IB-35 (Servië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-35
Begin Đerdap (RO)
Einde Merdare (RKS)
Lengte 281 km
Route

Đerdap

Kladovo

Negotin

Zaječar

Knjaževac

SvrljigProkuplje

Kuršumlija

De IB-35 is een državni put in Servië. De weg valt onder een hoofdweg, categorie IB, en heeft wegnummer 35. De weg bestaat uit 2 delen, gescheiden door de A1 en de A4. De weg vormt een noord-zuidroute in Oost-Servië, vanaf de stuwdam Đerdap op de Roemeense grens via Negotin en Niš naar de Kosovaarse grens bij Merdare. De IB-35 is 281 kilometer lang.

Routebeschrijving

De IB-35 begint in het nationale park Đerdap, beter bekend als de IJzeren Poort op de grens met Roemenië op een stuwdam. Daar komt DN6A uit Drobeta-Turnu Severin. Direct na de Servische grenspost begint de IB34 in noordelijke richting langs de Donau. De IB-35 loopt zuidwaarts door het grensstadje Kladovo. De weg volgt nog een tijdje de Donau in steeds minder berg- of heuvelachtig gebied en verlaat die op een gegeven moment. Ten westen van Negotin wordt de IB-33 gekruist waarna de weg een meer zuidwestelijke richting krijgt.

De weg loopt door een gebied met enkele plaatsjes tot aan de stad Zaječar. Omdat er geen rondweg is, moet verkeer door het oostelijke deel van de stad. Aan de zuidkant kruist men de IB-36 deels ongelijk- en deels gelijkvloers. De weg loopt redelijk vlak naar Knjaževac en gaat door de stad heen. Vervolgens komt de weg in wat beboster en bergachtiger gebied terecht waardoor de weg bochtiger wordt. Svrljig is de enige grotere plaats, verder komt men niet veel plaatsjes meer tegen.

Bij het naderen van Niš is wel wat meer bebouwing en het eerste deel van de weg eindigt op de plek waar nu de A4 eindigt ten oosten van Niš. Het tweede deel van de weg begint op de A1 ten zuidwesten van Niš. De weg gaat verder westwaarts en tot voorbij Prokuplje, waar een lange kompassage is, door redelijk vlak gebied. Om een gegeven moment wordt de omgeving wel bergachtiger In eerste instantie volgt de weg het dal van het riviertje Toplica, maar na Kuršumlija wordt het riviertje kleiner en wordt de weg wat bochtiger.

De weg eindigt in Merdare op de grensovergang met Kosovo. Hier gaat de N25 verder naar Podujevo.

Geschiedenis

De weg was tot 2011 genummerd als de M25.

Wegnummering in Kosovo

In Kosovo gaat de weg verder als de N25. Servië erkent echter niet de onafhankelijkheid van Kosovo en beschouwt het nog altijd als haar grondgebied. Daarom is uit Servisch oogpunt de weg verder genummerd na de grens naar Podujevo-Priština-Štimlje-Suva Reka-Prizren en de grens met Albanië[1]. De Servische wegenautoriteit heeft echter geen enkele inspraak of invloed op de wegen in Kosovo en ook heeft Servië geen zeggenschap over de grensposten met Albanië.

Verkeersintensiteiten

Deze liggen gemiddeld tossen de 1.500 en 4.000 voertuigen per dag ten oosten van Niš, maar in Niš zelf loopt dat al snel op naar bijna 17.000. Richting de grens met Kosovo daalt dit weer tot 1.300.

Referenties

Hoofdwegen in Servië