IB-34 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-34
Begin Požarevac
Einde Đerdap
Lengte 165 km
Route

Požarevac

Veliko Gradište

Golubac

Donji Milanovac

Đerdap

De IB-34 is een državni put in Servië. De weg valt onder een hoofdweg, categorie IB, en heeft wegnummer 34. De weg vormt een oost-westroute in Oost-Servië, vanaf Požarevac langs de Donau tot de stuwdam Đerdap op de Roemeense grens. De IB-34 is 165 kilometer lang.

Routebeschrijving

De IB-34 begint ongelijkvloers ten westen van Požarevac en loopt dan ten westen en noorden om de stad heen. De weg gaat dan naar het noordoosten, eerst door glooiend, later wat heuvelachtiger gebied. Men komt door de aan de Donau gelegen stad Veliko Gradište. Vanaf hier buigt de weg echter weer zuidwaarts af, later zuidoostwaarts, om dan uiteindelijk weer bij de hier kronkelige Donau uit te komen. Men passeert hier het stadje Golubac.

De weg komt dan terecht in één van de spectaculairste landschappen van Europa, namelijk de Đerdap, ofwel de IJzeren poort. Hier stroomt de Donau, die hier de grens vormt tussen Servië en Roemenië, door een kloof met hoge kliffen. Aan de andere kant van de rivier loopt de DN57 parallel mee. Het gebied is tevens een nationaal park, waarvan in de volgende stad, Donji Milanovac, een bezoekerscentrum is gevestigd en tevens een uitvalsbasis is voor dit gebied.

Na de stad buigt de weg even om een inham heen, Porečki Zaliv, en gaat dan verder in oostelijke richting pal langs de Donau en vervolgt weer in een diep uitgesneden dal tot aan de IB-35. Laatstgenoemde weg gaat op dit punt bij een stuwdam de grens met Roemenië over.

Geschiedenis

De weg was tot 2011 genummerd als de M25.1.

De IB-34 verliep oorspronkelijk met een korte tunnel door de ruïnes van het kasteel van Golubac, gelegen aan de Donau. De weg is hier over 760 meter verlegd, inclusief een 120 meter lange tunnel bij het kasteel. De werkzaamheden zijn tussen 2012 en 2016 uitgevoerd, de weg opende op 26 juli 2016 voor het verkeer.[1]

Toekomst

Het is de bedoeling dat in de toekomst de IB-33 ten westen van Požarevac samen met de IB-34 tussen Požarevac en Golubac over een afstand van ruim 65 kilometer wordt omgebouwd tot een brzi put met 2 rijstroken per richting en een maximum snelheid van 100 km/h.[2] De bouw van deze corridor begon op 6 november 2021.[3] De eerste delen moeten eind 2023 worden geopend en de gehele corridor moet in november 2024 gereed zijn. Het project heet ook wel de 'Dunavski koridor' en wordt uitgevoerd door het Chinese bouwbedrijf Shandong Hi Speed Group.[4]

Verkeersintensiteiten

Tussen Požarevac en Golubac liggen de intensiteiten tussen 3.000 en 7.000 voertuigen per dag. Daarna daalt dit snel naar nog geen 800 vlakbij de IB35.

Referenties

Hoofdwegen in Servië