IB-12 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-12
Begin Subotica
Einde Srpska Crnja (RO)
Lengte 277 km
Route

Subotica

Bajmok

Sombor

Srpski Miletić

Bačka Palanka

Novi Sad

Novi Sad-Istok

Kač

Žabalj

Zrenjanin

Srpska Crnja

De IB-12 is een državni put in Servië. De weg valt onder een hoofdweg, categorie IB, en heeft wegnummer 12. De weg heeft een onlogisch verloop, de weg maakt ongeveer een driekwart cirkel in Vojvodina, het noorden van Servië. De weg heeft als bijnaam Banatska Magistrala en is 277 kilometer lang.

Routebeschrijving

De IB-12 begint op de IB-11 in de stad Subotica. De weg loopt dan vrijwel kaarsrecht in zuidwestelijke richting over de vlakten van Vojvodina en passeert slechts enkele dorpjes en een enkele grotere plaats.

Vanaf Sombor, waar de IB-15 wordt gekruist, buigt de weg na de kompassage af naar het zuiden toe en verloopt dan even - zij het op een paar kilometer afstand - parallel aan de Kroatische grens.De weg passeert de grensstad Bačka Palanka aan de noordzijde, en buigt dan af naar het oosten om dan langs de linkeroever van de Donau te blijven lopen.

Na diverse - wat grotere - plaatsjes te hebben gepasseerd komt de weg in de hoofdstad van Vojvodina, Novi Sad. Daar gaat de weg in 2x2-profiel door de stad en langs het centrum. Hier zijn daarom ook veel verkeerslichten en de passage gaat niet erg snel. De weg verlaat Novi Sad via de brug over het kanaal Dunav-Tisa-Dunav en passeert dan via een klaverbladaansluiting de A1. Daarna wordt de weg weer 1+1 en gaat verder oostwaarts door het vlakke land. Bij Kač volgt dan nog een ongelijkvloerse aansluiting. Verder komt de weg helemaal geen plaatsen van enig formaat meer tegen, behalve Žabalj op een kilometer afstand.

De weg passeert de rivier Tisa en komt een aantal kilometers verderop de stad Zrenjanin in. De weg gaat door het centrum heen en heeft ook daar dan een 2x2-configuratie. In Zrenjanin heeft de weg een stukje dubbelnummering met de IB-13 en aan de oostkant splitst de IB-18 af richting Vršac. Er is sprake van een onvoltooide randweg ten noorden van de stad, maar die is alleen een serieus alternatief voor verkeer van het westen naar het noorden en v.v.

De IB-12 gaat na Zrenjanin verder in noordoostelijke richting door het vlakke landschap van Banat en passeert nog enkele plaatsjes. De weg eindigt dan op grensovergang Srpska Crnja met Roemenië waar de DN59A verderloopt naar Jimbolia.

Geschiedenis

De IB-12 had tot 2011 het wegnummer M7 tussen Bačka Palanka en Srpska Crnja.

Bij de stad Zrenjanin is een rondweg aangelegd. Het oudste deel hiervan, een geïsoleerd segment aan de noordkant van de stad, opende al in 1987 voor het verkeer. Omstreeks 2005 opende het noordwestelijk deel. Op 9 augustus 2022 opende het noordoostelijk deel, waarmee er voor wat betreft de IB-12 een volledige bypass was voor doorgaand verkeer.[1]

Toekomst

Er zijn plannen om een nieuwe snelweg Beograd - Zrenjanin - Novi Sad aan te leggen, parallel aan de IB-12.

Verkeersintensiteiten

De intensitenten variëren sterk: Bij de kleinere dorpen is het zeer rustig met nog geen 1.000 voertuigen per dag, maar bij de grotere plaatsen is het drukker: 4.300 bij Subotica, 6.500 bij Bačka Palanka en 18.000 bij Novi Sad. De grenspassage telt ongeveer 2.000 voertuigen per dag.

Referenties

Hoofdwegen in Servië