Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is een Nederlands ministerie dat sinds 2017 bestaat en is de opvolger van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De huidige (demissionair) minister is Mark Harbers (VVD), de huidige (demissionair) staatssecretaris is Vivianne Heijnen (CDA).
Geschiedenis
Van oudsher was het ministerie voor infrastructuur en waterwerken het Ministerie van Verkeer en Waterstaat genoemd. Dit ministerie bestond tussen 1946 en 2010. In het kabinet Rutte-I zijn diverse ministeries samengevoegd waaronder dat van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en Verkeer en Waterstaat, dat vanaf dat moment het Ministerie van Infrastructuur en Milieu vormde. Dit ministerie werd in het kabinet Rutte-III gesplitst, waarbij het infrastructurele gedeelte onder het nieuwe Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werd geschaard. Cora van Nieuwenhuizen (VVD) was de eerste minister van Infrastructuur en Waterstaat, terwijl Stientje van Veldhoven (D66) de eerste staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat werd.[1]
Ministerie
Het ministerie heeft de volgende doelstellingen:
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zet in op leefbaarheid en bereikbaarheid, met een vlotte doorstroming in een goed ingerichte, schone en veilige omgeving. Het ministerie werkt aan krachtige verbindingen over de weg, spoor, het water en door de lucht, beschermt tegen wateroverlast en bevordert de kwaliteit van lucht en water. Een leefbaar, bereikbaar en veilig Nederland. Daar werkt IenW aan.
Onderdelen van het ministerie zijn onder andere Rijkswaterstaat, het KNMI en de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT). Een zelfstandig instituut binnen het ministerie is het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), dat onafhankelijk onderzoek doet naar mobiliteit en waarvan de mening van het KiM niet per se de mening van de minister hoeft te verkondigen.
Lijst van ministers
- 2017 - 2021: Cora van Nieuwenhuizen (VVD)
- 2021 - 2022: Barbara Visser (VVD)
- 2022 - heden: Mark Harbers (VVD)
Begroting
Zie ook Infrastructuurfonds#Begroting.
Behalve de reguliere begroting heeft het ministerie nog de aparte begroting van het Mobiliteitsfonds, waaruit de aanleg en onderhoud van de rijkswegen, spoor en vaarwegen wordt betaald. Bij het infrastructuurfonds behoort het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Jaarlijks wordt tijdens Prinsjesdag een nieuw MIRT-projectenboek gepresenteerd.
In de rijksbegroting van 2018, die opgemaakt werd door het kabinet Rutte-II, was nog sprake van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het nieuwe Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kwam bijna twee maanden later tot stand. In 2020 bedroeg de begroting van Infrastructuur en Waterstaat € 8,8 miljard.[2]
Zie ook
- Ministerie van Verkeer en Waterstaat (1946-2010)
- Ministerie van Infrastructuur en Milieu (2010-2017)