I8 (Zuid-Sudan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I8
Begin Maper
Einde Wau
Lengte 981 km
Route

Sjabloon:CitY Maper

Rumbek


Nyala

Raja

Bisellia

Wau

De I8 is een Interstate Road in Zuid-Sudan. Twee aparte wegen hebben het nummer I8 toegekend gekregen, een 95 kilometer lang deel tussen Maper en Rumbek in het midden van het land, en een veel langer deel van 886 kilometer lengte tussen Nyala en Wau, dat deels in Sudan ligt.

Routebeschrijving

Maper - Rumbek

De oostelijke route is een voortzetting van de I7 vanuit Maper en verloopt zuidwaarts naar de I2 in Rumbek. Dit is een zandweg door vlak gebied. Rumbek is een kleine stad.

Nyala - Wau

Volgens de overheid van Zuid-Sudan begint de I7 in Nyala, een stad in de Sudanese staat South Darfur. Dit is een grote stad met meer dan 500.000 inwoners. Van Nyala loopt een deels verharde weg zuidwaarts door de Sahelzone. Onduidelijk is hoe ver zuidwaarts deze weg loopt, vermoedelijk tot Buram.

De I8 is verder zuidwaarts min of meer een geplande noord-zuidverbinding door dunbevolkt gebied in de staat Western Bahr el Ghazal, waarvan de status deels een dispuut is met Sudan. Er zijn geen echte wegen in dit gebied. Een zandweg van enig statuut begint in Raja en verloopt oostwaarts naar Wau. In Wau eindigt de I8.

Geschiedenis

Het traject van Raja naar Wau was onder de Sudanese periode genummerd als de B41. Na de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in 2011 werd een wegcategorisering met Interstate Roads ingevoerd, waarbij twee verschillende wegen het nummer I8 kregen, een oostelijke route van Maper naar Rumbek, een een veel langere westelijke route van Nyala naar Wau. Nyala ligt echter in wat algemeen beschouwd wordt als Sudan en niet Zuid-Sudan. De route is deels een theoretische geplande route.

In 2022 was de gehele route van de I8 onverhard en deels onbestaand.

Referenties


Interstate Roads in Zuid-Sudan

I1I2I3I4I5I6I7I8I9I10I11