IB-10 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-10
Begin Krnjača
Einde Vršac (RO)
Lengte 92 km
Route

Krnjača

Pančevo

Vršac

De IB-10 is een državni put in Servië. De weg valt onder een hoofdweg, categorie IB, en heeft wegnummer 10. De weg verloopt van Krnjača bij Beograd via Vršac naar de grens met Roemenië en is 92 kilometer lang.

Routebeschrijving

De IB-10 begint in het voorstadje Krnjača op de plek waar de IB-13 (de Spoljna Magistralna Tangenta) en de IB-47 uit Beograd (Belgrado) samenkomen. Al vanaf het begint heeft de weg een 2x2-profiel en verloopt door een industriegebied langs de Donau. De kruisingen zijn wel gelijkvloers.

Ten westen van Pančevo volgt een ongelijkvloerse en halve aansluiting waarbij de IB-10 deels ten zuiden van de stad wordt geleid. Er volgt nog 1 ongelijkvloerse kruising en daarna komt de weg in de bebouwde kom van Pančevo waar alleen nog gelijkvloerse kruisingen zijn.

Als de weg in de oostelijke buitenwijken van Pančevo komt wordt de weg 1+1. Na het verlaten van de bebouwde kom loopt de weg bij vlagen kaarsrecht door het vlakke landschap van de Banat , waar nog enkele dorpen worden gepasseerd.

In Vršac kruist men de IB-18 en loopt dan nog een aantal kilometers verder in noordoostelijke richting. De weg eindigt dan op grensovergang Vatin met Roemenië waar de DN59 verderloopt.

Geschiedenis

De IB-10 had tot 2011 het wegnummer M 1.9. Tot december 2015 liep de weg ten westen van Krnjača verder westwaarts naar Beograd, maar dit stuk is sindsdien hernummerd in de IB-47.[1] In het verleden waren er plannen voor een autosnelweg in deze corridor, de Autoput Beograd - Vršac. In 2017 is besloten om de autosnelweg voorlopig niet aan te leggen.

Verkeersintensiteiten

Tussen Beograd en Pančevo rijden ruim 23.000 voertuigen per dag. Ten oosten van Pančevo daalt dit onder de 10.000 tot nog geen 1.500 aan de grens met Roemenië.

Referenties

Hoofdwegen in Servië