Houtensebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Houtensebrug
NLA027.svg
Aansluiting Houten.jpg
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Rijstroken 2x3
Totale lengte 265 meter
Hoofdoverspanning 145 meter
Hoogte brugdek 9 meter
Openstelling 1980
Verkeersintensiteit 133.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Houtensebrug is een kokerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in de A27 bij Houten. De brug heeft een totale overspanning van 265 meter en een hoofdoverspanning van 145 meter.

Kenmerken

Houtensebrug onderzijde.jpg

De Houtensebrug bevindt zich direct ten zuiden van de aansluiting Houten en overspant het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van hectometerpaal 67,4. De brug is een betonnen kokerbrug met een hoofdoverspanning van 145 meter over het kanaal en een totale lengte van 265 meter. De overspanning bestaat uit 4 kokers. De brug is 30 meter breed en heeft 2x3 rijstroken, met een plusstrook richting zuiden en een spitsstrook richting noorden. Richting zuiden is tevens een smalle vluchtstrook aanwezig. Het is een vaste brug, dus zonder beweegbaar deel, zoals het geval is met alle snelwegbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal. De overspanning bestaat uit 4 kokers.

Geschiedenis

De A27 ging eind jaren '70 in aanleg tussen Lexmond en het knooppunt Lunetten, waarbij al in 1975 met de bouw van de Lekbrug Hagestein werd begonnen. Wanneer exact met de Houtensebrug is begonnen is niet bekend, maar zal ook rond die tijd zijn geweest. De brug is in 1980 opgeleverd,[1] terwijl de snelweg zelf op 24 juni 1981 is opengesteld.[2]

Al binnen 15 jaar was de A27 overbelast vanwege de significante groei van het wegverkeer in de jaren '90. Op 22 november 1999 opende de plusstrook vanaf Houten tot het knooppunt Everdingen. In 2005 is begonnen met de procedure om de vluchtstrook richting noorden om te bouwen tot spitsstrook. De ombouw liet zoals veel projecten midden jaren 2000 enige tijd op zich wachten. De spitsstrook vanaf het knooppunt Everdingen tot Houten is uiteindelijk op 16 februari 2011 opengesteld.

Toekomst

De Houtensebrug valt onder het project Houten - Hooipolder, waarbij de A27 verbreed zal worden. Omdat er niet voldoende budget aanwezig is zal alleen de rijbaan richting zuiden verbreed worden, hierbij wordt de westelijke brughelft verbreed. Er komen dan op de westelijke brughelft (richting zuiden) 4 rijstroken en een vluchtstrook. In februari 2017 is besloten de andere bruggen van het project volledig te vervangen, bij de Houtensebrug is dat niet aan de orde omdat dit een ander brugtype betreft, namelijk een betonnen kokerbrug. De te vervangen bruggen zijn verschillende typen stalen bruggen.

De verbreding van de Houtensebrug wordt als zeer complex betiteld, omdat de brug gebouwd is met licht beton wat tegenwoordig niet meer toegepast mag worden. De verbreding moet zodanig worden uitgevoerd dat het verbrede deel naadloos aansluit op het bestaande brugdek, aangezien er geen rijbaanscheiding komt op de te verbreden brughelft.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden op een gemiddelde werkdag 108.400 voertuigen over de Houtensebrug. Hiervan reden 51.500 voertuigen richting noorden en 56.900 voertuigen richting zuiden.[3] In 2015 reden dagelijks 120.300 voertuigen over de brug.[4] In 2019 reden dagelijks 133.700 voertuigen over de brug.

Houtensebrug panorama.jpg

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Utrecht

Bak van AmelisweerdGalecopperbrugHoutensebrugHogeweidebrugJan BlankenbrugLeidsche RijntunnelLekbrug HagesteinMeernbrugStadsbaantunnelZuilensebrug