I/6 (Bulgarije)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I/6
Begin Kyustendil (NMK)
Einde Burgas
Lengte 509 km
Route

Kyustendil

Pernik

Sofia ring Sofia

Zlatista

Kamare

Karlovo

Pavel Banya

Kazanlak

Nikolaevo

Sliven

Straldzha

Karnobat

Aytos

Burgas

De I/6 is een hoofdweg der eerste klasse in Bulgarije. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land, vanaf de grens met Noord-Macedonië ten westen van Kyustendil via Pernik, Sofia, Kazanlak, Sliven en Karnobat naar Burgas aan de Zwarte Zee. De weg is 509 kilometer lang en daarmee de langste genummerde weg van het land.

Routebeschrijving

Ten westen van Kyustendil begint de I/6 op de grens met Noord-Macedonië. De grens ligt op circa 1.160 meter boven zeeniveau, en is één van de hogere grensovergangen in de regio. Aan Macedonische zijde gaat de A2 verder naar Kumanovo en Skopje. De weg voert oostwaarts door een breed dal naar Kyustendil. De weg is recht en breed, en rond het stadje Kyustendil ligt een noordelijke rondweg. Vanaf hier slaat de I/6 af, de II/62 gaat verder oostwaarts naar Dupnica. De I/6 voert noordoostwaarts naar Pernik. Dit deel van de route voert over een bergrug, en is bochtiger. Vervolgens bereikt men het plaatsje Radomir, waarna de I/6 met 2x2 rijstroken is uitgebouwd tot de industriestad Pernik. De route door Pernik is een ongelijkvloerse autoweg, die de stad met een aantal aansluitingen bedient. Vervolgens volgt het knooppunt Daskalovo, waar de A6 uit Sofia overgaat in de A5 naar Blagoevgrad. De I/6 is vanaf dit punt met de I/1 dubbelgenummerd, waarna men door het Lyulingebergte naar Sofia afdaalt.

De I/6 volgt samen met de I/1 het zuidelijke deel van de ring Sofia. De weg is deels als een 2x3 ongelijkvloerse autoweg uitgebouwd, maar delen voeren ook door smallere woonstraten. Aan de zuidoostkant van Sofia volgt het klaverblad met de A1, de snelweg naar Plovdiv. Alhoewel de I/6 naar Burgas loopt, gaat het meeste verkeer via de A1 omdat dit sneller is. Iets noordelijker volgt het klaverblad met de I/8, waarna de I/6 en I/1 afslaan. De I/1 gaat dan naar het noorden, de I/6 voert oostwaarts. Vlakbij is de aansluiting met de A2, de snelweg naar Varna.

Oostelijk van Sofia voert de I/6 oostwaarts, langzaam het Balkangebergte inlopend. De weg stijgt naar circa 900 meter boven zeeniveau op een lage bergpas, waarna een rondweg rond het plaatsje Zlatista volgt, waar men de II/37 kruist. De I/6 volgt daarna een mooie route langs de voet van het Balkangebergte, dat hier toppen tot 2.200 meter kent. De I/6 zelf blijft veelal rond de 1.000 meter hoogte op de hogere punten. De eerste grotere stad is Karlovo, waar een zuidelijke ringweg ligt, en men de II/64 kruist. De weg voert daarna oostwaarts door een brede vallei, waarna men de stad Kazanlak bereikt, de eerste grotere stad vanaf Sofia. De I/6 is rond Kazanlak met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen uitgevoerd. Ten oosten van de stad volgt een korte dubbelnummering met de I/5, ook dit deel telt 2x2 rijstroken.

De I/6 voert verder oostwaarts door de brede vallei, waarbij de bergen oostwaarts lager worden. Uiteindelijk bereikt men de stad Sliven, waar een ruime zuidelijke rondweg ligt. De I/6 is hier enkelbaans, maar de aansluitingen zijn ongelijkvloers. Men kruist er de II/53 en de II/66. Halverwege Sliven en Karnobat kruist men de I/7, een belangrijke noord-zuidas. Daarna passeert men door de stad Karnobat, waar geen rondweg ligt. Men kruist er de II/73. Het doorgaande verkeer kan westelijk van Karnobat langs, en dan van de A1 naar Burgas gebruikmaken. De I/6 verloopt iets noordelijker via Aytos naar Burgas, en eindigt dan in Burgas op de I/9, de kustroute langs de Zwarte Zee.

Geschiedenis

De I/6 is van oudsher een belangrijke transportas. De A1 vormt tussen Sofia en Stara Zagora een alternatief, maar ligt vrij ver naar het zuiden. De I/6 is ingericht op doorgaand verkeer, tussen Sofia en Burgas zijn de meeste stadstraverses vervangen door ongelijkvloerse rondwegen. Ook door Pernik is een autoweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen gebouwd.

In 2013 werd de A1 tussen Sofia en Burgas voltooid, waardoor de I/6 geen doorgaand verkeer meer verwerkt, maar vanwege de wat grotere afstand tot de A1 nog wel vrij veel regionaal verkeer verwerkt.

Op 13 april 2023 opende de eerste fase van een ongelijkvloerse dubbelbaans noordelijke rondweg van Burgas,[1] tussen de wegen I/9 en I/6.[2][3]

Toekomst

In februari 2011 werd de corridor vanaf de Macedonische grens via Kyustendil tot Sofia aangewezen als een toekomstige skorostni putishta (expresweg), een ongelijkvloerse autoweg. Wanneer deze aangelegd gaat worden is niet bekend, maar waarschijnlijk niet op korte termijn. Wanneer deze autoweg voltooid is, moet het mogelijk zijn om via hoogwaardige wegen Bulgarije van west naar oost te doorkruisen.

Referenties

Hoofdwegen der 1e en 2e klasse in Bulgarije

Eerste klasse
I/1I/2I/3I/4I/5I/6I/7I/8I/9
Tweede klasse
II/11II/12II/13II/14II/15II/16II/17II/18II/19II/21II/23II/27II/29II/34II/35II/37II/44II/48II/49II/51II/52II/53II/54II/55II/56II/57II/58II/59II/62II/63II/64II/66II/71II/73II/74II/76II/79II/80II/81II/82II/84II/86II/97II/99