelegd. Het grootste deel van de Downtown Loop is sinds openstelling in de jaren 60 en 70 niet significant meer aangepast, alleen in 1997 zijn de viaducten van I-45 en US 59 vervangen door nieuwe viaducten, maar alleen de US 59 is daarbij verbreed naar 2x4 rijstroken. De 2x3 I-45 langs de zuidkant is duidelijk de zwakste schakel, evenals het gebrek aan aansluitingen naar het centrum van en naar het zuiden.

Toen het snelwegennet rond downtown Houston in de jaren 60 werd aangelegd was de skyline niet erg indrukwekkend, met slechts een paar verouderde kantoorgebouwen van maximaal zo'n 20 verdiepingen. Parkeren gebeurde grotendeels op maaiveld, waardoor Houston een zeer onaantrekkelijk centrum had, tweederde van de stadsblokken bestond uit parkeerterreinen. Nadat het snelwegennet begin jaren 70 voltooid was begon de groei van het centrum. In 1970 gold Downtown Houston als het best bereikbare centrum van de Verenigde Staten, maar dit werd minder naar mate er grote ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvonden, de skyline van de jaren 80 was al onvergelijkbaar met die van de jaren 60, met talloze hoge wolkenkrabbers. De parkeerterreinen maakten geleidelijk plaats voor parkeergarages en werden opgevuld met gebouwen. Aan de oostzijde van het centrum is dit minder het geval vanwege een aantal zeer verkeersintensieve voorzieningen zoals het Toyota Center, het Convention Center en het Minute Maid Park, een baseball stadion. De tien hoogste wolkenkrabbers in 2003 waren allemaal tussen 1971 en 1987 gebouwd.

Grootschalige snelwegbouw

Vanaf eind jaren 50 nam de snelheid van wegopeningen in de agglomeratie Houston snel toe, niet in de minste plaats omdat het Interstate Highway systeem in 1956 werd gecreëerd en de impact daarvan vanaf eind jaren 50 flink toenam, er kwamen immers federale middelen beschikbaar om snelwegen aan te leggen, ook in stedelijke gebieden, zolang ze maar een Interstate waren, en daar had Houston er wel een paar van. Tussen 1959 en 1963 werd de North Freeway door Houston aangelegd, en de US 75 werd daarbij omgenummerd naar Interstate 45. Tussen 1961 en 1969 werd de Southwest Freeway aangelegd, die daarna verder is verlengd toen de ruimtelijke ontwikkelingen daarom vroegen. De aanleg van de Katy Freeway liet relatief lang op zich wachten, en is grotendeels tussen 1966 en 1968 opengesteld. De bouw van de eerste ringweg van Houston, de Interstate 610 verliep nogal gefragmenteerd, het eerste deel opende al in 1952, maar het tweede deel pas in 1960. In 1975 was de ringweg pas geheel voltooid.

De rustige jaren 70

De gereconstrueerde Katy Freeway (I-10).

Gedurende de jaren 70 werden relatief weinig snelwegen in de agglomeratie Houston opengesteld. I-610 werd voltooid, en wat kortere delen werden geopend, voornamelijk in de La Porte Freeway, ook wel bekend als de State Highway 225. De groei van Houston nam echter geen pauze, het inwonertal van de agglomeratie groeide van 1,5 miljoen in 1960 naar 3 miljoen in 1980, waardoor de congestie op de snelwegen van Houston onhoudbaar werd.

Tweede fase van aanleg

Vanaf midden jaren 80 begon een tweede fase in de ontwikkeling van het snelwegennet van Houston. Deze was tweeledig, niet alleen werden er nieuwe snelwegen aangelegd, minstens even belangrijk was de grootschalige renovatie, modernisatie en uitbreiding van het snelwegennet. Bijna alle knooppunten werden omgebouwd tot indrukwekkende stackknooppunten met 4 of 5 niveaus. Snelwegen werden verbreed naar 8 tot 10 rijstroken. Wisselstroken werden aangelegd. Bijna alle grote snelwegen van de agglomeratie kregen een dergelijke inhaalslag, die tot circa eind jaren 90 duurde. In die tijd werd er ook gebouwd aan pakweg drie nieuwe snelwegen, namelijk de South Freeway tussen 1980 en 1984, de La Porte Freeway tussen 1983 en 1996 en wellicht het belangrijkste, de bouw van de Sam Houston Beltway, de tweede ringweg van Houston. Dit was een tolweg, waarvan het eerste deel in 1982 werd opengesteld aan de oostkant van de stad. De ring was in 1997 min of meer voltooid, maar aan de noordoostzijde ontbraken lange tijd de hoofdrijbanen, het verkeer moest via de frontage roads. Pas in 2011 was de Sam Houston Beltway een volwaardige autosnelweg.

Eén van de grootste opwaardeerprojecten uit de Amerikaanse geschiedenis was de ombouw van de Katy Freeway (I-10) in het westen van Houston. Deze snelweg had vanaf het begin 2x3 rijstroken, en was één van de meest filegevoelige snelwegen van het land, waar wel 16 uur per dag file stond. De snelweg is drastisch uitgebreid, met over het algemeen 5 tot 7 rijstroken per richting, inclusief HOT-lanes, met daarnaast nog eens frontage roads. Tevens werden de knooppunten drastisch omgebouwd tot indrukwekkende stacks.

De Northwest Freeway (US 290) als laatste grote invalsweg van Houston verbreed. De snelweg had oorspronkelijk 2x3 rijstroken, later is er een busstrook in het midden aangelegd, die later een HOV lane werd. De snelweg is vervolgens tussen 2013 en 2018 verbreed naar 4 tot 6 rijstroken per richting en één wisselstrook. Als onderdeel van dit project zijn ook vlechtwerken en parallelrijbanen aangelegd op het korte stuk van I-610 tussen US 290 en I-10 om het weven te vergemakkelijken. Dit is sindsdien één van de breedste stukken snelweg van Houston met 22 rijstroken.

Nooit aangelegde freeways

Zoals elke stad in de Verenigde Staten heeft ook Houston enkele freeways die nooit zijn aangelegd zoals gepland. Vaak wordt gesteld dat de Harrisburg Freeway, de verlenging van de SH 225 tot het centrum, de enige snelweg was die nooit is aangelegd. Een 9 kilometer lang deel tussen het centrum en I-610 ontbreekt. De noodzaak om deze snelweg aan te leggen werd gereduceerd toen de Gulf Freeway (I-45) verbreed werd. De afstand van het centrum tot de SH 225 is via I-45 en I-610 nauwelijks langer dan het oorspronkelijk geplande tracé.

Andere snelwegen van Houston zijn overwegend aangelegd als gepland. Projecten die later aan het wegenplan zijn toegevoegd, maar nooit zijn aangelegd zijn er niet zo veel. Een voorbeeld was de Alvin Freeway, die vanaf I-45 nabij Downtown tot Alvin aangelegd moest worden. Wat nu de Spur 5 bij de University of Houston is, was ooit gepland als een langere snelweg naar Alvin. In de jaren '70 is daarom het noordelijkste deel van de Gulf Freeway verbreed met een parallelstructuur tussen I-69 en Spur 5. De Alvin Freeway is echter nooit aangelegd, waardoor dit achteraf enigszins overbodig was. Rond het stadje Alvin vormt de SH 35 nog de frontage roads voor de later geplande snelweg.[7]

Andere niet gebouwde snelwegen zijn ook te herkennen aan frontage roads met loze ruimte ertussen. Het bekendste voorbeeld hiervan is Red Bluff Road ten zuidoosten van Houston, waar een freeway van Pasadena naar Seabrook gepland was. Hier zijn over 11 kilometer frontage roads aangelegd. Opvallend is dat deze nog steeds door onbebouwd gebied lopen. Wat verder naar het zuiden zijn frontage roads aangelegd voor een deel van de SH 146 ten noorden van Texas City.

In het zuidwesten van Houston was het gepland om de Fort Bend Parkway rechtstreeks op de zuidwesthoek van I-610 aan te sluiten, via Post Oak Road, die nog een klein deel als freeway is uitgevoerd. Dit is nooit aangelegd, ook is er geen ruimtereservering voor behouden. Wel is het mogelijk om via de US 90 Alternate is oostelijker op I-610 te komen.

   12 en meer rijstroken
   10 rijstroken
   8 rijstroken
   6 rijstroken
   4 rijstroken

Toekomst

De I-610 in Uptown Houston, de meest overbelaste snelweg van Texas.

In Houston worden snelwegen continu verbreed. In het verleden zijn wisselstroken aangelegd, maar deze zijn tegenwoordig inefficiënt vanwege het sterk groeiende tegenspitsverkeer. Sinds de jaren 90 zijn de meeste belangrijke snelwegen verbreed, met de Northwest Freeway (US 290) als uitzondering. Door het gebrek aan financiële middelen worden nieuwe snelwegen vaak als tolwegen aangelegd en verbrede wegen krijgen vaak tolstroken erbij. Wel zijn doorgaans tolvrije alternatieven beschikbaar via de frontage roads, maar men heeft dan wel een significant langere reistijd.

State Highway 99

Begin 2000 begonnen werkzaamheden aan de SH 99 om een nieuwe ring om Houston te bouwen. In 2014 was de westring voltooid tussen de US 59/I-69 en de US 290, evenals een stuk ten oosten van Houston tussen de Interstate 10 en Baytown. De weg bestaat uit 11 segmenten waarvan er 5 voltooid zijn. De totale lengte zou om en nabij de 270 kilometer zijn. De volgende secties die in aanleg gingen liggen ten noordwesten en noorden van Houston en zijn in 2016 opengesteld. De SH 99 wordt als tolweg aangelegd. Het is onduidelijk wanneer deze voltooid zal zijn.

Interstate 69

Er zijn langetermijnplannen om de Interstate 69 vanaf Indianapolis, Indiana te verlengen naar Laredo. Deze plannen zijn het verst gevorderd in Indiana, Kentucky, Tennessee en delen van Mississippi. In september 2012 werd de Eastex Freeway als eerste als I-69 genummerd. In 2013 volgde de Southwest Freeway en in 2015 het deel rond het centrum (binnen I-610). Hiermee is I-69 in de regio Houston voltooid.

Hardy Toll Road

De Hardy Toll Road is een noord-zuidtolweg parallel aan de Interstate 45 in het noorden van Houston, ten noorden van I-610. Er zijn discussies gaande of de Hardy Toll Road tot het centrum van Houston verlengd moet worden, om zo de zeer drukke I-45 te ontlasten.

Downtown Freeways

Zie Southwest Freeway, East Freeway, Gulf Freeway & North Freeway voor meer informatie.

Het is gepland om I-45 rond Downtown Houston aan te passen. Het deel langs de zuidkant van het centrum dat op een viaduct loopt, moet gesloopt worden, waarna het verkeer op I-45 langs de oostkant en noordkant van Houston geleid wordt. Deze delen (Southwest Freeway en East Freeway) worden daarvoor drastisch verbreed. Tevens is het gepland om de North Freeway van managed lanes te voorzien.

Stack City

Houston wordt ook wel Stack City genoemd vanwege de vele indrukwekkende stackknooppunten. Alle snelwegknooppunten in de regio Houston zijn in een stackvorm, met 3 tot 5 niveau's, afhankelijk van de configuratie van het wegennet. Kenmerkend zijn de Texas-style stacks, met 5 niveau's. Dit komt omdat de frontage roads een extra niveau toevoegen. Het is het meest gebruikelijk dat de ene hoofdroute verdiept op niveau -1 loopt, de frontage roads op niveau 0, de tweede hoofdroute op niveau +1 en dan twee linksafbogen op niveau +2 en +3. Vanaf het laagste niveau gaat men dan onder 4 gestapelde viaducten door. Sommige stacks zijn vanwege HOV-faciliteiten nog hoger, er komen enkele 6-level stacks voor in Houston. Deze zijn net zo hoog als een flatgebouw van 12 verdiepingen en geven een indrukwekkend uitzicht op de stad. Veel snelwegen beschikken daarnaast over wisselstroken, waardoor de knooppunten soms nog complexer worden. Naar schatting zijn Houston, Austin en Dallas goed voor 50% van de stackknooppunten in de wereld. Houston alleen al heeft meer dan 25 stackknooppunten. Het eerste 4-level stack van Houston was het knooppunt tussen de Southwest Freeway (I-69) en 'The Loop' (I-610) in het zuidwesten van Houston dat in juli 1962 in gebruik werd genomen. Dit was ook het eerste moderne stackknooppunt van Texas.

Tolwegen

   Tolwegen

In de regio Houston zijn diverse tolwegen en express lanes waarvoor tol betaald moet worden. De buitenste ringwegen van Houston zijn een tolweg, de Sam Houston Beltway en de Grand Parkway. Daarnaast zijn er radiale verbindingen waarop tol betaald moet worden, zoals de Hardy Toll Road naar het noorden, de Westpark Tollway naar het westen en de Fort Bend Parkway in het zuidwesten. Daarnaast zijn er HOT lanes, ook wel bekend als express lanes of 'managed lanes' op enkele freeways. Dit zijn grotendeels wisselstroken die oorspronkelijk voor carpoolers bedoeld waren, maar waar sinds 2012 de restcapaciteit wordt 'verkocht' aan solo automobilisten. De enige specifiek aangelegde tolstroken liggen vooralsnog op de Katy Freeway (I-10), waar twee tolstroken per richting zijn.

Tolwegbeheerders

De tolwegen kennen diverse wegbeheerders. Van oudsher is de Harris County Toll Road Authority (HCTRA)[8] de belangrijkste, maar er bestaat ook de Fort Bend County Toll Road Authority (FBCTRA)[9] en daarnaast zijn enkele tolstroken in het beheer van METRO, de OV-autoriteit van Harris County.[10] De tolstroken op de Katy Freeway zijn echter in het beheer van HCTRA. De Grand Parkway valt onder TxDOT.

Transponders

HCTRA heeft zijn eigen transponder voor de regio Houston, de EZ Tag. Deze is compatibel met de andere tolsystemen in Texas, waaronder de TxTag van TxDOT en de TollTag van de North Texas Tollway Authority (NTTA).

Open road tolling

De meeste tolwegen in de regio Houston zijn overgestapt op open road tolling, wat betekent dat er geen fysieke tolpoorten meer zijn waar cash of met credit cards betaald kan worden. Voor het berijden van een tolweg is één van de Texaanse transponders benodigd; EZ TAG, TxTAG en TollTag. Oorspronkelijk waren bestuurders zonder transponder automatisch in overtreding en kregen de rekening thuisgestuurd met een boete. De elektronische tolwegen van Houston zijn enigszins berucht omdat er geen apart programma voor kentekentol is en er direct een boete van toepassing is die veel hoger is dan de administratieve toeslag die geldt bij veel programma's met kentekentol elders in de Verenigde Staten. Tussen 2000 en 2015 is er $ 358 miljoen aan niet-betaalde tolrekeningen geaccumuleerd, maar dit bedrag is inclusief aanmaningskosten en boetes, die het totaal veel hoger brengen dan de misgelopen tolinkomsten alleen, die maar 7% van de $ 358 miljoen uitmaakten.[11] 96 procent van de bestuurders betaalt de tol wel op tijd. In 2016 is de optie geïntroduceerd om de tol achteraf te betalen.[12] Alhoewel dit nog niet neerkwam op kentekentol waarbij de rekening thuisgestuurd wordt, gaf het bestuurders wel de mogelijkheid de tol achteraf te betalen zonder een boete. Tussen 2000 en 2015 bedroegen de totale tolinkomsten van HCTRA $ 6,9 miljard.

Verlichting

Texas en zeker ook Houston staan bekend om de gigantische lichtmasten, wat 'high mast lighting' wordt genoemd. Deze zijn aanbevolen voor stedelijke knooppunten en snelwegen met minimaal 70.000 voertuigen per dag, waar bijna alle snelwegen in Houston aan voldoen. Omdat langs veel snelwegen frontage roads liggen met daaraan bedrijven en retail is de lichtoverlast voor woongebieden minder. High mast lighting zijn lichtmasten van minimaal 100 ft (30 meter) hoogte, in Houston komen ook lichtmasten met een hoogte van 175 ft (53 meter) voor. De snelwegen in Houston zijn veel beter verlicht dan bijvoorbeeld in Los Angeles, waar zeer spaarzaam snelwegen zijn verlicht.

Frontage roads

Houston staat bekend om de uitgebreide toepassing van frontage roads. Dit zijn parallelwegen van de freeways waar alle toe- en afritten op uitkomen. In stedelijk gebied zijn frontage roads vrijwel uitsluitend éénrichtingswegen, waarbij alle bedrijvigheid en kruisende wegen op de frontage roads ontsloten worden. Vanwege de frontage roads zijn veel snelwegen omgeven door bedrijven, met veel billboards en reclame. De esthetische kwaliteit van deze snelwegen is niet erg hoog, maar de frontage roads zijn wel efficiënt. Ook fungeert de retail en bedrijven langs de frontage roads als akoestische barrier tussen de snelweg en woongebieden, daarom zijn er in Houston weinig geluidsschermen noodzakelijk. Daarnaast is het mogelijk om bij incidenten of wegwerkzaamheden verkeer eenvoudig om te leiden via frontage roads. Frontage roads zijn altijd tolvrij, ook als de snelweg zelf een tolweg is. Bijzonder is dat de Beltway 8, die geheel een tolweg is, ook continue tolvrije frontage roads heeft.

De allereerste freeways van Houston hadden al frontage roads, en in Houston zijn ze sinds de jaren '50 ook veel consistenter toegepast dan in andere steden in Texas, waar ze nogal eens onderbroken waren door rivieren, spoorwegen en bij knooppunten. Mede door de frontage roads zijn bijna alle knooppunten in Houston met 5 niveau's uitgerust, vanwege de extra laag van de frontage roads. Frontage roads tellen veelal twee tot drie rijstroken per richting, incidenteel vier rijstroken op erg drukke trajecten, zoals bij grote shopping malls. Verkeer dat vanaf een bedrijf komt kan doorgaans alleen rechtsaf de frontage road op, indien men in de andere richting wil rijden moet met een U-turn maken bij de eerstvolgende aansluiting, die in stedelijk gebied zelden meer dan een kilometer verderop ligt. Ook veel toegepast zijn de zogenaamde Texas U-turns, waarbij verkeer een U-turn kan maken door voor het kruispunt onder of over de snelweg te gaan, en dus zonder verkeerslichten de frontage road in de andere richting kan bereiken. Dit is een significante ontlasting van het eigenlijke kruispunt met de kruisende weg. Frontage roads zijn wel lastig in te passen in combinatie met een diverging diamond interchange (DDI), omdat de frontage road dan niet meer doorgaand te berijden is.

Farm to Market Roads

Rond Houston liggen tal van Farm to Market Roads. Deze liggen voornamelijk in de periferie buiten de gemeentegrenzen van Houston. Stedelijke trajecten hebben vaak administratief de status van 'Urban Road' gekregen, maar blijven als Farm Road bewegwijzerd. Een aantal Farm Roads vormen belangrijke urban arterials in de suburbs.

Farm to Market Roads in de regio Houston

FM 149FM 188FM 270FM 359FM 360FM 361FM 362FM 442FM 517FM 518FM 519FM 521FM 522FM 523FM 524FM 525FM 526FM 528FM 529FM 646FM 655FM 723FM 762FM 830FM 865FM 1092FM 1093FM 1097FM 1128FM 1236FM 1266FM 1301FM 1459FM 1462FM 1314FM 1375FM 1463FM 1464FM 1484FM 1485FM 1486FM 1488FM 1489FM 1495FM 1640FM 1736FM 1764FM 1765FM 1774FM 1791FM 1875FM 1876FM 1942FM 1952FM 1959FM 1960FM 1994FM 2004FM 2090FM 2094FM 2100FM 2218FM 2234FM 2351FM 2403FM 2432FM 2553FM 2611FM 2759FM 2852FM 2854FM 2917FM 2918FM 2919FM 2920FM 2977FM 2978FM 3005FM 3083FM 3155FM 3345FM 3436


Houston vs. Dallas

Het stack tussen de US 290 en Beltway 8.

Houston wordt vaak met de regio Dallas-Fort Worth (DFW) vergeleken. Beide agglomeraties hebben een radiaal systeem met ringwegen, maar de regio DFW bestaat uit twee grote steden, Dallas en Fort Worth, terwijl Houston uit één stad bestaat. Van oudsher heeft de regio DFW minder brede snelwegen in vergelijking met Houston, maar heeft wel een groter netwerk van snelwegen. De regio DFW heeft meer Interstate Highways dan Houston.

De regio Houston heeft in de periode 1950-2010 gemiddeld 91% van de bevolking van de regio DFW gehad, maar slechts 69% van de freeway-lengte en 89% van de hoeveelheid rijstrookkilometers. Dallas-Fort Worth is bovendien bezig met een inhaalslag om snelwegen te verbreden, waardoor de regio DFW verder uit gaat lopen op de regio Houston qua rijstrookkilometers.

De regio Houston heeft wel meer frontage roads dan de regio Dallas-Fort Worth. In DFW zijn frontage roads geen vanzelfsprekendheid, en bovendien zijn ze minder consequent toegepast dan in Houston, met veel onderbrekingen.

Qua tolwegen lopen Houston en Dallas-Fort Worth min of meer gelijk op, waar Houston sinds 2010 veel wisselstroken heeft omgevormd tot tolstroken, heeft Dallas-Fort Worth veel express lanes aangelegd. Houston heeft een volledige ringtolweg, waar Dallas dit niet heeft. Een verschil is wel dat de regio DFW van oudsher meer tolwegen heeft. De eerste tolweg van DFW opende al in 1957, waardoor geld beschikbaar bleef voor de aanleg van meer freeways. De eerste tolwegen in Houston werden pas in de jaren '80 aangelegd.

Openbaar vervoer

Het Metropolitan Transit Authority of Harris County, kortweg "METRO" is de OV-autoriteit in Houston. Men beschikt over bussen, trolleybussen en sinds 2004 over een lightrail. De lightrail bedient de drukste relatie in de stad tussen het centrum en het Texas Medical Center en kent 45.000 reizigers per dag. In 2015 zijn twee nieuwe korte routes in gebruik genomen. Om het gebrek aan een stedelijk railnetwerk te compenseren heeft METRO veel expressbussen rijden die van de HOV-lanes op de snelwegen gebruikmaken. De stad beschikt over 101 buslijnen die door ruim 1200 bussen bediend worden. Zo'n 600.500 mensen maken dagelijks gebruik van het OV, wat neerkomt op ruim 5% van de bevolking. In 2003 is een referendum geweest die nipt gewonnen is door voorstanders van uitbreiding van het lightrailsysteem. Het is de bedoeling 104 kilometer lightrail toe te voegen, inclusief spoorverbindingen naar de luchthavens. Er moeten in totaal 5 lightrailverbindingen komen.

Intercity-spoorverkeer is van marginaal belang. Het centraal station van Houston kent alleen intercityservice naar San Antonio (5 uur) en New Orleans (9 uur en 45 minuten) door middel van de Sunset Limited van Amtrak die drie keer per week Houston aandoet. Jaarlijks maken circa 20.000 reizigers gebruik van het station, gemiddeld 55 per dag. Intercitytreinverkeer is een nauwelijks serieus genomen vervoermiddel door de lange reistijden en het overbelaste spoor door goederentreinen die prioriteit hebben. De afstanden naar de dichtstbijzijnde grote steden bedragen vaak meer dan 500 kilometer, waardoor het vliegtuig een betere optie is.

Transitways

De freeways van Houston worden gekenmerkt door zogenaamde "transitways", vrijliggende infrastructuur voor bussen, carpoolers en soloautomobilisten tegen een betaling, zogenaamde HOT-lanes. Alhoewel HOT lanes in de Verenigde Staten elders ook voorkomen is het systeem nergens zo uitgebreid als in Houston, met name omdat de managed lanes vaak eigen aansluitingen hebben. De bekendste hiervan zijn de varianten van de Texas T. Bij sommige knooppunten zijn aparte flyovers voor HOT en HOV-lanes, welke transitways worden genoemd. Het meest indrukwekkende complex hiervan is de samenkomst van I-10 en I-45 aan de noordkant van Downtown Houston.[13] Freeways met vrijliggende bus/carpoolfaciliteiten zijn I-10 (Katy Freeway), I-45 (Gulf Freeway en North Freeway), US 59 (Southwest Freeway en Eastex Freeway en de US 290 (Northwest Freeway). De transitways zijn overwegend uitgevoerd als wisselstrook.

Geschiedenis

De eerste rijstrook voor bussen opende op 28 augustus 1979 op de North Freeway. Dit was een rijstrook met contraflow. Hierbij werd één rijstrook van de tegenspitsrichting gebruikt, slechts gescheiden van het tegemoetkomend verkeer door middel van 1.300 pylonen die twee keer per dag werden geïnstalleerd en weggehaald. Het was een testproject en werd op 23 november 1984 gestopt en er is toen gekozen voor een veiligere vrijliggende structuur, namelijk een wisselstrook. De eerste hiervan opende op 29 oktober 1984 op de Katy Freeway, waarbij de twee linker vluchtstroken werden omgebouwd tot bus-wisselstrook. Tijdens de reconstructie van de North Freeway tussen 1983 en 1988 werd ook een wisselstrook aangelegd, echter veel geavanceerder dan de wisselstrook op de Katy Freeway, er werden aparte aansluitingen gebouwd (Texas T) en er werden grote P+R terreinen langs de snelweg gebouwd. Eind jaren 80 en in de jaren 90 werden meer wisselstroken aangelegd op de Gulf Freeway en Northwest Freeway. In maart 1999 opende de transitway op de Eastex Freeway, en is één van de meest uitgebreide transitways tot die tijd, met een groot aantal aparte aansluitingen in de middenberm.

Eind 2002 was het netwerk van transitways uitgegroeid tot 141 kilometer. Het gebruik van de transitways - gemeten naar het aantal voertuigen per uur - lag echter erg laag, en al snel zijn een aantal transitways opengesteld voor carpoolers. In 2002 maakten dagelijks 120.000 personen van de transitways gebruik, waarvan tweederde als carpooler en een derde als buspassagier. Gemeten naar het aantal voertuigen lag het gebruik echter nog wel fors onder dat van de overige rijstroken. Daardoor is in 2012 begonnen om een aantal transitways om te bouwen tot een managed lane, de Texaanse naam voor een HOT-lane, waarbij solo-automobilisten tegen betaling gebruik mogen maken van de transitways om zodoende de bestaande wegcapaciteit beter te benutten en files te verminderen. Deze tolheffing is variabel, zodat de transitways in principe altijd minimaal met 55 mph bereden kunnen worden.

Verkeersdrukte

De Southwest Freeway in Midtown Houston, de op één na drukste snelweg van Texas met 313.000 mvt/etmaal.

zie Lijst van drukste wegen in Houston.

In 2013 was de Katy Freeway (I-10) ten oosten van het knooppunt met de Beltway 8 het drukste punt van Houston met 383.000 voertuigen per dag.[14] Op dat moment was dit ook de één na drukste snelweg van de Verenigde Staten.

Congestie

Congestie is één van de grootste issues in de regio Houston, wat een resultaat is van de explosieve bevolkingsgroei. De congestie is het meest intens op snelwegen die sinds openstelling niet meer wezenlijk zijn uitgebreid, berucht is vooral de 'West Loop' (I-610) door Uptown Houston waar bijna de hele dag filevorming is. Omdat veel woon-werkverkeer over de laatste kilometers worden afgewikkeld via de frontage roads, lokaal ook wel "feeders" genoemd, slaan files niet zo snel terug op het snelwegennet. Veel opritten kennen ook doseerlichten om de toevoer naar de snelweg te beheersen. Doorgaand verkeer zal in de praktijk niet van de ringwegen gebruikmaken, maar gewoon via het centrum rijden, omdat de ringwegen relatief gezien te ver om zijn, dat geldt zeker voor de tolringwegen. Bovendien is de agglomeratie zo groot dat een volledige ringweg eromheen snel zo'n 300 kilometer lang zou zijn.

Er zijn woonwijken die meer dan 10 kilometer van een snelweg afliggen, wat ervoor kan zorgen dat lokale wegen ook druk zijn. Één van de voordelen van het gebrek aan een stringent ruimtelijk ordeningbeleid is dat het woon-werkverkeer niet alleen op het centrum gericht is, maar ook op de vele industrieterreinen en kantorenparken aan de rand van de agglomeratie of langs de ringwegen. Zo kent Houston naast het centrum nog een hoogbouwcentrum op 10 kilometer ten westen van het centrum, dat Uptown heet. Grote werkgevers zoals het Texas Medical Center, NASA en de petrochemische industrie zitten allemaal wat verder van het centrum. Verder liggen er grote bedrijventerreinen langs de diverse uitstralende snelwegen. The Woodlands 40 kilometer ten noorden van het centrum is een belangrijke werklocatie geworden en heeft de kenmerken van een edge city.

Geschiedenis

Tussen 1982 en 1986 nam de vehicle miles traveled (VMT) toe met 23,4%, maar het aantal rijstrookkilometer met slechts 15,5%. Het resultaat was een groei van de congestie met 37% (uitgedrukt in de travel time index). Tussen 1986 en 1993 nam het aantal rijstrookkilometers met 35,9% toe en het aantal VMT met 25,6%, met als resultaat een afname van de congestie met 35%. Houston was de enige grote agglomeratie sinds de jaren '60 waar de congestie afgenomen is. Dit toont aan dat wegverbredingen kunnen resulteren in minder congestie, ook met een toename van het verkeer. Houston bleef echter zeer snel groeien, tussen 1993 en 2007 nam het VMT met 54,8% toe, meer dan het aantal rijstrookkilometers (17,2%). Het resultaat was wederom een groei van de congestie, met 94%.[15][16]

De verkeersgroei is niet overal gelijk. De sterkste groei van het verkeer is in het westen en noorden van de agglomeratie, en dan vooral in de regio die tussen 10 en 40 kilometer van het centrum afligt. De verkeersgroei in de 10 kilometer rond het centrum (binnen I-610) is gering. In de zuidoostelijke kwadrant van de agglomeratie is de verkeersgroei klein, en neemt soms ook af vanwege de veranderende demografische omstandigheden en verplaatsing van werkgelegenheid naar de voorsteden ten westen en noorden van Houston.

Ook ziet men een wisselwerking op de verkeersgroei. Toen de Katy Freeway (I-10) door het westen van Houston verbreed was, namen de intensiteiten op de Southwest Freeway (I-69) en Northwest Freeway (US 290) af, evenals op de Westpark Tollway en FM 1093 (Westheimer Road). Ook op de North Freeway (I-45) zijn de intensiteiten op de eerste 20 kilometer vanaf het centrum gedaald doordat de Sam Houston Beltway in het noordoosten van Houston gereedkwam.

Recente ontwikkelingen

Een opvallende ontwikkeling is de sterke groei van werkgelegenheid rond The Woodlands en Spring in het noorden van de agglomeratie, 40 kilometer ten noorden van het centrum. Dit is vooral sinds de jaren '90 het geval. De snelweg die dit gebied het meest ontsluit is de North Freeway. Oorspronkelijk was hier sprake van een sterke spitsrichting van en naar het centrum, en is een wisselstrook aangelegd op de North Freeway. Echter met de groei van de werkgelegenheid in The Woodlands en Spring is er een dermate sterke tegenspits verkeersstroom ontstaan, dat er in de ochtendspits net zo veel verkeer 'outbound' is als de traditionele 'inbound' spitsrichting naar het centrum. Het is daarom gepland om de wisselstrook te vervangen door vier tolstroken, twee per richting, omdat er geen dominante spitsrichting meer is.

De groei van de werkgelegenheid doet zich in steeds grotere mate in de suburbs voor. Daardoor nam de vraag naar circulaire verbindingen (ringwegen) rond de agglomeratie toe. De eerste ringweg, I-610 lag in de jaren '60 ongeveer rond de stad. 10 tot 15 kilometer daarbuiten is in de jaren '80-90 de Beltway 8 aangelegd. Destijds groeide Houston zeer snel en de continue urbanisatie lag al snel ver buiten de Beltway 8, die voor Amerikaanse begrippen al een vrij lange ringweg is, hij was al langer dan de ringweg rond Washington, D.C. Tegenwoordig is de oppervlakte van Houston buiten Beltway 8 groter dan er binnen en wordt de SH 99 ontwikkeld als (voorlopig?) buitenste ringweg. Houston is de eerste Amerikaanse stad die drie ringwegen heeft. En suburbaan gebied ligt met name aan de noordkant van Houston al tot 20 kilometer buiten de SH 99.

Doordat de stedelijke uitbreiding zo snel buiten Beltway 8 ging, nam de verkeersdruk op deze ringweg sneller toe dan verwacht. Al binnen 10 jaar zijn delen verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken. De ringwegen liggen ook steeds verder uit elkaar. I-610 ligt slechts 8 tot 11 kilometer buiten het centrum. Beltway 8 lag al 20 tot 25 kilometer buiten het centrum en SH 99 ligt 35 tot 50 kilometer buiten het centrum. Al in het eerste jaar van openstelling van de SH 99 langs de westkant van Houston waren er indicaties dat deze wellicht ondergedimensioneerd is met slechts 2x2 rijstroken.

Statistieken

reistijd naar werk
Houston 25,9 minuten
Harris County 27,4 minuten
Montgomery County 31,7 minuten
Fort Bend County 30,6 minuten
Brazoria County 28,8 minuten
Galveston County 26,7 minuten

Externe links

Referenties

Freeways in Houston

Interstate 10 Katy FreewayEast FreewayInterstate 45 Gulf FreewayNorth FreewaySouthwest FreewayEastex FreewayInterstate 610 The Loop

US 90 Crosby FreewayUS 290 Northwest Freeway

SR-99SR-146SR-225SR-249SR-288SR-330FM 1764

Fort Bend ParkwayHardy Toll RoadSam Houston TollwayWestpark Tollway