I3 (Zuid-Sudan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I3
Begin Renk (SUD)
Einde Nimule (EAU)
Lengte 1.123 km
Route

Renk

Malakal

Bor

Juba

Moli

Nimule

De I3 is een Interstate Road in Zuid-Sudan. De weg vormt een noord-zuidverbinding door de oostelijke helft van het land, vanaf de grens met Sudan bij Renk via Bor en Juba naar Nimule aan de grens met Uganda. De I3 is 1.123 kilometer lang.

Routebeschrijving

De I3 begint op de grens met Sudan bij Renk en sluit aan op de Sudanese weg vanuit Kosti. De I3 volgt een lang traject de rivier de Nijl zuidwaarts. De weg voert door vlak savannegebied dat naar het zuiden toe dichter begroeid raakt. Het traject van Malakal tot Bor is een amper ontwikkelde wegverbinding, amper een piste. De route voert alleen door de oostkant van de hoofdstad Juba, waar men de I1 kruist en daar ook een dubbelnummering mee is. Vanaf Juba is de weg beter ontwikkeld en is een verharde weg tot aan de grens met Uganda bij Nimule. Het grenscomplex is relatief groot, aan Ugandese zijde gaat een weg verder naar Gulu en uiteindelijk Kampala.

Geschiedenis

In de Sudanese tijd is het zuidelijk deel tussen Juba en de grens met Uganda bij Nimule als de A43 genummerd. Het noordelijk en middendeel is vanwege het lastige terrein amper ontwikkeld als doorgaande weg, ondanks dat het parallel aan de Nijl verloopt.

De weg was bij onafhankelijkheid volledig onverhard en grote delen waren amper berijdbaar. De weg van Juba naar Nimule is direct na onafhankelijkheid integraal verhard over een lengte van 192 kilometer en werd op 12 september 2012 in gebruik genomen.[1][2] Dit is de belangrijkste route van Juba naar een buurland.

Vanaf 2022 is de weg vanaf Juba richting Bor als modernere weg aangelegd, waarbij het deel bij Juba met 2x2 rijstroken en brede middenberm is aangelegd. De weg is over 190 kilometer als moderne verharde weg tot aan Bor aangelegd, waarbij bij Mogalla ook een stuk met 2x2 rijstroken is aangelegd.[3] Op 21 januari 2023 werd gemeld dat de weg van Juba naar Bor gereed was en dat de volgende fase van Bor naar Malakal was gestart.[4]

In theorie is de I3 een doorgaande internationale verbinding van Khartoum via Juba naar Kampala.

Referenties

Interstate Roads in Zuid-Sudan

I1I2I3I4I5I6I7I8I9I10I11