I7 (Zuid-Sudan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I7
Begin Leer
Einde Keilak (SUD)
Lengte 738 km
Route

Leer

Maper


Warrap

Wau

Kuajok

Gogrial

Alek

Turalei

Agok

Abyei

Keilak

De I7 is een Interstate Road in Zuid-Sudan. De weg volgt een opmerkelijke route en bestaat uit twee delen, een kort oostelijk deel tussen Leer en Maper en een langer deel van Warrap via Wau en Abyei naar Keilak. De noordelijke delen hiervan verlopen door delen die ook geclaimd worden door Sudan. De I7 is in totaal 738 kilometer lang.

Routebeschrijving

De I7 begint in Leer op de I6, niet ver van de Nijl. De weg voert zuidwaarts naar Maper, dit is een zandweg door laaggelegen moerasgebied. Bij Maper gaat de weg over in de I8 naar Rumbek.

De I7 begint 130 kilometer westelijker weer in Warrap, er tussen ligt amper ontgonnen savanneland en moerasgebied. Vanaf Warrap voert de weg eerst als zandweg in zuidwestelijke richting naar Wau, één van de grotere steden in Zuid-Sudan en een belangrijk knooppunt.

Vanaf Wau voert de I7 noordwaarts als zandweg naar Abyei, in de staat Abyei. Dit is een all-weather road. Vanaf Abyei voert de weg naar Keilak naar South Kordofan, dit is feitelijk in het zuiden van Sudan maar wordt in de wegcategorisering van Zuid-Sudan beschouwd als een weg die tot Keilak verloopt. Het is onduidelijk hoe de weg exact verloopt, de daadwerkelijke zandweg verloopt vanaf Abyei eerst noordwaarts en dan oostwaarts, volgens de wegcategorisering verloopt de weg vanaf Abyei eerst oostwaarts en pas later noordwaarts de staat South Kordorfan in.

Geschiedenis

In de Sudanese tijd was de weg van Wau naar Abyei als de B38 genummerd. Tijdens de oorlogen in dit gebied is veel infrastructuur verloren gegaan of niet verder ontwikkeld. Toen Zuid-Sudan in 2011 onafhankelijk werd is een nieuwe wegcategorisering ingevoerd, waaronder de I7. Volgens Zuid-Sudan verloopt de I7 niet alleen door Abyei, waarvan de definitieve status nog onbeslist was, maar ook door wat algemeen gezien wordt als de Sudanese staat South Kordofan.

De I7 bestaat uit twee separate delen, omdat er geen wegverbinding tussen het oostelijk en westelijk deel is, maar dat is mogelijk wel gepland. De weg verloopt echter door een conflictgebied.

In 2022 was nog nagenoeg de gehele weg een zandweg. In de stad Wau is een heel klein stuk verhard. In 2022 was in Wau een nieuwe brug over de rivier de Jur in aanbouw.

Referenties


Interstate Roads in Zuid-Sudan

I1I2I3I4I5I6I7I8I9I10I11