Ikjefjordbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ikjefjordbrua
link={{{nummer}}}
Ikjefjordbrua.jpg
Overspant Ikjefjord
Rijstroken 1x1
Totale lengte 340 meter
Hoofdoverspanning 52,5 meter
Hoogte brugdek 18 meter
Openstelling 1977
Verkeersintensiteit 100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Ikjefjordbrug (Noors: Ikjefjordbrua) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen in de gemeente Høyanger in Sogn og Fjordane.

Kenmerken

De Ikjefjordbrug is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 340 meter en een hoofdoverspanning van 52,5 meter. De hoofdoverspanning is relatief klein, de brug heeft in totaal 11 overspanningen, ongebruikelijk voor een brug van dit type, wat mede komt door het forse hoogteverschil, de westzijde van de brug ligt op meer dan 70 meter boven zeeniveau terwijl de oostzijde bijna op zeeniveau ligt. Het brugdek is smal, passeren is lastig maar het verkeersaanbod is zeer laag. Over de brug verloopt de fylkesvei 5586. De brug overspant het Ikjefjord, een zijarm van het veel grotere Sognefjord. Vanaf de brug heeft men mooi uitzicht over het Sognefjord. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug is tussen 1974 en 1977 aangelegd, daarbij is gebruik gemaakt van tijdelijke hulpconstructies, relatief ongebruikelijk voor een brug die met de vrije uitbouwmethode is aangelegd. Tot 2019 was de weg over de brug als de Fv. 8 genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken slechts 100 voertuigen van de brug gebruik.[1]

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen