I5 (Zuid-Sudan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I5
Begin Mogiri
Einde Mosingo (UAE)
Lengte 513 km
Route

Mongalla

Lafon


Kapoeta

Kimotong

Lafon

Torit

Mosingo

De I5 is een Interstate Road in Zuid-Sudan. De weg vormt een T-vormige verbinding in het zuidoosten van het land, het bestaat uit een oost-westroute van Mongalla via Lafon naar de geplande I4, en een noord-zuidroute vanaf Lafon via Torit naar de grens met Uganda bij Mosingo. De totale route is 513 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het is onduidelijk in hoeverre de oost-westroute vanaf de I3 ten zuiden van Mongalla via Lafon tot de I4 ruim ten noordoosten van Kapoeta echt bestaat. De I4 zelf bestaat ook niet. In deze regio zijn sporen in het zand, maar geen ontwikkelde zandwegen.

Vanaf Lafon loopt wel een zandweg zuidwaarts naar Torit. Dit verloopt langs de voet van een geïsoleerd gebergte, door verder vlak savannegebied. In Torit kruist men de I1. Vanaf Torit tot de grens met Uganda loopt een weinig hoogwaardige zandweg, ook langs de voet van een bergrug. Dit is een laag ontwikkelde verbinding en er is geen formele grensovergang. Echter aan de kant van Uganda gaat wel een geasfalteerde weg verder naar Labongo en Lira.

Geschiedenis

De I5 werd na onafhankelijkheid in 2011 gecategoriseerd als een toekomstige Interstate Road. In de wegcategorisering vormt het zowel een oost-westroute als noord-zuidroute, waarbij in de praktijk alleen de noord-zuidroute bestond als een laagwaardige zandweg. Omstreeks 2016-2017 is een geasfalteerde weg vanaf Uganda tot aan de grens met Zuid-Sudan aangelegd.

Referenties


Interstate Roads in Zuid-Sudan

I1I2I3I4I5I6I7I8I9I10I11