IB-33 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-33
Begin Ralja
Einde Mokranje (BG)
Lengte 201 km
Route

Požarevac

Kučevo

Majdanpek

Negotin

De IB-33 is een državni put in Servië. De weg valt onder een hoofdweg, categorie IB, en heeft wegnummer 33. De weg vormt een oost-westroute in Oost-Servië, vanaf de A1 bij Ralja via Negotin naar de grens met Bulgarije. De IB-33 is 201 kilometer lang.

Routebeschrijving

De IB-33 begint bij het stadje Ralja op de A1 vlakbij de plaats waar ook de IB-14 uit Smederovo eindigt. De weg loopt dan in oostelijke richting over licht glooiend terrein. De weg heeft enkele ongelijkvloerse kruisingen. De belangrijkste daarvan ligt net ten westen van Požarevac waar de IB-34 aftakt als noordwestelijke rondweg.

De IB-33 zelf passeert de stad aan de zuidkant en heeft nog enkele ongelijkvloerse kruisingen met toegangswegen tot de stad. Daarna loopt de weg verder door een aantal dorpjes en kleinere stadjes waarbij de omgeving langzaam verandert van lichtglooiend tot heuvelachtig en later zelfs bergachtig. Tot aan Kučevo echter is de weg niet heel bochtig, maar vanaf ongeveer 10 kilometer ten oosten van Kučevo gaat de weg wel klimmen hetgeen met veel bochten gepaard gaat. De omgeving is verder bebost en praktisch onbewoond, met uitzondering van Majdanpek waar de koperindustrie veel van de omgeving heeft afgegraven. Pas als men Negotin nadert passeert men weer enkele dorpjes.

Ten westen van Negotin kruist de IB-35 ongelijkvloers en komt de weg in een vlakte terecht waar de weg dwars door de stad Negotin voert. Na Negotin is het dan nog een paar kilometer tot de grens met Bulgarije op een brug over de rivier Timok. Daar loopt de II/12 verder naar Bregovo.

Geschiedenis

De weg was tot 2011 genummerd als de M24.

Toekomst

Het is de bedoeling dat in de toekomst de IB-33 ten westen van Požarevac samen met de IB-34 tussen Požarevac en Golubac over een afstand van ruim 65 kilometer wordt omgebouwd tot een brzi put met 2 rijstroken per richting en een maximum snelheid van 100 km/h. Het is nog niet geconcretiseerd wanneer de ombouw zou moeten beginnen.[1].

Verkeersintensiteiten

Bij Požarevac rijden tussen de 6.000 en 11.000 voertuigen per dag. Dit daalt uiteindelijk verder oostwaarts naar nog geen 500 voertuigen, om in Negotin weer op te lopen naar 4.500 voertuigen. Bij de Bulgaarse grens steken echter nog geen 400 voertuigen de grens over.

Referenties

Hoofdwegen in Servië