Ibergeregg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Ibergeregg
Gray.png
Hoogte 1.406 m
Weg
Hellingspercentage 8,1%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1873
Kaart kaart

De Ibergeregg is een bergpas in Zwitserland. De pashoogte ligt in het kanton Schwyz en verbindt de gelijknamige hoofdstad van het kanton met Oberiberg.

Kenmerken

De weg naar de Ibergeregg begint in Schwyz, op 516 meter boven zeeniveau. Vanaf Schwyz loopt de Ibergereggstrasse in oostelijke richting. Na het verlaten van de stad gaat de weg vrij steil om hoog, door bossen en langs alpenweiden. Het gemiddelde stijgingspercentage op deze westelijke helling is een forse 8,1%. De weg is vrij smal. Ondanks dat echt hoge bergen in deze regio ontbreken gaat de weg door een mooi gebied, met toch aardige hoogteverschillen. De weg slingert fraai naar boven, maar zonder echte haarspeldbochten. Na nog een stukje bos wordt op 1.406 meter boven zeeniveau de pashoogte bereikt, waar een hotel is. Vlak na de pashoogte duikt de weg het bos weer in. De oostelijke helling is een stuk minder steil en ook minder bochtig. De weg bereikt Oberiberg waar aansluiting is op Hauptstrasse 386 richting Einsiedeln.

De Ibergeregg is één van de weinige bergpassen in deze noordelijke uitlopers van de Alpen en kan in combinatie met de iets noordelijker gelegen Sattelegg worden gereden. Samen met de Pragelpass of Klausenpass kan men vanaf Schwyz of Glarus een mooie rondrit maken.

Geschiedenis

Vanaf de late middeleeuwen was er een pad over de Ibergeregg. In 1873 is de weg over de Ibergeregg gereed gekomen.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass