Illiana Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Begin Wilmington, IL
Einde Lowell, IN
Lengte 47 mi
Lengte 75 km
Route

→ St. Louis / Chicago

Wilmington

Old Chicago Road

Wilton Center

→ Memphis / Chicago

Peotone

Beecher

Lowell

→ Indianapolis / Chicago

De Illiana Expressway was een geplande tolweg in de Amerikaanse staten Illinois en Indiana. De autosnelweg moest een circa 75 kilometer lange oost-westverbinding ten zuiden van Chicago gaan vormen, tussen de Interstate 55 in Illinois en de Interstate 65 in Indiana.

Routebeschrijving

De geplande route zou bij Wilmington op I-55 aansluiten en oostwaarts door vlak prairieland verlopen. De route zou ten noorden van Manteno I-57 kruisen. Ten oosten van Lowell zou de Illiana Expressway op I-65 aansluiten. Ongeveer driekwart van de route was gepland door de staat Illinois en een kwart in Indiana. De route zou circa 30 kilometer ten zuiden van de Interstate 80 gaan verlopen, door nog onontwikkeld gebied.

Geschiedenis

Reeds in de jaren '60 en '70 zijn er studies gedaan naar de aanleg van een oost-westroute ten zuiden van I-80. In 2009 en 2010 zijn haalbaarheidsstudies uitgevoerd. De bouw van de Illiana Expressway werd in 2010 concreet toen de gouverneurs van Illinois en Indiana een overeenkomst tekenden. De Illiana Expressway zou de derde oost-west snelweg ten zuiden van Chicago tussen beide staten worden, en de eerste nieuwe oost-westroute sinds de openstelling van de Borman Expressway (I-80) in 1953.

Tussen 2011 en 2013 zijn de studies uitgewerkt voor de aanleg van de Illiana Expressway. Oorspronkelijke plannen voorzagen een oostwaartse verlenging in Indiana, vanaf de I-65 tot de I-94 bij de grens met Michigan, maar de wetgeving verbiedt een concurrent voor de Indiana Toll Road. De kans dat de Illiana Expressway verlengd zal worden tot de I-94 is daarom klein. Een westwaartse verlenging van de snelweg vanaf de I-55 tot de I-80 in Illinois zou logisch zijn voor doorgaand verkeer, maar wordt momenteel nog niet overwogen. Op 17 oktober 2013 werd de aanleg van de tolweg goedgekeurd door de staten, en op 12 december 2014 gaf de FHWA de goedkeuring.[1]

De Illiana Expressway wordt aangelegd door nog onontwikkeld prairieland, bestaande uit weilanden, zo'n 15 kilometer ten zuiden van de zuidelijke suburbs van Chicago. Hiermee wordt geanticipeerd op de verdere groei van het voorstedelijk gebied. Een groot deel van de route loopt door het zuiden van Will County in Illinois, dat tussen 2000 en 2010 met 175.000 inwoners groeide, echter die groei vond volledig in het noorden van Will County plaats. De groei van Will County viel van 2010 tot 2020 echter vrijwel volledig stil. Er was een nieuwe luchthaven in het gebied gepland bij Peotone aan I-57, precies waar de Illiana Expressway langs zou lopen. Het project wordt bekritiseerd vanwege de zeer geringe verkeersintensiteiten op de bestaande wegen in dit gebied, terwijl de tolweg te ver zuidelijk ligt om de Interstate 80 te ontlasten. Het project werd bestuurlijk echter breed gedragen. Echter de staat Illinois heeft een financiële crisis, waardoor in juni 2015 is besloten om de aanleg voorlopig uit te stellen.[2] De staat Indiana wilde daarna het project nog wel uitvoeren,[3][4] maar het project is nadien echter niet verder uitgewerkt en in 2023 is de Illiana Expressway ook in Indiana definitief uit de plannen gehaald.[5]

Tol

De Illiana Expressway zou worden aangelegd als een PPS-project als een tolweg. Het zou voor de hand liggen om electronic toll collection in te voeren, maar volledig elektronische tolwegen waren er destijds nog niet in zowel Illinois als Indiana. Deze zijn er later wel gekomen.

Wegnummer

Er was nog geen wegnummer bekend voor de Illiana Expressway. De kans leek klein dat het een Interstate Highway zou worden.

Referenties

Expressways in Chicago

Interstate Highways: Stevenson Expressway Interstate 57 Interstate 65 Kingery Expressway Borman Expressway Interstate 88 Chicago Skyway Kennedy Expressway Dan Ryan Expressway Indiana Toll Road Edens Expressway Interstate 190 Eisenhower Expressway Interstate 294 Interstate 355 Interstate 490


Overige snelwegen: SR-53 Elgin 'O Hare Expressway SR-394 SR-912Illiana Expressway Lake Shore Drive