Hummingbird Highway (Belize)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Belmopan
Einde Dangriga
Lengte 88 km
Route

Belmopan

Armenia

Pomona

Hope Creek

Dangriga

De Hummingbird Highway is een highway in Belize. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Belmopan tot de kustplaats Dangriga en is 88 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Hummingbird Highway begint op de Western Highway in de hoofstad Belmopan en voert dan zuidoostwaarts, later oostwaarts, door vlak en veelal bebost terrein. De weg blijft net ten noorden van de gebergtes en volgt riviervalleien. Er liggen diverse kleine dorpen op de route. De weg eindigt in de kustplaats Dangriga, kort daarvoor splitst de Southern Highway af.

Geschiedenis

Op het oostelijk deel van de route volgt de Hummbingbird Highway deels het tracé van de Stann Creek Railway, een spoorweg die tussen 1908 en 1911 in fases in gebruik werd genomen, maar in 1937 buiten gebruik werd gesteld. De spoorrails zijn in 1938 verwijderd, maar de latere Hummingbird Highway volgt deels het tracé en sommige kunstwerken.

Tussen 1967 en 1970 werd de eerste fase van Belmopan aangelegd als nieuwe hoofdstad van Belize. Pas na onafhankelijkheid is de Hummingbird Highway aangelegd. De weg werd vanaf 1990 geasfalteerd, wat in fases tussen 1994 en 2001 gereed kwam.[1][2] Het verharden van de weg werd door de Europese Unie gefinancierd.[3]

Referenties

Primary highways in Belize

Hummingbird HighwayNorthern HighwaySouthern HighwayWestern Highway