Illinois State Toll Highway Authority

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf ISTHA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Illinois State Toll Highway Authority (ISTHA), vaak kortweg de Illinois Tollway, is de publieke beheerder van tolwegen in de Amerikaanse staat Illinois. ISTHA beheert een aantal tolwegen in het noordoosten van de staat, in en rond de regio Chicago. ISHTA beheert 5 tolwegen in 12 counties met een totale lengte van 473 kilometer.

Geschiedenis

In 1941 werd de Toll Highway Authority opgericht, die de taak had om tolwegen in Illinois te ontwikkelen. Chicago was destijds één van de grootste steden in Noord-Amerika, maar had nog geen autosnelwegen zoals in die periode wel in de regio New York en in Pennsylvania werden aangelegd. De uitbraak van de Tweede Wereldoorlog vertraagde echter de aanleg van tolwegen. In 1953 werd de Illinois State Toll Highway Commission, die de eerste tolwegen in de regio ging aanleggen.

In 1958 openden de eerste drie tolwegen van de regio, namelijk de Jane Addams Memorial Tollway (I-90) tussen Rockford en Chicago, de Tri-State Tollway (I-80, I-94 en I-294) als bypass van Chicago en het eerste deel van de Ronald Reagan Memorial Tollway (I-88) ten westen van Chicago. De creatie van het Interstate Highway systeem met federale financiering in 1956 zorgde er echter voor dat een verdere grootschalige aanleg van tolwegen in Illinois minder urgent was geworden.

In 1968 ging de Illinois State Toll Highway Commission op in de hedendaagse Illinois State Toll Highway Authority. Nadien zijn nog enkele kleine systeemuitbreidingen geweest, met name de verlenging van I-88 als tolweg naar Dixon in 1970 en de bouw van de Interstate 355 in de suburbs van Chicago in 1989. De focus lag later vooral op capaciteitsuitbreidingen van de bestaande tolwegen. Het is nooit gekomen van een staatsbreed netwerk van tolwegen in Illinois, alle tolwegen liggen rond Chicago.

Tolwegen

# naam route lengte
Jane Addams Memorial Tollway Rockford - Chicago suburbs 126 km
Veterans Memorial Tollway Chicago suburbs 52 km
Ronald Reagan Memorial Tollway Chicago - Dixon 155 km
Tri-State Tollway Chicago bypass 126 km
Elgin–O'Hare Tollway Chicago suburbs 16 km

Illinois Tollway oasis

Een Illinois Tollway oasis is een type verzorgingsplaats op de Illinois Tollway, die alle commerciële diensten bieden zoals tankstations en restaurants, dit in tegenstelling tot de Interstate Highways waar dat niet is toegestaan. Er waren er oorspronkelijk 7, twee daarvan dicht bij Chicago zijn gesloopt vanwege de verbreding van de tolwegen. Zes van de zeven oases waren een brugrestaurant. Ze zijn typisch voor de Illinois Tollway, alhoewel brugrestaurants sporadisch ook elders in het land voorkomen.

Tolheffing

Tolheffing zoals dit tot 2020 bestond, met open road tolling op de hoofdrijbaan en een tolstation voor cash betalingen aan de rechterzijde.

De Illinois Tollway had oorspronkelijk de klassieke heffing met tolpoorten. Er was een open tolsysteem waar men op verschillende mainline toll plazas en op afritten tol moest betalen, met uitzondering van op de Jane Addams Memorial Tollway, waar een gesloten systeem met tickets was. In 1958 bedroeg de tolheffing $ 0.25 bij de mainline toll plazas en $ 0.10 op afritten. In 1983 werd dit verhoogd naar $ 0.40 en $ 0.15. In 1993 werd het elektronische tolsysteem I-Pass geïntroduceerd en in 2005 werden de cash tarieven verdubbeld naar $ 0.80 en $ 0.30. In 2012 werden de toltarieven verhoogd naar $ 1.50 cash. Ook werd een spitsheffing ingevoerd voor vrachtverkeer.

Het elektronische tolsysteem I-Pass werd later omgevormd tot open road tolling, waarbij verkeer niet meer hoeft af te remmen. In maart 2020 is gestart met volledig elektronische tolheffing, vanwege de uitbraak van het coronavirus werden cash betalingen niet meer geaccepteerd. Op 25 februari 2021 kondigde de Illinois Tollway aan dat dit permanent werd.[1]

De E-ZPass wordt ook geaccepteerd door de Illinois Tollway. In 2024 ging ISHTA over op sticker transponders.[2]

Externe links

Referenties