IB-15 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-15
Begin Bački Breg (H)
Einde Nakovo (RO)
Lengte 174 km
Route

51

Bački Breg

Bezdan

Sombor

Kula

Vrbas

Srbobran

Srbobran

Bečej

Novi Bečej

Kikinda

Nakovo

DN594A

De IB-15 is een državni put in Servië. De weg valt onder een hoofdweg, categorie IB, en heeft wegnummer 15. De weg vormt een oost-westverbinding door Vojvodina, vanaf de Hongaarse grens bij Bački Breg via Vrbas en Kikinda naar de Roemeense grens bij Nakovo. De IB-15 is 174 kilometer lang.

Routebeschrijving

De IB-15 begint ten noorden van het dorpje Bački Breg op de gelijknamige grensovergang met Hongarije, vlakbij het drielandenpunt met Kroatië, vanwaar Route 51 verder gaat in Hongarije. De weg verloopt in eerste instantie in zuidoostelijke richting door het vlakke landschap van Vojvodina. Men passeert enkele plaatsjes, maar tot Sombor komt men geen grote plaatsen tegen. In Sombor kruist men de IB-12 waarna de weg vervolgt naar kleinere plaatsen als Kula en Vrbas. Na deze laatste plaats volgt een aansluiting met de A1.

Als de aansluiting gepasseerd is begint de weg langzaam in noordoostelijke richting te lopen. Eerst passeert men nog de grote plaats Srbobran. Bij Bečej gaat de weg grotendeels ten zuiden langs, maar gaat wel door het aan de overkant van de rivier Tisa geleden Novi Bečej heen. Daarna gaat de weg kaarsrecht naar Kikinda waar de IB-13 gekruist wordt. Na Kikinda is het nog een paar kilometer naar het dorpje Nakovo waar de weg eindigt op de grens met Roemenië. Deze grensovergang is sinds 8 november 2014 heropend en gemoderniseerd: sinds die datum is het een internationale grensovergang en is deze 24 uur per dag open.

Geschiedenis

De IB-15 tussen Kula en de Roemeense grens had tot 2011 het wegnummer M3.

Verkeersintensiteiten

Tussen Kula en Vrbac is de weg met een dagintensiteit van 7.200 voertuigen het drukst. In Sombor en Bečej liggen de intensiteiten rond de 4.500 voertuigen per dag. Aan de Roemeense grens ligt dit rond de 1.300.

Referenties


Hoofdwegen in Servië