I-Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De I-Pass is het elektronische tolsysteem (ETC) van Illinois. Het werkt met dezelfde transponder als het grotere E-ZPass in het noordoosten van de Verenigde Staten.

I-Pass.png

Geschiedenis

Het systeem is ontwikkeld door de Illinois State Toll Highway Authority (ISHTA) en werd op 18 november 1993 geïntroduceerd op de Veterans Memorial Tollway (I-355), die op dat moment werd opengesteld. In 2005 werd de I-Pass compatibel met het tolsysteem van de Chicago Skyway. Sinds 2005 is de I-Pass ook compatibel met de E-ZPass. De I-Pass is als individueel systeem echter blijven bestaan, mede omdat de regio Chicago vrij ver van het kerngebied van E-ZPass ligt.

Toepassing

In het noorden van de staat Illinois liggen een aantal tolwegen, met name rondom de agglomeratie Chicago. De I-Pass kan bij alle tolstations gebruikt worden, en de grotere tolstations zijn omgebouwd met Open-Road Tolling, wat een passage op hogere snelheid mogelijk maakt, zodat men bij het tol betalen geen vertraging oploopt. Tevens krijgt men korting op de toltarieven. Wanneer een voertuig met een I-Pass account zonder transponder door een tolstation rijdt, wordt een foto van het kenteken genomen en de tol automatisch van de account afgeschreven. Wanneer dit te vaak gebeurd krijgt men een boete, daar voor kentekenregistratie administratiekosten worden gemaakt.

Locaties

Zie ook

Referenties