Hubertustunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hubertustunnel
S200.svg
Hubertustunnel map.png
Blank.png
Kruist Hubertuspark
Lengte 1.500 meter
Openstelling 3 oktober 2008
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie D
Locatie kaart

De Hubertustunnel is een tunnel in Nederland, gelegen in de stad Den Haag. De tweebuizige geboorde tunnel gaat onder een deel van de stad en het Hubertuspark door en heeft een gesloten deel van 1.500 meter lengte.

Kenmerken

De Hubertustunnel is een belangrijke schakel in de Noordelijke Randweg Haaglanden (Norah) van de Haagse agglomeratie, dat verder bestaat uit de provinciale Landscheidingsweg (N440) en de rijksweg N14. Op de N14 komt de weggebruiker nog meer tunnels tegen, de drievoudige Sijtwendetunnel. De Hubertustunnel is gecategoriseerd als een gebiedsontsluitingsweg binnen de kom en heeft een maximumsnelheid van 70 km/h. Tot eind januari 2013 bedroeg de maximumsnelheid slechts 50 km/h. De Noordelijke Randweg verwerkt het meeste verkeer vanaf de A4 en N44 vanuit Amsterdam richting onder meer de badplaats Scheveningen. De Hubertustunnel is geboord, een unieke prestatie omdat dat voor de eerste keer gedaan werd onder woningen. Beide tunnelbuizen van 1.500 meter tellen twee rijstroken en ontberen vluchtstroken. Tussen beide buizen ligt een vluchtgang. Aan de zuidzijde mondt de tunnel uit op het Hubertusviaduct alwaar een aansluiting zit naar het centrum van de stad. Via het viaduct komt men langs Madurodam waarna de grootse uitstraling van de route eindigt op het met verkeerslichten geregelde kruispunt met de Scheveningseweg.

Geschiedenis

Vanaf de N44 was de Landscheidingsweg van oudsher een belangrijke entree voor Den Haag. Deze weg lag buiten de bebouwde kom en was aangelegd op het tracé van de spoorlijn naar Scheveningen. Ter hoogte van de Waalsdorpervlakte ging de route de stad in. Hier trad veel oponthoud op. Ook voor omwonenden was de drukke weg een bron van hinder. De aanleg van de N14 als snelle verbinding tussen de A4 en de N44 en daarmee ook naar de Landscheidingsweg was aanleiding om voor het stadse stuk naar een verbetering te zoeken. In 2000 gaf de Haagse gemeenteraad groen licht voor een gedurfd project: een boortunnel onder bebouwd gebied. Met financiële steun van onder andere het Ministerie van Verkeer en Waterstaat werd het project aangevangen en op 3 oktober 2008 geopend voor verkeer. De bouw verliep probleemloos zonder vertragingen en budgetoverschrijding.

Referenties