IVERA-protocol

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf IVERA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het IVERA-protocol is een datacommunicatiestandaard voor verkeersregeltoestellen en de daarmee verbonden centrale computersystemen. Door het implementeren van het IVERA-protocol zijn verkeersregelinstallaties en centrales van verschillende fabrikanten met elkaar te verbinden. De protocolspecificatie is bovendien vrij beschikbaar, zodat andere fabrikanten zich bij het open communicatienetwerk kunnen aansluiten.

Het IVERA-protocol is opgesteld door vertegenwoordigers van het Rijk en de provincies (verzameld in het overlegplatform IVER), van gemeenten en van de vijf grote leveranciers van verkeersregelinstallaties, verenigd in de brancheorganisatie ASTRIN. De protocolspecificatie is overgedragen aan de Stichting Beheer IVERA Protocol, gevestigd te Zoetermeer. De specificatie (versie 1.30) kan daar worden besteld.

De protocolspecificatie blijft geldig tot een eerstvolgende revisie. Hoewel nog niet alle denkbare faciliteiten in deze eerste uitgave van het protocol beschikbaar zijn, kunnen toch de meeste beheerstaken via IVERA worden uitgevoerd. De naam IVERA is een beschermd merk en mag uitsluitend met toestemming van de Stichting gebruikt worden. Apparatuur mag "IVERA-compatibel" genoemd worden, nadat de betrokken fabrikant van de Stichting een certificaat heeft ontvangen. Voor verkeersregeltoestellen voert de Stichting hiertoe een typekeuring uit (protocolverificatie). De implementatie van IVERA in verkeersregeltoestellen en -centrales is beschikbaar voor levering en kan bij een aantal leveranciers worden besteld. De Stichting verstrekt op verzoek een overzicht van de op dat moment gecertificeerde apparatuur.

De huidige versie (2011) van het protocol is versie 2.10 en is tot stand gekomen nadat klanten in kennis zijn gesteld om hun wensen te uiten. De versie 2.10 omslaat vrijwel alle functionaliteiten die op dit moment bekend zijn. In versie 3.0 is het de bedoeling dat er ook een standaard wordt ontwikkeld voor de data-uitwisseling tussen verkeersregelinstallaties en centrales. Daartoe zal het protocol verbeterd worden én uitgebreid worden met nieuwe functies, zodat het mogelijk wordt om VRI's te koppelen, netwerkregelingen te koppelen, koppelingen aan te brengen tussen VRI's en centrales en aan de communicatie tussen centrales. In 2013 verschijnt de nieuwe versie.

Externe link