IB-27 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-27
Begin Loznica (BIH)
Einde Svilajnac
Lengte 196 km
Route

Loznica

Valjevo

Lajkovac

Lazarevac

Aranđelovac

Krčevac

Topola

Rača

Svilajnac

De IB-27 is een državni put in Servië. De weg valt onder een hoofdweg, categorie IB, en heeft wegnummer 27. De weg vormt een oost-westroute in Centraal-Servië, vanaf de grens met Bosnië-Herzegovina bij Loznica via Valjevo naar Svilajnac bij de A1. De IB-27 is 196 kilometer lang.

Routebeschrijving

De IB-27 begint op de grens met Bosnië-Herzegovina op de rivier de Drina, waar aan de andere kant van de Drina de M115 langs de Drina loopt tussen Zvornik en Bijeljina. De weg sluit dan aan de Servische kant direct aan op de langs de Drina lopende IB-26 om een paar honderd meter verder oostwaarts af te slaan naar Loznica, waar de weg dan ook doorheen loopt.

De weg vervolgt door een heuvelachtig landschap waarbij de weg ook nog een tijd de rivier Jadar volgt in een vrij brede vallei. Men passeert enkele grotere en kleinere plaatsen, totdat Valjevo wordt bereikt. Er is geen randweg, het verkeer moet door Valjevo heen, waar ook de IB-21 wordt gekruist.

Na Valjevo wordt het terrein wat minder heuvelachtig en men kan daarom snel Lazarevac bereiken. Na Lazarevac echter komt de weg in bergachtig terrein zodat de weg vrij bochtig wordt. Desalniettemin is de omgeving relatief dichtbevolkt. Dat uit zich met name bij de stad van de langgerekte plaats Aranđelovac. Als die is gepasseerd gaat het over glooiend terrein naar Topola en dan verder oostwaarts naar Rača en de A1. Daarna loopt de weg nog een paar kilometer door tot Svilajnac waar de weg eindigt en verder gaat als een hoofdweg categorie IIB.

Geschiedenis

Tot 2011 was deze weg genummerd als M4.

Toekomst

Tussen de aansluiting Lajkovac van de A2 en Valjevo zal de IB-27 een nieuw tracé krijgen. Dit wordt een Brzi Put.[1] De bouw van dit traject begon in 2020 en moet begin 2023 worden geopend.[2][3] De autoweg wordt aangelegd door het Chinese bouwbedrijf Shandong Hi-Speed Group.

Verkeersintensiteiten

In Loznica rijden gemiddeld dagelijks 5.000 voertuigen. De aantallen dalen naar onder de 2.000 maar piekt boven de 15.000 in Valjevo en Lazarevac. Vervolgens komt dit nog amper boven de 5.000 uit, met uitzondering van de stad Aranđelovac waar de 7.000 gehaald wordt.

Referenties

Hoofdwegen in Servië