Hume Motorway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Hume Freeway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M31
Begin Sydney
Einde Berrima
Lengte 88 km
Route

1 Westlink/South Western Motorway

2 Casula

3 Denham Court

4 Ingleburn

5 Campbelltown

6 Campbelltown

Picton

Bargo

Yerrinbool

Alpine

Aylmerton

Mittagong

Berrima

Berrima

Hume Highway

De Hume Motorway, voorheen de Hume Freeway en ook wel de South Western Freeway, is een freeway in New South Wales, Australië en vormt een zuidwestelijke invalsweg van de regio Sydney. De autosnelweg is onderdeel van de langere Hume Highway van Sydney naar Melbourne. De Hume Motorway is 88 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Hume Motorway door de Southern Highlands.

In het zuidwesten van Sydney komen de Westlink en de South Western Motorway samen en vormen dan de Hume Motorway. De autosnelweg voert dan door een aantal verre zuidwestelijke suburbs van Sydney. Het eerste deel telt 2x4 rijstroken tot Campbelltown, daarna nog kort 2x3 rijstroken langs Campbelltown en daarna 2x2 rijstroken. De autosnelweg voert daarna door dunner bevolkt gebied in de Southern Highlands. Dit traject kruist diverse rivieren met soms hoge bruggen. Tussen Yanderra en Aylmerton voert de Hume Motorway door een nauwe vallei. Daarna komt men in weidser gebied en vormt de Hume Motorway nog de bypass van Mittagong, Bowral en Berrima. Na Berrima gaat de Hume Motorway over in de Hume Highway richting Canberra en Melbourne.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Hume Highway is in 1973-1974 al omgelegd ter hoogte van Camden, terwijl gelijktijdig al de nieuwe Hume Motorway in aanbouw was vanaf Sydney naar het zuidwesten. Het eerste snelwegdeel opende op 26 oktober 1973 tussen Casula en Raby, wat in 1974 werd verlengd tot Campbelltown. In 1977-1980 werd 50 kilometer van de Hume Motorway opengesteld tot Aylmerton, waarmee de snelweg door de Southern Highlands voltooid werd. Dit traject kent meerdere grote dalbruggen.

Verder naar het zuidwesten verliep de Hume Highway nog door Mittagong en Berrima. Dit is later gebypasst als het zuidwestelijkste deel van de Hume Motorway. Als eerste hiervan opende op 22 maart 1989 de 15,5 kilometer lange omlegging van Berrima. Als laatste werd de ontbrekende bypass van Mittagong aangelegd, dat op 7 augustus 1992 werd geopend.[1] De verdere verdubbeling van de Hume Highway ten zuidwesten van Berrima is niet als autosnelweg aangelegd maar heeft ook lokale kruispunten.

In 2005 opende de Westlink voor het verkeer als autosnelweg rond Sydney. Bij de samenvoeging met de Hume Motorway ontstond echter een knelpunt. Als bufferproject is 4 kilometer van de snelweg richting zuiden verbreed van 2 naar 4 rijstroken om het samenkomen van het verkeer vanaf de Westlink en de South Western Motorway te stroomlijnen. Dit project was in 2008 voltooid.

Sinds 2013 is de Hume Motorway een onderdeel van de M31. Voor 2013 was de snelweg genummerd als onderdeel van de National Highway 31 en de Metroad 5 (M5). De naam werd in die tijd ook gewijzigd van de Hume Freeway naar de Hume Motorway.

Openstellingsgeschiedenis

De bruggen van de Hume Motorway bij Douglas Park.
van naar lengte datum
Campbelltown Road (Casula) Campbelltown Road (Raby) 9,3 km 26-10-1973
Campbelltown Road (Raby) Narellan Road (Campbelltown) 5,2 km 16-12-1974
Yanderra Aylmerton 13,5 km 24-05-1977
Narellan Road (Campbelltown) Yanderra 35,0 km 15-12-1980
Mittagong Berrima (west) 15,5 km 22-03-1989
Aylmerton Mittagong 8,2 km 07-08-1992

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 120.000 voertuigen nabij het knooppunt tussen de M5 en M7 aan de zuidwestkant van Sydney, waarna de verkeersintensiteiten relatief snel afnemen, na Campbelltown rijden nog 52.000 voertuigen per dag en na Picton rijden nog 34.000 voertuigen per dag.[2]

Referenties

  1. The Old Hume Highway | transport.nsw.gov.au
  2. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway