I2 (Zuid-Sudan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR2.svg
I2 South Sudan map.png
I2
Begin Aweil
Einde Kaya (EAU)
Lengte 848 km
Route

Centrum.svg Aweil

Centrum.svg Wau PR1.svg PR7.svg PR8.svg

Centrum.svg Tonj

Centrum.svg Rumbek PR8.svg

Centrum.svg Mvolo

Centrum.svg Mundri PR1.svg

Centrum.svg Yei PR11.svg

Centrum.svg Kaya

Flag of Uganda.svg

De I2 is een Interstate Road in Zuid-Sudan. De weg vormt een diagonale route door het midden en zuiden van het land, vanaf Aweil via Wau en Rumbek naar de grens met Uganda bij Kaya. De I2 is 848 kilometer lang.

Routebeschrijving

De I2 begint in Aweil, een stad in het noordwesten van Zuid-Sudan. De route verloopt dan zuidoostwaarts naar Wau, een grotere stad en knooppunt in het westen van Zuid-Sudan. De weg verloopt daarna zuidoostwaarts naar Rumbek en daarna zuidwaarts naar Mundri. De route voert daarbij door vlak savanneland. Westelijk van Mundri is een vrij lange dubbelnummering met de I1. Vanaf Mambe verlopt de I2 in zuidoostelijke richting, parallel aan de grens met de Democratische Republiek Congo. De weg voert nog via de stad Yei en daarna tot nabij het drielandenpunt bij de D.R. Congo en Uganda. Aan Ugandese zijde sluit een verharde weg naar Arua aan.

Geschiedenis

Het traject van Aweil via Wau en Rumbek naar Mundri als de A43 genummerd. Het deel tussen Mundri en Mambe was als de A44 genummerd. Het zuidelijk deel had waarschijnlijk geen nummer.

Na onafhankelijkheid in 2011 is direct een nieuwe wegcategorisering ingevoerd, met kort daarna het nummer I2 voor de route van Aweil naar de grens met Uganda. De weg was destijds een zandweg, grotendeels een all-weather road. In Wau is een vaste brug over de rivier de Jur. In Wau was in 2022 maar 1 kilometer van de weg geasfalteerd.

In 2022 werd wel gesproken om een lang traject van Wau naar Mundri te verharden, onderdeel van een 890 kilometer lang wegenbouwproject tussen Juba en Wau.[1][2]

Referenties

Interstate Roads in Zuid-Sudan

I1I2I3I4I5I6I7I8I9I10I11